Tujina

Zaradi napada na predsednika odstopil vodja varnostnikov

Praga, 30. 09. 2012 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

"Počutim se odgovornega za dejanja svojih podrejenih," je po napadu na češkega predsednika dejal vodja varnostne službe, ki je odstopil. Napadalec je namreč v predsednika izstrelil več plastičnih nabojev, preden ga je obvladala policija.

Češki predsednik Vaclav Klaus
Češki predsednik Vaclav Klaus FOTO: Reuters

Potem ko je bil češki predsednik Vaclav Klaus v petek lažje ranjen v napadu s plinsko pištolo, je v soboto odstopil vodja njegove varnostne službe. Napadalec Pavlu Ondrousu je v Klausa uspelo izstreliti več nabojev, preden so ga obvladali policisti.

"Čeprav med incidentom nisem bil navzoč ... se po ogledu posnetka čutim odgovornega za dejanja svojih podrejenih," je svoj odstop pojasnil vodja varnostne službe Jiri Sklenka.

Napadalec Pavel Ondrous
Napadalec Pavel Ondrous FOTO: Reuters

Incident se je zgodil na odprtju mostu na severu Češke. Moški v kamuflažni obleki je pristopil k predsedniku, proti njemu z repliko prave pištole ustrelil več plastičnih nabojev in odkorakal vpričo presenečenih varnostnikov, preden ga je obvladala policija.

Pozneje je 26-letni napadalec pojasnil, da simpatizira s komunistično stranko in da je z napadom želel protestirati proti varčevalnim ukrepom na Češkem.

Češka Nova TV je poročala, da je bil 71-letni predsednik Klaus, znan kot zagrizen evroskeptik, zelo jezen na varnostnike. Na televizijskih posnetkih je bilo na rokavu njegove srajce videti kapljice krvi.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oleander
30. 09. 2012 16.21
+1
Jiri Sklenka.je odstopil. Slovenski politiki, UČITE SE !
Marinanjo
30. 09. 2012 12.47
+1
prijela in obvladali jnapadalca....buahahhahaahah..,....ka petnajst minut po atentatu ....hahahah ko je ta na bližnjem trgu dajal interviju tv novinarjem.....zbegani policaj ga je med intervijujem povprašal po dokumntu....napadalec pa mu je sam povedal da ima pištolo ter mu jo je sam izročil.....in povedal da je plastična prav tako naboji in ni nevarna.....toliko o OBVLSADANJU oz. prijetju..... DEJTVO JE DA SO ZAPSPALI NA CELI ČRTI TAKO PREVENTIVA KOT DETEKCIJA KOT SAM ANEREAKCIJA V CELOTI....ZAKAJ'''... Otopelost in neodzivnostz zaradi vsakdanje rutine...ker se nikli nič ne zgodi....KLASIKA!!! Ni dovolj glava šefa....še kej bo treba...... NAREST prtedvsem se zbudit.... cajti so danes taki da bo zmeraj več tega....tudi pri nas.
David Milijaševi?
30. 09. 2012 11.57
+1
čehi kot čehi.....
Uporabnik443897
30. 09. 2012 11.26
+1
To so ti varnostniki, 6 x ustrelil, pa še odšel !!!
Marinanjo
30. 09. 2012 12.53
+1
7x ....se obrnil in odšel....dal interviju na sosednjem trgu......varnostiki pa hladni ku špricer...zaspani ....že to da je nekdo iz množice izstopal ker je nenavadno oblečen (maskirka) bi mogli malo počekirat ...da o nadzoru množice, postavitvi varnostnikov,"pokrivanju" in ostalih varnostnih prijemov ne govorimo....to je blo na nivoju manikenstva ali wanabee security....lep pprimer za zgled za šolanje varnostnikov.
maliButalec.
30. 09. 2012 10.48
+17
Elita in vse ostale politične barabe - zapomnite si nekaj: V kratkem bo prišlo do vstaje narodov in ko bo enkrat vsaj 50-60% naroda na ulicah, ko se vam bo približevalo več desettisoč pobesnelih in hkrati prebujenih ljudi - takrat vedite, da nobeden varnostnik, nobeden vojak in policist za minimalno plačo nebo tvegal svoje glave za Vaša življenja. Vsi bodo vedeli, da je konec tega sistema, konec suženjstva, konec sodobnega Fevdalizma=Kapitalizma in takrat se bodo varnostniki, vojaki in policisti pridružili in stopili na stran Narodov. Policija, Vojska in Varnostniki so samo zato, da varujejo Vaš Kapital in Sistem. Ko Romun oropa preko bankomata - komintenta - takrat ga ne dobijo (ker ni interesa), ko pa naredi škodo banki (oropa bankomat, da je banka oškodovana - bankomat da denar, brez da bi bremenil kogarkoli) - takrat ga pa v parih urah dobite. Če pa mislite, da Vas bodo bunkerji obvarovali - se močno motite. Ko boste enkrat vstopili v bunker, boste v njem do konca življenja. Zakaj? Ker bomo zavarili vse izhode in jih potem še z betonom zalili. Od tistega dne dalje se bo začelo živeti na bolje. Vsi naslednji Pastirji, pa bodo vedeli, kaj jih čaka, če bodo delali proti narodom. Smrt Fašizmu, Svoboda Narodom.
sodelujem
30. 09. 2012 11.25
-2
In kaj bomo potem z "bivšimi" varnostniki?policisti??--če do sedaj niso prestopili????
6zabica
30. 09. 2012 10.45
+8
Ko pa človek sliši izjavo njihovega predsednika po napadu...je pa podn od človeka. In taki zabiteži so na oblasti....jao njim in jao nam.
Uporabnik443897
30. 09. 2012 11.27
+2
V Nemčiji bi tak predsednik moral takoj odstopit, ker je pa to še Ruska mantiliteta seveda ne bo odstopil !!!
moelmol
30. 09. 2012 10.41
+1
mislim talent ne morš kaj drugega povedat
komarec
30. 09. 2012 10.06
+16
Lahko je, če te drugi varujejo in si potem, ko te slabo varujejo na njih jezen. G. Klaus to je bilo resno opozorilo, da ne delate v korist državljanov. Kar se pa varnostnikov tiče, saj niso nori, da bodo svojo glavo dali na prodaj.