Tujina

Zaradi plina sprti in užaljeni

Minsk/Moskva, 22. 06. 2010 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ponudbo Minska, da bi plin plačali z opremo in stroji, je ruski predsednik Medvedjev zavrnil, češ da Rusija ne more sprejeti "niti pit niti masla niti sira niti palačink niti nobenega drugega sredstva". V Belorusiji so užaljeni.

Najprej je zemeljski plin zaostril odnose med Rusijo in Ukrajino, nato med Rusijo in Gruzijo, zdaj pa še med Rusijo in Belorusijo.
Najprej je zemeljski plin zaostril odnose med Rusijo in Ukrajino, nato med Rusijo in Gruzijo, zdaj pa še med Rusijo in Belorusijo. FOTO: Reuters
Evropska unija preko beloruskega ozemlja dobi približno 20 odstotkov plina.

Potem ko je Rusija zaradi spora glede plačila dolga Belorusiji zmanjšala dobavo plina za 30 odstotkov, je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil prekinitev prenosa ruskega plina v Evropo. Evropska komisija je Moskvo in Minsk zato pozvala, naj spoštujeta svoje pogodbene obveznosti.

"Vladi sem odredil, naj zaustavi prenos plina preko beloruskega ozemlja, dokler (ruski plinski gigant) Gazprom ne bo plačal stroškov za prenos plina," je med srečanjem z vodjo ruske diplomacije Sergejem Lavrovom v Minsku dejal Lukašenko in dodal, da ne bo dovolil poniževanja s strani ruskih oblasti.

Gazprom: Evropa ne bo čutila posledic

Moskva je dobavo plina Minsku v ponedeljek sprva zmanjšala za 15 odstotkov, če stranema v prihodnjih dneh ne bo uspelo najti rešitve glede plačila dolga, pa bo Rusija dobavo plina zmanjšala do 85 odstotkov.

Gazprom je medtem že zagotovil, da Evropa ne bo čutila prekinitve dobave plina. "Ni nobenih težav. Prepričani smo, da bodo naši evropski potrošniki prejeli vse potrebne zaloge plina v skladu z našimi pogodbami, ne glede na ravnanje Minska," je povedal tiskovni predstavnik ruskega velikana Sergej Kuprijanov.

Kot je pojasnil, Gazprom že preučuje alternativne možnosti za dobavo plina v Evropo. Ena od možnosti in hkrati tudi najpomembnejša je prenos plina preko Ukrajine, druga pa je uporaba plina iz podzemnih skladišč v Evropi in na prometnem trgu.

Kazalci na merilcih pritiska v ceveh so se premaknili navzdol.
Kazalci na merilcih pritiska v ceveh so se premaknili navzdol. FOTO: Reuters

Dolguje Belorusija, dolguje Rusija ...

Spor je izbruhnil, ker Belorusija Rusiji še vedno ni uspela poplačati dolga v višini 192 milijonov dolarjev. Minsk sicer trdi, da tudi Gazprom Belorusiji dolguje denar – za prenos plina preko beloruskega ozemlja v Evropo naj bi ji dolgoval 217 milijonov dolarjev, pri čemer je Lukašenko to številko danes zvišal na 260 milijonov dolarjev.

Belorusija je Rusiji v ponedeljek sicer ponudila, da bi svoj dolg poplačala z opremo in stroji, vendar je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev to možnost odločno zavrnil. Kot je dejal na ruski televiziji, Rusija ne more sprejeti "niti pit niti masla niti sira niti palačink niti nobenega drugega sredstva". Gazprom je prav tako zavrnil ponudbo beloruske vlade, da bi dolg Rusiji poplačala v 14 dneh.

Lukašenko je Lavrovu zato danes dejal, da so izjave ruskega vodstva za Beloruse ponižujoče. "Hudo mi je, ko nas začnejo poniževati bodisi s kotleti ali klobasami ali maslom ali palačinkami. Mi to občutimo kot žalitev beloruskega ljudstva," je dejal beloruski predsednik.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
23. 06. 2010 08.46
Jaz bi tudi DURSU plačal z palačinkami in pito,pa pravijo isto kot Medvedjev.Tam še kranjskih klobas nočejo.
spet-jest
23. 06. 2010 07.56
jest pa bi palačinke
bnam 2707
22. 06. 2010 23.41
Če bi imeli vsak kranjske klobase pa bograč golaž bi še šlo,tako pa bo plinska suša.
vzhod
22. 06. 2010 22.58
odgovor medvedeva je zelo zalosten :S nemorem vrjet da je kaj takega reko slovanskim bratom in zaveznikom
diksn
22. 06. 2010 22.49
mmmmmmmmmmm palačinke
Katarina Ostran
22. 06. 2010 19.49
A ponujajo palačinke z Nutello? So Italijani končno izdali koliko kalorij je v Nutelli? =)
SLOVENIASTAN
22. 06. 2010 19.00
A je Lukasenko se zacel na zahod nagibat al kaj se gredo to
tinetone
22. 06. 2010 18.35
zakaj pa nočejo palačink?