Tujina

Granić: Vse niti pogajanj s Hypo banko je vlekel Sanader

Zagreb, 18. 11. 2011 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji hrvaški zunanji minister Mate Granić je začel pričati proti svojemu takratnemu namestniku Ivu Sanaderju zaradi pol milijona evrov ilegalne provizije, ki naj bi jo obtoženi sredi 90. let prejel od banke Hypo kot glavni pogajalec.

Stavbo sodišča so evakuirali.
Stavbo sodišča so evakuirali. FOTO: dnevnik.hr

Tudi tokratno sojenje Ivu Sanaderju se je začelo najprej s sodnim zapletom. Zaradi obvestila o bombi so evakuirali sodišče v Zagrebu, kjer bi se ob 9.30 moralo nadaljevati sojenje nekdanjemu hrvaškemu premierju. Po pregledu so ugotovili, da je šlo za lažno prijavo, saj bombe niso našli. Sojenje se je nato nadaljevalo, ko je na prostor za priče stopil nekdanji minister za zunanje zadeve Mate Granić.

Granić: Sanader je bil glavni pogajalec s Hypo banko

Granić je dejal, da je poleti 1994 od svojega kolega, takratnega avstrijskega zunanjega ministra Aloisa Mocka dobil pisno priporočilo, da naj se o posojilu pogovarjajo z "majhno regionalno ambiciozno banko" iz Koroške. Hrvaški načrti o nakupu veleposlaništev so bili znani, še preden je Granić prevzel vodenje hrvaške diplomacije, ko je bil zunanji minister Zdenko Škrabalo.

Nekdanji hrvaški zunanji minister je vse zasluge − in s tem tudi morebitno krivdo − prevalil na svojega namestnika.
Nekdanji hrvaški zunanji minister je vse zasluge − in s tem tudi morebitno krivdo − prevalil na svojega namestnika. FOTO: Reuters

Granić je o Mockovem pismu obvestil predsednika Franja Tuđmana, ki je odobril začetek pogajanj o posojilu. Nato je Granić za glavnega pogajalca s koroškimi bankirji imenoval Sanaderja, ki je bil njegov namestnik in je govoril nemško, ker je dolga leta živel v Avstriji.

Potem so iz Hypo banke potrdili pripravljenost, da bi Hrvaški odobrili omenjeno posojilo. Granić je pojasnil, da takrat na Hrvaškem ni bilo tujih bank in da so bile obresti hrvaških bank med 17 in 20 odstotkov. "Zato sva bila oba s Sanaderjem srečna, ko so iz Hypo banke pisno potrdili pripravljenost za posojilo," je izjavil Granić.

Sanader je oktobra 1994 pripravil srečanje s predstavniki banke na sedežu hrvaške diplomacije, na katerem je Granić po lastnih navedbah spoznal direktorja banke Wolfganga Kultererja. Takrat je Hypo banka izrazila pripravljenost, da bi odprla tudi podružnico na Hrvaškem.

Granić je dejal, da sta se s Kultererjem še enkrat srečala v neki zagrebški restavraciji, in sicer leto pozneje oziroma ko je Hrvaška dobila posojilo. Pogovarjala naj bi se zgolj o razmerah v BiH, ker je Hypo banka nameravala vstopiti na trg v tej državi.

Na vprašanje sodnika Ivana Turudića, ali ni bilo neprimerno za njegov takratni položaj, da se je srečal s predstavniki "neke majhne banke" in pojasnjeval stanje v sosednji državi, je Granić dejal, da je s tem srečanjem zgolj izrazil hvaležnost avstrijski banki za posojilo, ker je bila prva tuja banka, ki je to storila.

O čem sta govorila Sanader in šef Mola?

Pred Granićem je pričal tudi splitski podjetnik Robert Tafra, ki je potrdil, da je Sanader zahteval, naj ga seznani s hrvaškim izseljencem Eugenom Laxom, kar je tudi storil. Gre za osebo, ki naj bi v nekaj obrokih leta 1995 prejela omenjenega pol milijona evrov od Hypo banke. Tožilstvo trdi, da je Sanader zgolj izkoristil Laxovo ime, da bi prejel denar, ker so policijski grafologi ugotovili, da so bili podpisi Laxe na prejetih nakazilih ponarejeni.
Sanader je ostro zanikal Tafrove trditve, Turudić pa ga je večkrat opozoril, naj spoštuje sodišče in naj ne prekinja pričanja in "skače v besedo" sodniku.

Nekdanji hrvaški zunanji minister Mate Granić je začel pričati proti svojemu takratnemu namestniku Ivu Sanaderju zaradi pol milijona evrov ilegalne provizije, ki naj bi jo obtoženi sredi 90. let prejel od banke Hypo kot glavni pogajalec.
Nekdanji hrvaški zunanji minister Mate Granić je začel pričati proti svojemu takratnemu namestniku Ivu Sanaderju zaradi pol milijona evrov ilegalne provizije, ki naj bi jo obtoženi sredi 90. let prejel od banke Hypo kot glavni pogajalec. FOTO: Reuters

Sodišče je kot veljavni dokaz sprejelo tudi videoposnetek srečanja Sanaderja in predsednika madžarske energetske družbe Mol Zsolta Hernadija v neki zagrebški restavraciji oktobra 2009. Gre za dokaz tožilstva v drugi točki obtožnice proti Sanaderju, v kateri ga bremenijo, da je sprejel deset milijonov evrov od Mola za prepustitev upravljavskih pravic v podjetju Ina.

Štiriminutni videoposnetek so nato predvajali v sejni sobi. Na posnetkih je med drugim videti, kako Sanader na eni strani mize jemlje baterijo iz svojega mobitela in čez mizo podaja Hernadiju papir, na katerega je pred tem nekaj zapisal.

Na posnetkih ni videti lastnika kemične družbe Dioki in Novega lista Roberta Ježića, ki je postal glavna priča tožilstva, potem ko je spregovoril o podkupnini Mola, ki naj bi bila delno nakazana na račun njegovega švicarskega podjetja.

Sicer pa želi tožilstvo z videoposnetki poudariti verodostojnost Ježićevega pričevanja o srečanjih Hernadija in Sanaderja. Ježić je preiskovalcem izročil tudi račune, s katerimi je potrdil, da je osebno plačal več tisoč kun za omenjeno kosilo in vrhunska vina.
Današnje sojenje se je začelo z dveurno zamudo zaradi preplaha o podtaknjeni bombi na sodišču. Turudić je napovedal, da bodo postopek nadaljevali prihodnji četrtek, ko bo Granić nadaljeval svoje pričanje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

indal
18. 11. 2011 12.02
Zihr je kaka obravnava...al pa je kaka tajnica sex bomba :)
si.
18. 11. 2011 11.39
agnus.........a ti gre v nos ...ker je rumena barva in ne tvoja priljubljena rdeča....?
SLOmadman
18. 11. 2011 11.31
agnus... včeraj ali predvčerajšnim je bila čez celo stran nalepjena reklama za T2, ker so pač za to plačali. danes ima reklamo SDS..ker so zato pač plačali. kaj je s tem narobe?
AlenkaNN
18. 11. 2011 11.31
aha...zdaj mi je pa jasno zakaj vse kar ni za SDS, brišete....zelo vsiljiva reklama
agnus
18. 11. 2011 11.23
Hvala, da je preko celega ekrana reklama za S(D)S... MOJ OBISK VAŠE STRANI JE TAKO ZAKLJUČEN!