Tujina

Zaradi odlašanja s porodom dojenček umrl

Cazin, 08. 06. 2015 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bosno in Hercegovino je pretresla tragedija. Mlad par namreč trdi, da so zdravniki nerazumno predolgo odlašali s porodom. Žensko so pustili čakati več kot 20 dni po roku, zato je otroku zmanjkalo kisika in je umrl v materinem trebuhu.

V kantonalni bolnišnici v Bihaču se je minuli četrtek rodila deklica, ki pa je že pred porodom umrla, ker ji je v maternici zmanjkalo kisika.

Deklica je umrla v materinem trebuhu.
Deklica je umrla v materinem trebuhu. FOTO: Thinkstock

Oče otroka Vahid Muhić iz Gornje Koprivne pri Cazinu za smrt novorojenčka krivi zdravnike, saj pravi, da so predolgo odlašali s porodom. Njegova žena je namreč imela rok že 17. maja. Ko jo je po priporočilu ginekologa tisti dan pripeljal v bolnišnico, so ju zdravniki odslovili domov, češ da še ne bo rodila.

Po tednu dni jo je ginekolog, ki je spremljal nosečnost, znova napotil v porodnišnico, kjer so nosečnico sprejeli in je tam ostala skoraj dva tedna, do smrti otroka, je bosanskim medijem povedal prestreseni oče.

Zdravniki so namreč nerazumno dolgo odlašali s porodom. "Dan pred smrtjo otroka je žena prosila zdravnike, naj sprožijo porod, saj je bil otrok zelo nemiren, a so jo zavrnili, češ da to ni nič," pravi Muhić. Naslednji dan ga je poklicala in dejala, da z otrokom nekaj ni uredu in da jo pripravljajo na porod. Ta se je nato odvil v zgolj 20 minutah.

V odpustnici so zapisali, da je otrok izgubil kisik, ker je že postal neodvisen od matere in je zaužil plodovnico. "V bolnišnici se nihče ni zavzel za to, da se otrok rodi živ in zdrav. Rok poroda je bil 17. maj, oni pa so ga odlašali kar 20 dni. Govorili so, da čakajo, da se bo žena začela odpirati," je dejal Muhić.

Starša krivita preračunljive zdravnike

"Zdravniki niso imeli interesa, saj imajo vsi svoje zasebne ordinacije. Moja žena pa ni obiskovala nobene od teh, pač pa je bila pri ginekologu v Cazinu. Ženske, ki hodijo v to bolnišnico iz drugih ordinacij, morajo čakati na naravni porod," je do zdravnikov kritičen Muhić. Dodal je, da ginekolog, ki je ženino nosečnost spremljal od začetka, stoji za svojo strokovno oceno, da je bil otrok ves čas nosečnosti zdrav.

Starša pravita, da bosta storila vse, da nekdo odgovarja za smrt njune deklice, ki sta ji dala ime Merjem. Želita namreč izvedeti, zakaj so otroka pustili umreti. V bolnišnici primera še niso komentirali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja