Tujina

Eni pravijo, da bodo posledice dolgotrajne, drugi pa, da je voda že ustrezna za pitje

Denver, 13. 08. 2015 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška zvezna agencija za zaščito okolja je zakrivila onesnaženje reke Animas v Koloradu. V reko je steklo okrog deset milijonov litrov oranžne vode, onesnažene z bakrom, svincem, arzenom, železom in še čem. A agencija je že dovolila, da vodo iz reke lahko pošiljajo v čistilne naprave, kjer jo predelajo v ustrezno za pitje.

Zvezna agencija za zaščito okolja (EPA) je pred tednom dni med odstranjevanjem nesnage iz zapuščenega rudnika blizu mesta Durango v Koloradu prebila steno in iz rudnika je v reko Animas steklo okrog deset milijonov litrov oranžne vode, onesnažene z bakrom, svincem, arzenom, železom in še čem.

Zaradi tega so v Koloradu, Utahu in Novi Mehiki razglasili izredne razmere. Podoben ukrep so uvedli tudi na ozemlju indijanskega plemena Navajo.

Reka je bila najprej oranžna, zdaj pa počasi znova pridobiva svojo naravno barvo. A posledice bodo dolgotrajne.

EPA je sicer Koloradu v sredo že dovolila, da vodo iz reke spet lahko pošilja v čistilne naprave, kjer jo predelajo v ustrezno za pitje.

Guverner Kolorada John Hickenlooper se z oceno EPA strinja. V dokaz je spil lonček vode iz reke, vodo pa je pred pitjem prečistil s tableto:

Nesnaga je šla po reki Animas naprej po ameriških zveznih državah Kolorado in Nova Mehika ter se izlila v reko San Juan na jugu države Utah. Sedaj teče proti jezeru Powell, ki je eno najlepših na svetu. Iz tega jezera gre naprej proti Nevadi, Arizoni in Kaliforniji reka Colorado, ki je ustvarila eno od svetovnih čudes, Veliki kanjon.

Durango je v sredo obiskala upraviteljica EPA Gina McCarthy, ki trdi, da se je reka Animas pri izlitju že vrnila v prvotno stanje. Obenem je naznanila, da so ustavili vsa podobna čiščenja zapuščenih rudnikov po ZDA, v katerih se je leta nalagala onesnažena voda. EPA meni, da bodo vse snovi ob prihodu v jezero Powell že razvodenele.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
13. 08. 2015 18.29
+1
.kako neki se Razgrajuje ali RAZ/O/mili tolikšna koncentracija VsegaTega" in ŠE ČESA
flojdi
13. 08. 2015 15.06
. no fajn. / kaj pa ..če se bo, poleg rdeče bele črne in rumene rase , pojavila še Oranžna.....
Ramzess
13. 08. 2015 14.57
+1
Politika, nič drugega.
indal
13. 08. 2015 10.11
+9
Bedaki..in kdo bo odgovarjal za izlitje? Kolikšna je bila kazen za naftarje, ki so v Mehiškem zalivu napravili katastrofo širših razsešnosti?
lord_m
13. 08. 2015 09.09
+15
Krasni novi svet. Un lonček bi mu pa nekam zaril...