Tujina

Zaradi napovedi Prištine Srbi vnovič postavili barikade

Kosovska Mitrovica, 14. 09. 2011 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Thaci pravi, da bodo v petek na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak med Kosovom in Srbijo vzpostavili carinski nadzor. Srbi so že postavili barikade, uradni Beograd pa napoveduje politične in diplomatske ukrepe.

Prevzem nadzora na prehodih je del načrta kosovske vlade in predstavnikov mednarodne skupnosti za vnovično vzpostavitev reda na severu Kosova.

Kosovske oblasti bodo na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak med Kosovom in Srbijo v petek vzpostavile carinski nadzor, je danes napovedal kosovski premier Hashim Thaci. Srbija želi prevzem nadzora s strani kosovskih oblasti preprečiti in je že napovedala "politične in diplomatske ukrepe", kosovski Srbi pa so vnovič blokirali ceste na severu Kosova.

"Načrt se bo izvajal ob spoštovanju nekaterih strogih pravil. Mednarodne sile na Kosovu Kfor bodo delovale v skladu s svojim mandatom, kosovske oblasti pa bodo imele tudi izvršne pristojnosti. Kosovska policija, carina in misija EU Eulex bodo imeli na voljo osebje in vire za opravljanje nadzora," je pojasnil Thaci. Kot je še dejal, kosovskih oblasti pri vzpostavljanju reda na mejnih prehodih na bodo ustavile niti "kriminalne strukture", ki delujejo na severu Kosova in za katerimi po njegovih besedah stoji Beograd.

Srbski državni vrh s predsednikom Borisom Tadićem na čelu je v odzivu na napovedi Prištine sprejel dogovor o vrsti ukrepov za preprečitev "nasilnega vsiljevanja rešitve na Kosovu".

Kosovski Srbi so konec julija dlje časa blokirali pomembne cestne povezave na severu Kosova, potem ko so pripadniki specialnih enot kosovske policije poskušali prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak na meji s Srbijo.
Kosovski Srbi so konec julija dlje časa blokirali pomembne cestne povezave na severu Kosova, potem ko so pripadniki specialnih enot kosovske policije poskušali prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak na meji s Srbijo. FOTO: Reuters

Srbski notranji minister Ivica Dačić je pojasnil, da so se na srečanju v torek zvečer dogovorili za niz ukrepov, ki jih mora preventivno sprejeti Srbija, da bi preprečila hude posledice. Kot je dejal, gre v glavnem za politične in diplomatske ukrepe. Dačić je ob tem poudaril, da Srbija s svojim odzivom želi preprečiti nove spopade na severu Kosova. Po njegovih besedah je predpostavka, da bo Srbija storila vse za članstvo v EU, napačna ter dodal, da je zdaj pravi trenutek za pritisk na EU. Tak odnos do Srbije je po njegovem napačen in nepravičen, enostranske poteze v zvezi s severom Kosova pa imajo lahko za posledico spopade v regiji.

Po Dačićevih besedah želijo oblasti v Prištini zavzeti sever Kosova in prehoda Jarinje in Brnjak ob pomoči Eulexa in Kforja, na kar se bodo Srbi odzvali s postavljanjem barikad na cestah, tako da bodo bodisi izbruhnili spopadi bodisi se bodo morali kosovski Srbi izseliti z območja.

Tadić je v torek napovedal, da bo od mednarodne skupnosti zahteval, da prepreči nameščanje kosovskih carinikov na prehodih Jarinje in Brnjak. Dodal je, da bi morala mednarodna skupnost preprečiti načrte kosovskih oblasti in ob tem spomnil na nevtralnost Kforja in Eulexa. Napovedal je še, da se bo o načrtih Prištine pogovarjal tudi z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton.

Prebivalci znova na barikadah

Kosovski Srbi so medtem v odgovor na napovedi Prištine v torek in danes znova blokirali več cest na severu Kosova s tovornjaki, drevesnimi debli in gradbenimi stroji, da bi preprečili napotitev kosovskih policistov in carinikov na prehoda. Nemški vojaki, ki delujejo v okviru sil Kfor, se zaradi barikade v torek zvečer niso mogli vrniti v oporišče. Lokalni Srbi so nato barikado danes delno odstranili in pripadnikom Kforja omogočili prehod.

Spomnimo

Razmere na severu Kosova so se zapletle, potem ko je Kosovo julija uvedlo embargo na uvoz blaga iz Srbije, ker Srbija ni priznavala carinskih pečatov Kosova. Zaradi nespoštovanja embarga je skušala Priština 25. julija s posebnimi policijskimi enotami prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak, na katerih se ni izvajal embargo.

Lokalni Srbi so se temu uprli in postavili cestne barikade. Kosovski specialci so se sicer umaknili, a so se razmere nato še zaostrile, saj so Srbi vztrajali, da mora na spornih prehodih obveljati dosedanji režim, v Prištini pa na to niso hoteli pristati.

Strani sta 5. avgusta dosegli dogovor, ki predvideva odprtje spornih mejnih prehodov za potniški promet in hkratno prepoved prevoza blaga. 2. septembra pa sta Srbija in Kosovo dosegla dogovor o priznavanju carinskih pečatov, ki bo po napovedih Thacija uveljavljen v petek. To pa za sever Kosova pomeni tudi namestitev kosovskih carinikov, mejne policije in pripadnikov misije Eulex na mejna prehoda Jarinje in Brnjak.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

100per
15. 09. 2011 08.34
Srbija naj čaka... druge ni! Vsi imeriji so padli.. ko ZDA enkrat ne bo svetovni policaj, po moje da en vikend bo čist dovolj...
slina999
14. 09. 2011 16.12
A ste me vidli na onem posnetku??????Stojim zraven Valuka!!!!!!!
slovenc88
14. 09. 2011 15.26
bodo kmalu...
tsdafsdfsfgjhtz
14. 09. 2011 15.15
tsdafsdfsfgjhtz
14. 09. 2011 15.15
Če nebi bilo Slovencev bi se že pokokal med sabo.
JEZKE-BLOKIRAT
14. 09. 2011 14.32
srpko zakaj se ti nebi selu nazaj v tvojo prelepo srbijo ker mas vedno tok za povedat cez slovenijo in nas slovence verjami te ne bo noben pogresu
srpko
14. 09. 2011 14.17
Hrabri slovenski vojaki bodo naredili red.
kim llsung
14. 09. 2011 13.44
edini clovek ki je lahko zdruzil vec narodov je bil VELIKI TITO in tega nobenmu vec ne bo ratalo
HAWX
14. 09. 2011 13.07
Kdo dela tezave kot vedno nekdo ki se skriva za mocnejsim
KofiAnnan
14. 09. 2011 12.59
nikoli ne bo mira na tem koncu Balkana
porka.malorka
14. 09. 2011 12.57
dondino hahhaaa pa kojk si star 5 let da verjameš v eu al kaj
fleks
14. 09. 2011 12.34
dejmo še mi naše vojake poslat dol a ne!!! če smo že priznali(Slovenija)neodvisnost Kosova je prav da jim pomagamo kajne slovenski politiki!!!!!????? sramota da smo priznali takšno kriminalno"kao državo"
History2
14. 09. 2011 11.29
vsi vi ki komentirate v prid srbom ste naivni ker ne poznate zgodovino 700 let nazaj če tega neveste potem pa vas prosim nehajte ,ni to šala kr neki bla bla bla še enkrat lepo vas prosim nehajte in ne komentirajte stvari ki jih ne poznate dobro ?'?' lep dan vsim
lizing
14. 09. 2011 10.55
Nemški vojaki so bili tam zato,ker je to njihovo območje odgovornosti na Kosovu CANSY no pa nam mal razlož zgodovino kosova,ker vidim da veš veliko
intimnanega2
14. 09. 2011 10.39
super članek. niti enga stavka o tem, po kaj in za kaj so prišli nemški vojaki in zakaj glih nemški??
dondino
14. 09. 2011 10.39
kmau bojo pršl oni v evropsko unijo takrat bojo spoznal, da meje niso njihova največja težava.
cansy
14. 09. 2011 10.14
Glede Kosova popolnoma podpiram Srbijo (tisti, ki ne pozna zgodovine naj raje ne komentira), razen politikov, Nata , USA in EU
King_of_Gonzo
14. 09. 2011 10.11
res je..to so borci za svojo zemljo in ne mi,k se prodamo za 5minut z Obamo
Memoriala
14. 09. 2011 09.44
Srbi se še borijo za Kosovo in jih pri tem povsem podpiram!