Tujina

Zaradi pljučne kuge, ki se naglo širi po Madagaskarju, umrlo že 21 ljudi, več kot sto okuženih

Berlin, 02. 10. 2017 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi pljučne kuge, ki se je vse od konca avgusta širi po Madagaskarju, je do zdaj zbolelo več kot sto ljudi, vsaj 21 pa umrlo. Ker je kuga tokrat izbruhnila v večjih urbanih središčih, kar povečuje možnost za nenadzorovano širjenje, je Svetovna zdravstvena organizacija zaskrbljena in že okrepila svoje ekipe na otoku.

Oblasti na Madagaskarju so potrdile, da je bil košarkarski trener iz Sejšelov, ki je otok obiskal zaradi športnega dogodka, okužen za pljučno kugo. Oblasti sedaj pospešeno iščejo ljudi, ki so bili z njim v stiku, da bi jim preventivno dostavili antibiotike proti kugi in tako poskušali zajeziti širjenje te bolezni, je še potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Do sedaj so okužbo s pljučno kugo, ki je izbruhnila konec avgusta, potrdili pri 114 ljudeh, 21 ljudi je zaradi okužbe že umrlo. Tako pljučna kot burbonska kuga sta na otoku epidemični bolezni. Kot navaja WHO, letno zabeležijo okoli 400 primerov kuge, največkrat burbonske. V primerjavi preteklimi izbruhi, je kuga tokrat izbruhnila v večjih urbanih središčih in pristaniščih, kar povečuje možnost za nenadzorovano hitro razširitev.

Pljučna kuga je zelo nalezljiva, sicer pa precej redkejša od bubonske. Širi se kapljično po zraku med osebami, okuženi pa imajo podobne simptome kot pri gripi. Brez zdravljenja je smrtnost skoraj 100-odstotna.

Pljučna kuga je najbolj virulentna in najredkejša oblika. Začetni znaki so podobni kot pri drugih hudih okužbah dihal, kasneje se pojavi še izkašljevanje krvi, navajajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Pljučna kuga je najbolj virulentna in najredkejša oblika. Začetni znaki so podobni kot pri drugih hudih okužbah dihal, kasneje se pojavi še izkašljevanje krvi, navajajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. FOTO: AP

Začetek epidemijske sezone

WHO je že okrepila ekipe in zaloge zdravil, saj se bojijo nadaljnjega hitrega širjenja bolezni. "Zaskrbljeni smo, da se lahko kuga razširi, saj je že prisotna v številnih mestih in to je začetek epidemijske sezone, ki običajno poteka od septembra do aprila," je povedala predstavnica SZO v Madagakarju, zdravnica Charlotte Ndiaye.

Oblasti so že sprejele nujne ukrepe, kot na primer prepoved zbiranja na javnih mestih v večjih mestih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nynaeve
02. 11. 2017 19.26
+1
Samo popravek - kuga je bubonska. Burbonska je vanilija :)
sakatumi
02. 10. 2017 12.02
+0
Je cepivo že v izdelavi?