Tujina

Zaradi plinov v rudnik robot

Wellington, 22. 11. 2010 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./T.Š.
Komentarji
2

Reševalci na Novi Zelandiji testirajo visokotehnološkega robota, s katerim upajo, da bodo pridobili pomembne informacije o 29 rudarjih, ki so ujeti v rudniku Pike River že vse od petka.

Zaradi strupene mešanice plinov v rudniku reševalci še vedno ne morejo v rudnik Pike River, kjer so že od petka ujeti rudarji, o katerih še vedno ni ne duha ne sluha. Prav zato reševalci testirajo robota, ki bi v rudnik lahko vstopil dokaj kmalu, je povedal predstavnik oblasti Peter Whittall.

Novozelandski premier John Key je dejal, da ''obstajajo vse možnosti'', da so možje še živi. Vendar pa so drugi visoki predstavniki oblasti po drugi strani tudi priznali, da se pripravljajo tudi na možnost, da ''so bila življenja izgubljena'', poroča BBC.

Svojci čakajo na informacije.
Svojci čakajo na informacije. FOTO: Reuters

Reševalci še vedno upajo, da so rudarji živi, čeprav ne vedo, ali so po eksploziji našli kakšno zatočišče ali se je ves rudnik sesedel. ''Ostajamo optimistični. Upamo na najboljše, pripravljeni pa smo na vse,'' je povedal policijski načelnik Gary Knowles.

Whittall je še povedal, da je bilo vrtanje majhnega rova zelo uspešno. Do zdaj so zvrtali že 135 metrov, do cilja pa jih loči še 15 metrov. Ko bodo prišli do cilja, bodo reševalci lahko vzeli vzorce plina in pridobili druge informacije, ki jih potrebujejo za nadaljnje reševanje.

Prav tako želijo po rovu spustiti lasersko kamero, ki jim bo prikazala resnično stanje v rudniku. Uporaba robota pa je ključnega pomena, poudarja Knowles. ''Poslati robota noter, da si ogleda okolico, je prvi korak, da pregledamo škodo in vidimo, kako daleč lahko gremo,'' je dejal.

Policija je danes tudi prvič objavila imena, nacionalnost in starost ujetih rudarjev. Večina jih je Novozelandcev, med pogrešanimi pa so tudi rudarji iz Avstralije, Škotske in Južne Afrike.

Reševalci so odločeni, da bodo rudarje iskali, dokler jih ne najdejo.
Reševalci so odločeni, da bodo rudarje iskali, dokler jih ne najdejo. FOTO: Reuters

Medtem ko naj bi rudarji v rudniku imeli na voljo dovolj pitne vode, pa so s seboj prinesli hrano le za en dan. Rudnik ima sicer prezračevalni sistem, zato reševalci upajo, da pogrešani dihajo svež zrak. Odločeni so, da jih bodo iskali, dokler jih ne najdejo. ''Ne bomo odnehali. Gremo naprej in naprej bomo šli, dokler ne bomo imeli nekih rezultatov,'' je povedal Knowles.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sonja Matjaši? Doško
16. 12. 2010 10.31
To za mene niso reševalci,ker reševalec more tvegat.Vsak človek ve da,če je bila prva eksplozija druga nebo tako kmalu eksplodirala,ker se plin počasi nabira in oni bi morali po prvi eksploziji iti takoj noter.Jaz mislim,da niso več živi.Sožalje družinam.
saintjozef
22. 11. 2010 15.09
Ti roboti so tud rešitev za Zasavje.