Tujina

Zaradi načrtovanja napada na letalo v Avstraliji obtožili dva moška

Sydney, 03. 08. 2017 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Moška, ki naj bi v Sydneyu načrtovala teroristični napad in z doma narejeno bombo razstreliti letalo v zraku, so obtožili načrtovanja napada. Najvišja možna kazen je dosmrtni zapor, pred sodnika bosta stopila v petek. V protiteroristični akciji so sicer prijeli štiri moške. Dva so obtožili, eden ostaja v priporu, izpustili pa so 50-letnika.

V Sydneyju so dva moška obtožili načrtovanja terorističnega napada, potem ko so v soboto v protiteroristični operaciji aretirali štiri ljudi. Domnevno so nameravali z doma narejeno bombo razstreliti letalo v zraku. Najvišja možna kazen je dosmrtni zapor.

Moška stara 49 in 32 let iz zahodnega predmestja Sydneyja so obtožili "zaradi dejanj priprave ali načrtovanja terorističnega dejanja".

Moška bosta morala pred sodnika v petek, policija pa ni podala več informacij. Predvidoma bo več znano v petek.

V sobotni protiteroristični akciji v Sydneyju so sicer prijeli štiri moške. Dva so obtožili, eden ostaja v priporu, izpustili pa so 50-letnika.

Lokalni mediji so poročali, da so domnevni teroristi nameravali svojo doma narejeno napravo skriti v mesoreznico. Policija tega ni potrdila.

Policija je prijela štiri moške, enega so kasneje izpustili.
Policija je prijela štiri moške, enega so kasneje izpustili. FOTO: AP

Avstralski premier Malcolm Turnbull je danes novinarjem v Perthu dejal, da preiskava dobro napreduje tudi glede razkrivanja pomembnih dokazov. Pohvalil je avstralsko policijo in obveščevalno službo, ki so "odkrili zaroto, jo zmotili in obvladali".

Dodal je, da so nevarnost terorizma na letališčih zmanjšali z "verjetno" na "možno".

Od leta 2014, ko je nevarnost terorističnih napadov na ravni verjetne, so v državi doslej preprečili 13 terorističnih napadov, je v nedeljo povedal pravosodni minister Michael Keenan. V 31 operacijah so prijeli 70 ljudi, ki so jih obtožili, 40 pa jih prestaja zaporne kazni zaradi terorizma, je še povedal ter izpostavil, da največjo nevarnost predstavljajo storilci, ki delujejo sami.

Iz Avstralije je sicer v Sirijo, kjer se borijo na strani skrajnežev, tudi IS, odšlo okoli sto ljudi. Kljub okrepljeni varnosti pa se je v Avstraliji od leta 2014 zgodilo pet terorističnih napadov, zadnji junija v Melbournu, za katerega je odgovornost prevzela IS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
05. 08. 2017 09.05
No slovenski levi fasizem ki ki podpira ISIS in zanj tudi pere denar preko NLB, je v tem prispevku uporabil novo izraszoslovje da zasciti teroriste, imenuje jih kar moski, se cudno da ne uporabijo besede "zemljan".
nevica
03. 08. 2017 17.17
Tako se dela, ne pa da se šteje smrtne žrtve samo za to, da se ve koliko let zapora naj kdo dobi....
piko112
03. 08. 2017 15.15
Kaj bodo oproščeni ali samo dodeljeni na psihiatrični odelek zaradi neprištevnosti? Morda preložitev kazni zaradi bolezni?
halofero
03. 08. 2017 15.12
+5
A boste napisali njihova imena in vero?