Tujina

Zaradi obtožnice odstopili ministri Hezbolaha

Bejrut, 13. 01. 2011 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
9

Iz libanonske vlade je odstopilo 10 ministrov Hezbolaha, ker naj bi v povezavi z bombnim napadom leta 2005 v Bejrutu, v katerem je umrl takratni premier Rafik Hariri, vložili obtožnice proti trem članom gibanja.

Odstopilo je 10 ministrov Hezbolaha in en, ki je blizu predsedniku Suleimanu.
Odstopilo je 10 ministrov Hezbolaha in en, ki je blizu predsedniku Suleimanu. FOTO: Reuters

Stranka in šiitsko gibanje Hezbolah sta pred vložitvijo napovedanih obtožnic za bombni napad, v katerem je leta 2005 v libanonski prestolnici umrl takratni premier Rafik Hariri, iz vlade narodne enotnosti umaknila 10 svojih ministrov. 18 mesecev stara vlada je razpadla, saj se Hezbolah s premierjem Saadom Haririjem ni uspel dogovoriti, kako postopati pri obtožnicah za umor njegovega očeta.

Hezbolah namreč ostro zavrača vsako vpletenost v umor nekdanjega premierja, hkrati pa je tudi od sedanjega premierja zahteval, da ne prizna posebnega sodišča ZN, ker, da naj bi bil del ameriško-izraelske zarote. Poleg 10 ministrov Hezbolaha je odstopil tudi 11. minister, ki je blizu predsedniku Michelu Suleimanu. Slednji je danes Saada Haririja prosil, da vlado vodi do imenovanja nove administracije.

Predstavnik parlamenta Nabih Berri je dejal, da se bodo pogovori o sestavi nove vlade začeli v ponedeljek.

Minister za okolje Mohamed Rahal, ki je blizu Haririju, je izjavil, da želi Hezbolah z izstopom iz vlade ohromiti državo in premiera prisiliti, da ne prizna sodišča. "Mislijo, da se bo Hariri pod pritiskom uklonil, vendar se motijo," je dejal.

Sunitski premier, ki uživa podporo Zahoda, je v minulih dneh o krizi govoril tudi s savdskim kraljem Abdulahom, ameriško državo sekretarko Hillary Clinton, francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom.

Je Hezbolah namerno ministre odpoklical v času, ko je bil premier Hariri na obisku pri ameriškem predsedniku?
Je Hezbolah namerno ministre odpoklical v času, ko je bil premier Hariri na obisku pri ameriškem predsedniku? FOTO: Reuters

Visoki predstavnik Haririjevega Gibanja za prihodnost Mustafa Aluš je dejal, da je Hezbolah objavo odstopov natančno časovno uskladil s srečanjem Haririja z Obamo v Washingtonu. "Hočejo, da bi se z ameriškim predsednikom srečal kot nekdanji premier ali kot vodja začasne vlade," je dejal. "Toda dejanski cilj je zadati moralni udarec ZDA," je dodal.

Po podporo še v Pariz

Sirija in Savdska Arabija sta več mesecev poskušali posredovati v krizi, vendar so njuni napori propadli, rivalska tabora pa sta drug drugega obtoževala za blokado poskusov rešitve spora. Odločitev Hezbolaha je že sprožila odzive v svetu. Sam Hariri dogajanja v domovini ni komentiral, je pa iz Washingtona odpotoval v Pariz, kjer se bo v danes sešel s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

ZDA pa so po srečanju Obame in Haririja kritizirale Hezbolah. Kot so sporočili iz Bele hiše, je odhod Hezbolaha iz vlade dejanje strahu. ZN so medtem od Libanoncev zahtevale, naj spoštujejo posebno sodišče, saj gre za neodvisno telo. Egipt in Arabska liga pa sta vodilne v Libanonu pozvala k zadržanosti in izogibanju političnemu ali medijskemu zaostrovanju razmer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
14. 01. 2011 00.03
Ne bo šlo Tonči,Hezbolah so v Bistvu začeli kot zagriženi levičarji,neverjamem pa da vojaške izkušnje Glanzkopfa presegajo tiste od Hezbolaha.
Tonček Balonček
13. 01. 2011 21.27
Tudi Libanon čaka na drugo republiko, tako ne bo šlo več, očitno je tamkajšnja vlada popolnoma nesposobna! Zakaj v Bejrutu ne ustanovijo SDS-ja, dobili bi več kot 50 odstotkov in postali svetilnik Bližnjega vzhoda!
Jimi1
13. 01. 2011 20.57
He,he ! Kako bi nas prodal Pahor za takšno fotografijo pred kaminom?
ljx
13. 01. 2011 16.40
Za tem aliasom ISLAM bi se lahko skrival Tonček Balonček.
Boži?niBanLeveCenzureLOL
13. 01. 2011 16.30
Prav tako pa Hesbolah.
Boži?niBanLeveCenzureLOL
13. 01. 2011 16.29
Hamas je neverniška organizacija, ker prejema denar od neverniškega Irana.
ljx
13. 01. 2011 15.53
Hezbolah uživa finančno podporo Irana,dem vedel da se jih bojo lotil prej ali slej z obtožnico ali brez nje,ampak Hezbolah ima še nekaj,to je pa pogum,pa čeprav so jih Izraelci zbombal v nulo,so modeli še vedno v igri.
Martian
13. 01. 2011 12.53
Hariri ne se dat!
Ca6e
13. 01. 2011 11.18
Slaba poteza, s tem so pokazali da so vpleteni! Sedaj se bodo pa pridružili svojim rojakom pri skrivanju v votlinah! Kako hitro se znajo ljudje vrniti v kameno dobo hehe :D