Tujina

VIDEO: Nida ohromila večmilijonsko mesto. Sunkovit veter podiral drevesa, najmanj trije poškodovani

Hongkong, 02. 08. 2016 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tajfun Nida je ohromil Hongkong. Zaradi orkanskega vetra so odpovedali več sto poletov, zaprte so ostale šole, vrtci, številne tovarne in trgovine. Veter, ki je pihal s hitrostjo 151 km na uro, je ruval drevesa, pri tem pa naj bi se najmanj tri osebe poškodovale.

Tajfun Nida je dosegel Hongkong in tam prizemljil na tisoče potnikov. Odpovedali so več sto poletov, šole, tovarne in trgovine so ostale zaprte, na hongkonški borzi pa danes zaradi neurja ni bilo trgovanja.

Veter v Hongkongu je ponoči pihal s hitrostjo do 151 kilometrov na uro, spremljalo ga je močno deževje. Poškodovani so bili najmanj trije ljudje, posnetki so prikazovali podrta drevesa in gradbene odre. Tajfun se je čez dan pomaknil proti notranjosti Kitajske.

Veter je v sunkih pihal s hitrostjo 151 km na uro.
Veter je v sunkih pihal s hitrostjo 151 km na uro. FOTO: AP

Medtem ko so ulice Hongkonga znova oživele, pa na letališču Chek Lap Kok še vlada kaos. Na tisoče ujetih potnikov čaka na polete proti želenim destinacijam.

Od 6. ure zjutraj do polnoči po lokalnem času naj bi tako hongkonško letališče danes odpravilo in sprejelo le okoli 500 letov. Na običajni dan bi jih našteli okoli 1100.

Škoda po divjanju tajfuna Nida v Hongkongu.
Škoda po divjanju tajfuna Nida v Hongkongu. FOTO: AP

Več kot 150 poletov so odpovedali že v ponedeljek, ko se je tajfun približeval. Številni potniki so morali tako prenočiti kar na tleh letališča. Nekateri so se pritoževali, da jim letalske družbe niso zagotovile prehrane ali prenočišča.

Nekaj podrtih dreves in poplavljenih ulic v Hongkongu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nida je od Hongkonga svojo pot nadaljeval proti južnemu kitajskemu mestu Shenzhen, ker so vetrovi še vedno pihali s hitrostjo do 151 kilometrov na uro. Po navedbah strokovnjakov gre za najmočnejši tajfun v delti Biserne reke v zadnjih 30 letih.

Oblasti v Shenzhenu so razglasile rdeči alarm. Začasno so zaprli mestno pristaniške ter most, ki celino povezuje s Hongkongom. Odpovedali so 140 poletov.

V sosednjem Zhuhaiju je alarm dosegel drugo najvišjo, oranžno stopnjo. Ljudje so ostali doma, javni prevoz stoji. Ljudi so tudi prek spletnih družbenih omrežij opozarjali, naj zaradi močnega vetra in visokih valov ne hodijo na obalo.

Iz province Guangdong prihaja spodnji posnetek škode, ki jo povzroča viharni veter, ki ga je objavil kitajski People's Daily. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nida je konec tedna prizadel sever Filipinov. Medtem pa je na Kitajskem julija 69 življenj že terjal tajfun Nepartak, ki je prizadel vzhodno provinco Fujian.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

imperiale
02. 08. 2016 10.00
-1
Piha 145 in delajo tako štalo ... pr nas piha tako parkrat na leto pa vse laufa
KrofKrof
02. 08. 2016 11.23
+1
Spet en pameten Primorec. Vi ste burji prilagojeni (položne strehe), saj je burja pri vas pogost pojav. V Hongkongu pa niso ravno prilagojeni tako visokim hitrostim vetra. Sicer pa tajfunov ne spremlja zgolj močan veter, temveč tudi obilne padavine, ki prav tako lahko povzročijo gmotno škodo (poplave, plazovi). Me prav zanima, kakšno stanje bi bilo pri vas, ko bi vam nasulo 1 m snega. Snegu namreč niste prilagojeni. Pa lep dan! :)
Ramzess
02. 08. 2016 09.48
+2
"Tajfun Nida, ki je že prešel Hongkong in je nekaj svoje uničevalne moči ob tem izgubil, je napovedoval pravo uničenje, ki pa ga k sreči ni bilo. Najverjetneje je k temu veliko prispevalo tudi dejstvo, da so šole in vrtci ostali zaprti, obstal pa je tudi javni promet." Tole pa je čudna povezava, zapreš vrtce, šole, ustaviš promet, ... posledično tajfun, orkan, ipd. izgubi moč. Videti je da deluje, ... čeprav osebno menim, da odstavku nekaj manjka.
TheMafiaDon
02. 08. 2016 09.35
+3
kaj nas to briga kje ZDA vpliva na vreme?
Ramzess
02. 08. 2016 09.50
+2