Tujina

VIDEO: Okoli slovenske ambasade v Podgorici vse pogorelo

Podgorica, 17. 07. 2012 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zagorel je hrib nad Podgorico, na katerem imajo svoje prostore različna veleposlaništva, med njimi tudi slovensko. Po besedah slovenskega veleposlanika Gaspariča so bili ognjeni zublji zelo blizu ograje, zaradi dima pa je bilo oteženo dihanje.

Na hribu Gorica v črnogorskem glavnem mestu Podgorica je zaradi podrtega nizkonapetostnega daljnovoda v ponedeljek zvečer izbruhnil gozdni požar, ki je ogrožal elitno četrt podgoriškega predmestja. Ognjeni zublji so ogrožali kar nekaj veleposlaništev, med njimi tudi slovensko, zaradi česar so zaposlene začasno evakuirali. Požar so gasilci ponoči že pogasili.

Ognjeni zublji so se zaradi močnega vetra hitro razširili po pobočju hriba.
Ognjeni zublji so se zaradi močnega vetra hitro razširili po pobočju hriba. FOTO: Reuters

Kot poročajo podgoriške Vijesti na svoji spletni strani, je gasilcem požar, ki je izbruhnil malce pred 21. uro, uspelo omejiti nekaj pred polnočjo. Gasilcem pa so pri gašenju pomagali pripadniki črnogorske vojske in pripadniki specialne policijske enote.

Slovenski veleposlanik: Nismo se počutili ogroženi

Ogenj je ogrožal več hiš ter britansko, francosko, grško, romunsko in slovensko veleposlaništvo kot tudi rezidence veleposlanikov več evropskih držav.

Evakuirani stanovalci so morali zaradi dima nositi zaščitne maske, saj je dim močno dražil oči in grlo. Nekateri prebivalci so se sinoči pritoževali, da so se gasilci prepozno odzvali na njihove klice, slovenski veleposlanik v Črni gori Vladimir Gasparič pa je za 24ur.com dejal, da so gasilci reagirali hitro. Po njegovih besedah so gasilci z vodo zaščitili vsa poslopja z ožjo okolico, tako da se niso počutili ogroženih. "En meter okoli ograje je vse pogorelo. Gre predvsem za nizko rastlinje, borovce. Nobeno od poslopij ni bilo poškodovano," pojasnjuje Gasparič in dodaja, da je bilo na terenu ogromno gasilcev in posebnih policijskih enot.

Po besedah veleposlanika je požar izbruhnil zaradi iskric, ki so nastale, ko se je zaradi močnih sunkov vetra utrgal električni kabel. "Tukaj imamo že več dni zapored neverjetno vročino. Temperature čez dan so okoli 40 stopinj Celzija. Vse je posušeno, zato se je požar lahko hitro razširil. Seveda je k temu pripomogel tudi močan veter," razmere opisuje Gasparič in dodaja, da so se sinoči zaposleni na veleposlaništvu po obvestilu o požaru vrnili v poslopje, kjer so tudi sami poskušali zaščititi prostore. "Sem pa tja se še malo smodi na obronkih hriba, ne pa v bližini ambasade. Če se bo veter umiril, potem bo poletelo letalo, ki naj bi z vodo končno ustavilo tlenje," današnje razmere opisuje Gasparič.

Na območju celotne države so oblasti razglasile zelo visoko stopnjo požarne ogroženosti, saj naj bi se močen veter umiril šele v četrtek, medtem ko ohladitve in padavin do konca tega tedna še ne pričakujejo. Danes je zagorelo še v bližini kraja Sutomore na južni črnogorski obali. Gasilci imajo ognjene zublje že pod nadzorom, pred tem pa so evakuirali nekaj turistov iz hotela Korali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
18. 07. 2012 19.42
Škoda ko ni zgorela, takoj v proračunu ostane več..........................
Mr.JanHara
17. 07. 2012 21.35
+0
Kaj bodo pa jedli?
OSRAM
17. 07. 2012 09.35
-4