Tujina

FOTO: Zaradi nevarnosti za okolje protestnikom zaplenili generatorje

New York, 29. 10. 2011 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Newyorški župan je nad protestnike proti nasilju finančnega kapitala v parku Zuccotti na jugu Manhattna poslal gasilce in policiste, ki so jim zaplenili nekaj električnih generatorjev in gorivo zanje.

Protestniki v New Yorku še vedno vztrajajo, a zdaj so v težavah, saj so ostali brez vira energije za ogrevanje.
Protestniki v New Yorku še vedno vztrajajo, a zdaj so v težavah, saj so ostali brez vira energije za ogrevanje. FOTO: Reuters

Newyorški župan Michael Bloomberg je v petek nad protestnike proti nasilju finančnega kapitala v parku Zuccotti na jugu Manhattna poslal gasilce in policiste, ki so jim zaplenili nekaj električnih generatorjev in gorivo zanje. Generatorji naj bi bili nevarni za okolico zaradi morebitnih požarov, je ocenil župan.

Gasilci in policisti so prišli zjutraj in prosili protestnike, ki v parku vztrajajo od sredine septembra, naj sami prinesejo generatorje. Ko se to ni zgodilo, so jih poiskali sami. Zaplenili naj bi šest generatorjev, med njimi tudi enega, ki ga je poganjalo rabljeno rastlinsko olje. Zaplemba se je končala brez aretacij.

Župan Bloomberg je sporočil, da lahko generatorje lastniki dobijo nazaj, vendar jih v park ne smejo vrniti, ker to ni dovolj varno.

Protestniki, ki v parku prenočujejo v spalnih vrečah, šotorih in zasilnih bivališčih iz lepenke in ponjav, so zdaj v težavah, saj so ostali brez vira energije za ogrevanje, kuhanje in računalnike prav v času, ko se je začel mraz. Za danes je v New Yorku napovedan tudi sneg.

Protestniki se bodo danes greli na vlaku podzemne železnice, s katerim se bodo peljali protestirat v črnski predel Queensa Jamaica, kjer banke izvajajo nadpovprečno veliko število zaplemb stanovanj in hiš zaradi neplačevanja hipotek. Potekalo bo tudi zborovanje številnih organizacij pred mestno hišo nedaleč od parka Zuccotti, od koder so se protesti razširili po ZDA.

Generatorji naj bi bili nevarni za okolico zaradi morebitnih požarov, je ocenil župan.
Generatorji naj bi bili nevarni za okolico zaradi morebitnih požarov, je ocenil župan. FOTO: Reuters

Županja Oaklanda v Kaliforniji Jean Quan pa se je v petek opravičila zaradi torkovih spopadov med policijo in lokalnimi protestniki. Policisti so hoteli vstopiti v park pri mestni hiši, da raziščejo obtožbe o spolnem in drugem nasilju, vendar jim protestniki tega niso dovolili. Policisti so se vrnili v večjem številu in napadli s solzivcem ter gumijastimi naboji.

Pločevinko solzivca je dobil v glavo tudi 24-letni veteran vojne v Iraku Scott Olsen, ki je v kritičnem stanju. To je podžgalo gibanje v Oaklandu in drugod v ZDA, policijo pa čaka preiskava, h kateri je pozvalo tudi združenje veteranov iraške in afganistanske vojne. Na županjo Quanova letijo kritike z vseh strani, najprej so jo napadali nasprotniki protestov, ker jih je dovolila, zdaj pa tudi protestniki sami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
30. 10. 2011 09.48
Poročate pa res obširno o protestih v Newyorku?
korintos1
30. 10. 2011 08.04
Američani pa vedo poskrbeti za čisti zrak. Najbrž so imeli generatorje na nafto. Mi pa TEŠ na lignit, in ga še naprej biksamo.
Odpri.oci
29. 10. 2011 19.43
Mimogrede.... LETOS (TE DNI) je četrtič (4) po koncu civilne vojne (1865) zapadel sneg v NY.. pred "Halloween".... Toliko o "globalnem segrevanju"..... ki ga sedaj uporabljajo proti protestnikom.... Očitno pazijo, da jim ne bo "prevroče" !!!!!
Northwest
29. 10. 2011 14.11
Ce bodo te stavke se dolgo trajale,bodo pac stavkajoce obtozili in kazensko preganjali zaradi prevelike porabe kisika,ker so non-stop na prostem.V Ameriki je vse mogoce.
bostjan_safaric
29. 10. 2011 13.13
@rdendrugi: Kor praviš, vsako vozilo je potemtakem potencialno nevarno, kaj šele cisterne z bencinom, avioni (remember 9/11), tankerj, rafinerije, ... Ukiniti nafto je končna posledica, kar pa je v bistvu popolnoma v nasprotju z ekspanzivno politiko ZDA in njihvih podrepnikov. Avtogol, po domače ...
joja11
29. 10. 2011 13.08
toliko o demokrciji, da o cenzuri medijev niti ne govorimo.
edendrugi
29. 10. 2011 12.49
Potem naj ukine še ves promet
Ramzess
29. 10. 2011 11.40
Smešno, kakšen izgovor, ...to ni zraslo na županovem zeljniku, ...znano je da o le ena od lutk.
Jožajoža
29. 10. 2011 11.21
kapital ima premočno vojsko, da bi se bal teh navadnih, drugorazrednih državljanov, ki so že breme kapitala in lastnikov sveta.