Tujina

Zaradi performansa proti Putinu sedem let zapora?

Moskva, 30. 07. 2012 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Aktivistke Pussy Riot, ki jim zaradi "huliganstva" grozi sedem let zapora, so sedle na zatožno klop. Izrekle so se za nedolžne in pojasnile, da s svojimi performansi niso želele nikogar sramotiti. Priznale so, da so morda storile "etično" napako, s katero so prizadele vernike.

Na sodišču v Moskvi se je danes začelo sojenje trem aktivistkam ruske feministične punk skupine Pussy Riot, ki jim zaradi "huliganstva" grozi sedem let zapora. V cerkvi v Moskvi so namreč izvedle performans proti dolgoletnemu ruskemu voditelju Vladimirju Putinu.

Pred sodiščem so veljali poostreni varnostni ukrepi, podporniki glasbenic pa so pred sodiščem pripravili demonstracije in glasno vzklikali: "Svobodo za Pussy Riot!"

Članice skupine so obtožbe zavrnile

Aktivistke Pussy Riot
Aktivistke Pussy Riot FOTO: Reuters

Odvetniki glasbenic so prebrali njihovo izjavo, v kateri so pojasnile, da so s performansom želele izraziti svoje nestrinjanje s tem, da patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril podpira vladavino predsednika Putina, kar je v nasprotju z rusko ustavo, po kateri je cerkev ločena od države.

Izrekle so se za nedolžne obtožb huliganstva, ki naj bi ga spodbudilo "sovraštvo do religije". Ena od članic zasedbe je ob tem dejala, da ji je žal, če je njihovo dejanje nekatere vernike užalilo, saj z njim niso želele nikogar sramotiti. Glasbenice so še pojasnile, da so s svojo akcijo želele spremeniti Rusijo, a so morda storile "etično" napako, s katero so prizadele vernike.

Koliko časa bo sojenje še trajalo, za zdaj ni znano, je pa sodišče pripor za glasbenice podaljšalo še za nadaljnjega pol leta.

24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadedžo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič so aretirali potem, ko so 21. februarja na glavnem oltarju v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, v kratkih krilih in ob ozvočenih kitarah izvedle punk molitev, v kateri so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina. Ta je sicer dva tedna kasneje na volitvah dobil še tretji predsedniški mandat.

Aktivistke so v zadnjih letih izvedle več provokativnih performansov, s katerimi so opozarjale na težaven položaj žensk v Rusiji in protestirale proti represivni Putinovi politiki.

Pripor so jim podaljšali že trikrat

Dekleta so 4. marca pristala v preiskovalnem zaporu. Do zdaj so jim ga podaljšali že trikrat, nazadnje minuli teden do 12. januarja 2013. Njihovi odvetniki so se zato že pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Za tako visoko kazen se je zavzel vrh ruske pravoslavne cerkve, ki je zahteval, da sodišče žaljenje verskih čustev obravnava kot kaznivo dejanje, ne kot prekršek.

Sodišče je zavrnilo predlog obrambe, da naj bi zaradi napak med preiskavo uvedli novo. Prav tako so se odvetniki pritožili, da so imeli premalo časa za priprave na obrambo. Nasprotovali so tudi odločitvi sodišča o podaljšanju pripora do januarja prihodnje leto, zaradi česar so se že pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice.

V cerkvi so izvedle performans proti dolgoletnemu ruskemu voditelju Vladimirju Putinu.
V cerkvi so izvedle performans proti dolgoletnemu ruskemu voditelju Vladimirju Putinu. FOTO: YouTube

Številne obsodbe zaradi prijetja

Prijetje in pripor aktivistk je sicer naletel na številne obsodbe s strani skupin za človekove pravice, znanih osebnosti ter borcev za svobodo govora in tudi številnih držav. Vidijo ga kot del vse obsežnejšega udara na opozicijo po vnovični Putinovi izvolitvi za predsednika.

Kot kaže anketa, ki jo je julija izvedel neodvisni center Levada, ima 50 odstotkov Rusov negativen odnos do tega sojenja, 36 odstotkov pa ga podpira. Marca je 46 odstotkov vprašanih menilo, da jih je zaradi storjenega treba zapreti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
31. 07. 2012 12.46
-1
V Rusiji je zakon in velja za vse, pri nas pa kakor za koga.
Slovanec
31. 07. 2012 12.25
+1
Aktivistke?! Nehite pretiravat... Samopromotorke je bližje resnici...
KosezVeliki
31. 07. 2012 01.19
-4
Cimprej zabrisite te tri drolje v najtemnejso mozno jeco. Med gobavce in sodomite. Tam lahko zganjajo cirkus po mili volji.
HAWX
30. 07. 2012 20.47
-6
Odlična poteza Rusije v tem bolanem brezmoralnem svetu, ki take postopke vidi kot napačne ker so v nasprotju z satanistično demonkracijo! "družba brez moralnih vrednot je dosti nevarnejša kot pa družba , katera kaznuje takšne postopke" Odlično! Te ko... skačejo tam zaničujejo in ponižujejo vse držijo se zionističnega načela" DEFILE EVERYTHING" in pol ko se jih kaznuje pol so pa boge, pol se pa kršijo njihove človekove pravice in bla bla bla ostala satanistična propaganda! Odlične poteze Rusije, seveda ljudje zastrupljeni z satanističnimi načeli to vidijo kot kršenje DEMONKRACIJE! Who cares what you sheep think!
odsotna85
30. 07. 2012 22.25
+1
KisloZelje333
30. 07. 2012 23.08
-1
hmm tisti ki še danes ne ve da vatikan poleg zda in izraela vodi ta naš ljubi svet!
Strelja?ko
31. 07. 2012 10.37
+1
Dej te no mir... V vsej komunistični hištoriji sploh ni blo razvoja... še amera poščije vse skp...
Praškovarit
30. 07. 2012 19.18
+3
ahahahahahahaha dobre so, počla od smeha.....huda fora, u cerkvi nažigat, lol
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
31. 07. 2012 06.15
+2
Strelja?ko
31. 07. 2012 10.39
Punce se mi zdijo normalne. To je blo sam provokacja no... Če bi ble pa kšne druge grduhe cipe bi blo 100x huje... meh cerkvuhi...
Frater
30. 07. 2012 19.16
+1
Saj je božja hiša namenjena ljudem, bog vse sprejema vsi smo njegove ovčice. Pa tudi krščanstvo uči odpuščanja ter nastavljanje drugega lica, a je pri njih to drugače z moralo in vrednotami?
nesramnez
30. 07. 2012 20.07
+5
ti kar nastavljaj svoja lica in zadnja hlebca,če ti paše
janez6bb
30. 07. 2012 18.42
+1
Po izvolitvi leta 2009 je Herman Von Rompuy napovedal, da je finančna kriza in prizadevanje boja proti globalnemu segrevanju , zasnovano tako, da privede do globalnega upravljanja našega planeta. Obenem je izjavil, da je leto 2009, prvo leto globlanega upravljanja.:)
Infadel_no1
30. 07. 2012 19.05
-3
Približn 200 let nazaj je pa prešeren napisal
Infadel_no1
30. 07. 2012 19.05
-2
janez6bb
30. 07. 2012 19.07
+4
ja na spletu najdeš izjavo, ampak zate ofca bo pretežko:) sej ko pa nimate drugega se pa poslužujete še tako nizkih primitivnih komentarjev:) ubog narod:)
janez6bb
30. 07. 2012 19.09
+4
izjava iz BBC-ja:) preveden naslov, vtipkajte v google: Novi evropski predsednik prizna željo po novem svetovnem redu:) ZDE so pa stopnička na poti:)
KisloZelje333
30. 07. 2012 22.36
+3
infadel ti veš kaj je dejstvo in dokaz? Tega maš za svoje pastirje dovolj na netu, te je strah najti aa? Pa raje rečeš da je vse na youtubu teorija zarote, hahaahah kako ste smešni res, pa d ne boš mislil večina je res, ampak jaz ne gledam brezveznih videov, jaz kdaj kaj preberem, tudi kako knjigo, kar je zate verjetno preveč
Infadel_no1
31. 07. 2012 11.08
Pa kaj odvračaš pozornost stran od tvojega ljubljenega komunistično suženjskega režima!
der.janez
30. 07. 2012 18.31
+1
poglejte si video, pa mi iskreno povejte, a je to protest? al so to sam ene naklane in blago zadrogirane punce, brez glasbenega talenta z nogavicami na glavah, ki skacejo po glavni ruski cerkvi.
WikiX
30. 07. 2012 18.12
-1
kar Putin vodi Rusijo, se je njihov BDP ali VVP, kot pravijo oni bruto družbenemu proizvodu in so slučajno to tudi kratice njegovega imena (Vladimir Vladimirovich Putin), praktično potrojil, gospodarska rast je bila okoli 7% letno, procent skrajno revnih pa je padel pod 14% prebivalstva. Seveda po revoluciji in razpadu Sovjetske zveze, ko bi težko govorili o realnem BDP Rusije. Nosilec razvoja so Šampijoni Rusije, kot Putin pravi nekaj nacionaliziranim korporacijam, ki skrbijo za redne prilive v državno blagajno,to so tudi tisti, kjer vsake toliko obesijo kakšnega managerja leta ali gazelo oziroma tajkuna za jajca, ker se je osebno okoriščal z družbenim premoženjem. V državah, ki jih vodi tajna policija, se nič ne dogaja brez razloga, tudi študentska satira ne, pravzaprav so Rusi postali precej stereotipen in dolgočasen narod, odkar jim življenja kroji policija, preprosto so dali mladim podobne stvari kot jih imajo vrstniki iz tujine, le da selektivno , manj in pod stalnim nadzorom, da to ne vpliva preveč na njihovo tradicijo in kulturo. Na ta način, imajo prebivalci občutek, da sledijo modernim tokovom civilizacije, praktično jih morajo dobesedno kriminalizirati, da dohajajo tudi kriminalno statistiko in razna popularna uporniška gibanja. Putinova Rusija je tudi zgledna multi kulti država, saj enakopravno skrbi za svojo versko tradicijo med več različnimi svetovnimi religijami, kot so pravoslavje, islam ali judeizem, njegov največji projekt pa je najbrž nastajanje Evrazijske unije, ki bi združeval Rusijo, Belorusijo, Kazahstan in Kirgistan, veliko za kakšne štiri Evropske unije. Vsekakor se pod Putinovo in Medvedevo "tandemokracijo" obetajo še zelo revolucionarne spremembe, nam nič ne bi škodilo, če bi bili del tega.
KosezVeliki
30. 07. 2012 19.42
+3
WikiX Lukoil oil company, najvecja ruska naftna korporacija. V vecinski lasti nizozemske ING in ameriskega Conoco Philipsa. Najvecji davkoplacevalec in najvecji zaposlovalec v Rusiji. TNK-BP tretja najvecja ruska naftna druzba v lasti konzorcija AAR (oligarhi) in britanskega BP-ja. EVRAZ najvecji zelezar in jeklar v Rusiji. Last Aleksandra Abramova magnata in enega izmed najbogatejsih zemljanov. Najvecji davkoplacevalec in lokomotiva razvoja tezke industrije ter orodjarstva v Rusiji. Basic Element, investicijski holding v lasti milijarderja Olega Deripaske, ki zdruzuje podjetje Rusal, GAZ group, Russian Machines...ipd. Veliki razvojni inzenering in kluster ruske industrije. VTB capital, druga najmocnejsa ruska banka v privatni lasti. Financer zasebnih in drzavnih projektov v gospodarstvu, Od kje tebi ideja, da so v Rusiji vse nacionalizirali ? Pod Putinom je privatizacija uspela. Pod Jelcinom ne.
WikiX
31. 07. 2012 11.45
KosezVeliki, vse korporacije dejansko vodi predsedniški svet, ki ga sestavlja nekaj oligarhov. Lukoil je bil ustanovljen leta 1991, ko je namestnik ministra za črpanje nafte Vagit Alekperov združil Sibirska podjetja Langepasneftegaz, Urayneftegaz in Kogalymneftegazv eno korporacijo, ki združuje iskanje naravnih zalog, filtriranje in distribucijo nafte, da je lahko Rusija začela konkurirati Britanskim in zahodnim podjetjem na svetovnih borzah. Podjetje je druga največja naftna multinacionalna korporacija na planetu in največji davkoplačevalec v Ruski proračun, s podružnicami v 24 državah sveta, med drugim tudi na Hrvaškem (Europa-Mil). ConocoPhillips je septembra, leta 2004 kupil 7% delnic Lukoila, da so lahko začeli izkoriščati nahajališča v Rusiji in Zahodni Qurna, eno največjih naftnih polj v Iraku, svoj delež so povečali na 20%, 24.marca 2010 pa je podjetje začelo prodajati delnice nazaj Lukoilu. Glavna predsednika direktorjev sta Valery Grayfer, Vagit Alekperov. Verjamem, da migracija korporacijskega kapitala marsikoga zavede in misli, da je z nekimi virtualnimi deleži delnic nekdo postal dejanski lastnik podjetja, vendar takšne delnice v bistvu niso vredne nič, ko se končajo poslovni načrti, jih lastniki običajno prodajo in kapital prosto migrira drugam, medtem ko lastniki ostanejo. Nič hudega, podobno deluje tudi naš "prosti" trg in marsikdo misli, da so lastniki naših multinacionalk neke gospodinje srednjih let, ki skromno živijo v večstanovanjskem bloku, kjer obratuje njihov zasebni poštni nabiralnik.
KisloZelje333
30. 07. 2012 17.30
+8
da 24ur, putin je grozen, putin je zelo zelo grozen, naj že Izrael in ZDA, najbolj pošteni državi vseh časov, že prideta tudi tja naredit red, naj uvozijo malo demokracije še tja, saj je majo doma več kot očitno dovolj, nobenih neoboroženih protestnikov, nobenih policistov in vojakov s pendreki in solzivci....tam vse štima, to je ja obljubljena dežela, tudi v siriji sedaj delajo pravi mir, kot v libiji, sploh ne oborožujejo upornikov, skratka 3x hura za obljubljeno deželo ZDA, tam se cedita med in mleko, 24ur PATETIČNI STE, VSAK DAN BOLJ! Pa da se razumemo za vse paciente tu gor, nisem nikakršen zagovornik Putina, vem da je bivši kgb agent, vem veliko o njem, ampak roko na srce, uprl se je zahodnim demonom, zato ga spoštujem, očitno njemu ni prioriteta globalna vlada, vojska, policija, 90% ljudi manj, preživeli pa čipirani sužnji, infadel, slo4theist, martian, lolipoly, samo da vi podpirate ZDA, prav je tako, to je obljubljena dežela in tam vse štima, je tako?
Hesus_Hristus
30. 07. 2012 18.51
+0
Se strinjam, kaj sploh kdo še navija za ZDA, saj imajo kapitalizem in moč religije primerljivi z Rusijo. Edino kar pa Putina jezi pri zahodu je to, da mu odjedajo del ekonomskega imperija ki si ga na vse pretege poskuša ohraniti z širjenjem Gazproma.
Hesus_Hristus
30. 07. 2012 17.23
+4
Putin, največji politični podpornik pravoslavne vere po Stalinu.
slos
30. 07. 2012 15.11
-4
to je cilj našega alfa pingvina. učinkovit sistem. oziroma še malo balkanskega levičarstva zraven, nje
Frater
30. 07. 2012 14.47
-2
Le Putin in Bush sta bila dovolj velika moža, da sta si pogledala v oči in ob tem je Walker Bush dejal \"Temu človeku lahko zaupam!\" ljubezen na prvi pogled. Sledi rdečega terorja počasi bledijo! Putin vspostavlja novo Rusijo, ki bo močno oborožena, konzervativno- šovinistična teokracija!
Frater
30. 07. 2012 15.03
-2
Ni bilo fizičnih napadov, niti materialne škode. 7 let zapora zaradi bogokletstva? Uspešno so se znebili komunizma in sekularizacije! Cerkev ima spet moč, ki ji pripada. Takšne pravice na zahodu ne vidimo!
nesramnez
30. 07. 2012 13.18
+12
tako bi kaznoval tiste kateri rišejo srbske križe po slovenskih fasadah
joja11
30. 07. 2012 14.10
-7
nesramnez
30. 07. 2012 15.18
+3
ti že veš! velik plus in na vsaki strani neki hiroglifi
bozur
30. 07. 2012 15.52
+0
Medotedo
30. 07. 2012 17.33
+2
Imam boljšo idejo, namesto zapora jih damo sljadoljed prodajat (z obvezno albansko čepico na glavi)
nesramnez
30. 07. 2012 20.05
-2
kakšen sladoled neki ampak ulice prati ponoči to pa že
Krimsky
30. 07. 2012 13.04
+5
Kakšen kraval bi šele bil, če bi Devica Marija njihovo iskreno molitev uslišala ...
Praškovarit
30. 07. 2012 19.24
dadocar
30. 07. 2012 12.57
+7
Skupine za clovekove pravice so tuji agentje v Rusjii in kot taki se naj registrirajo ali utihnejo :) Te Ruskinje so taksno kazen dobile zato, ker se niso slekle tako kot tista Ukrajinka hahaha
Infadel_no1
30. 07. 2012 11.54
-4
Če bi se pa pri nas to zgodilo, raznim janezom, Roko, in podobnim bi vsaj nekaj dobrega naredili, konec koncev pa tudi sami nebi imeli nič prti saj zagovarjajo ta stalinistični sistem!
KisloZelje333
30. 07. 2012 12.44
+5
NE ZAGOVARJAM PUTINA!!!!!!!! AMPAK A TI ON VSILJUJE KAJ JEJ, KAJ PIJ, KAJ RAZMIŠLJAJ, MA V ZAKONU OBVEZNO ČIPIRANJE??? BI RAD ZMANJŠAL POPULACIJO ČLOVEŠTVA ZA 90% DAJ SI TI DOPOVEJ MALO KDO SO LJUDJE KI JIH PODPIRAŠ, LJUDJE NAD OBAMO, rothschildi, rockefellerji, pacient, dej si mal poglej kdo so ti ljudje, pa bill gates, hilary clinton, henry kissinger, uglavnem loh bi ti blo jasno, ampak ker si očitno dobro plačan s strani zahoda, trobiš tja v 3 dni o nekih islamskih skrajnežih, ne rečem da ne obstajajo, vendar ne naredijo 10% škode, kot tvoji ljubljenci!
platon26
30. 07. 2012 13.44
+0
kje si videl koga zgovarjati stalinistični sistem? Sej vem da se ti niti sanja ne kako je Stalin vodil državo ja slabo to je najlažje rečt in res jo je slabo toda ti še vedno ne veš KAKO in zato ne govori kaj drugi zagovarjajo ker očitno nisi sposoben dojet kaj kdo zagovarja kar se pa ostalega tiče ti je pa že roko razložil!
rissp
30. 07. 2012 13.46
-1
infadel ni nič plačam , on spada med prostovoljne .kužke, ki prostovoljno ližejo ... samozvanemu \"razvitemu\" zahodu, saj ima tako občutek, da je del nečesa večjega, močnejšega... V resnici pa gredo takšne ovce prve pod nož, ko \"razviti zahod\" doseže vpliv...
janez6bb
30. 07. 2012 18.21
-3
hehe infadel pa ti si patetični lažnivec:) zame je putin v košu z bushem in ostalo bando:)
KisloZelje333
30. 07. 2012 22.06
+2
janez, mislim da je razlika med njim in zahodnjimi demoni, zato so se ga tudi želeli znebiti tako vztrajno.....ne pleše kot oni pojejo, to je dejstvo, ne rečem pa da je dober in pošten človek, jasno da ni, ampak vseeno boljša izbira od hilary in njenih rothschildčkov
norivoznik
30. 07. 2012 10.36
+1
prinas dobis 5 let ce katerga ubijes to jim pa grozi 7 let alo
n0mistakez
30. 07. 2012 10.23
-6
Sej prou...ne moreš tega u cerkvi delat alo noo.
saoirse
30. 07. 2012 13.48
+1
pinocio
30. 07. 2012 10.19
-2
halo 24 ur ste bili pri putinu na obisku svoboda govora pa taka brišete sam da človk mal drgač vid stvari kva je groznega da je isto kot pod gospodom iz gruzije