Tujina

Zaradi lakote vsakih pet sekund umre otrok

Rim, 16. 11. 2009 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Začetek svetovnega prehranskega vrha je pustil sladko-grenak okus. Udeleženci so sicer podpisali deklaracijo s strateškimi cilji, vendar pa vidnih svetovnih voditeljev ni, prav tako ne konkretnih zavez k pomoči.

Prvi dan svetovnega prehranskega vrha Organizacije ZN za kmetijstvo in prehrano (FAO) v Rimu je več kot tisoč udeležencem iz 190 držav spregovoril tudi papež Benedikt XVI. Svet je pozval k odgovornosti v boju proti lakoti, ki je vse hujša, ter solidarnosti z najrevnejšimi državami.

Vrha se udeležuje več kot tisoč predstavnikov, vendar pa najpomembnejših svetovnih voditeljev ni.
Vrha se udeležuje več kot tisoč predstavnikov, vendar pa najpomembnejših svetovnih voditeljev ni. FOTO: Reuters

"Nesprejemljivo je nadaljnje sprejemanje preobilja in razsipnosti, medtem ko se število lačnih vse bolj povečuje," je dejal papež. Zagotovil je pomoč Katoliške cerkve v boju, ki po njegovih besedah ne dopušča obotavljanja in kompromisov. Sveti oče je pograjal tudi "uničevanje hrane zaradi finančnega dobička". Obsodil je nekatere spodbude kmetijstvu, ki močno izkrivljajo razmere na kmetijskem trgu.

Benedikt XVI. je poudaril, da se število lačnih po svetu dramatično povečuje, čeprav je planet Zemlja sposoben prehraniti svoje prebivalce. Po njegovih besedah ni vzročne povezave med rastjo prebivalstva in lakoto. Razlogi za lakoto po svetu so, kot ocenjuje, predvsem v vse dražji hrani, obubožanju prebivalstva v manj razvitih državah ter omejenem dostopu do trga s prehranskimi izdelki.

Zaveza k takojšnjim ukrepom in hkrati razočaranje

Udeleženci so sicer podpisali deklaracijo, v kateri so določili "strateške cilje za boj proti lakoti na svetu". Z njo se zavezujejo k "takojšnjim ukrepom", da bi do leta 2015 prepolovili število lačnih in podhranjenih na svetu. Zbrani voditelji so se zavezali k večjemu "nacionalnemu in mednarodnemu financiranju kmetijstva, prehranske varnosti in razvoja kmetijstva v najrevnejših državah".

Države so se izrekle tudi za sodelovanje na področju boja proti podnebnim spremembam, ki vplivajo na kmetijstvo. Deklaracija pa ne vsebuje zaveze glede predloga organizacije FAO, da bi vlade letno zagotovile 44 milijard dolarjev (30 milijard evrov) za pospešitev kmetijske proizvodnje in pomoč manjšim kmetovalcem v revnih državah.

Veliko aktivistov je ob tem dogodku organiziralo proteste in pozvalo h konkretnejšim dejanjem.
Veliko aktivistov je ob tem dogodku organiziralo proteste in pozvalo h konkretnejšim dejanjem. FOTO: Reuters

Nevladne organizacije so do predloga kritične, saj po njihovem mnenju nima konkretnejših zavez k pomoči. "Bogate države so pokazale premalo interesa in zavzetosti," pravijo v Oxfamu.

Pomembnih svetovnih voditeljev ni

Ostre besede so nevladne organizacije naslovile tudi na udeležbo – od voditeljev najrazvitejših držav G8 se srečanja udeležuje le italijanski premier Silvio Berlusconi. Sicer pa so protestni shod pred sedežem organizacije danes pripravili kmetje, ki so zahtevali pravične cene.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v uvodnem nastopu poudaril, da prehranske varnosti ne more biti brez podnebne varnosti, zato je treba ranljivim pomagati pri prilagajanju na spremembe. Po njegovih besedah vsak dan zaradi podhranjenosti umre 17.000 otrok. Vsakih pet sekund zaradi lakote umre otrok, kar letno pomeni več kot šest milijonov. "Tega ne moremo več prenašati, potrebno je ukrepati," je dejal Ban.

Po besedah generalnega direktorja FAO Jacquesa Dioufa bi morali za zagotovitev vzdržne rasti v revnih državah spodbujati proizvodnjo hrane. Ne smemo čakati, je dejal, na nove izbruhe nemirov, kot so se zaradi lakote zgodili v 22 državah leta 2007 in 2008.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je opozoril, da bi polovica zneska, ki so ga šefi bogatih držav namenili za reševanje bank, prizadetih zaradi finančne krize, omogočila izkoreninjenje lakote po vsem svetu. "To dokazuje, da je boj proti lakoti še vedno globoko spodaj na lestvici globalnih političnih prioritet," je dejal Lula.

Libijski predsednik Moamer Gadafi je dejal, da imajo bogate države, ki so kolonizirale Latinsko Ameriko in Afriko, dolg do teh držav, ki so jih "izropale".

Türk za multidisciplinaren pristop

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: Reuters

Konference se udeležuje tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki je ob tem poudaril, da je vprašanje varne preskrbe s prehrano ena od najpomembnejših globalnih razvojnih prioritet. Ob tem je izrazil zaskrbljenost zaradi vse večjega števila lačnih in revnih in zato pozval k ustreznim, učinkovitim in hitrim ukrepom, k reformi sistema upravljanja svetovne varnosti preskrbe s hrano ter k okrepitvi FAO in celotnega sistema ZN. Za dosego teh ciljev pa je potreben multidisciplinaren pristop in dobro razumevanje prioritet, je dejal.

Poseben poudarek pa je predsednik namenil investicijam v zaščito naravnih virov ter investicijam v izobrazbo, zdravje, dostop do pitne vode in dolgoročno socialno zaščito ranljivih prebivalstev, ki morajo biti vključena v oblikovanje omenjenih ukrepov in politik.

Izrazil je tudi upanje, da bo konsenz mednarodne skupnosti na svetovnem vrhu v Rimu prispeval k okrepitvi spoznanja, da pravica do hrane spada med osnovne človekove pravice in da je zaščita globalnega okolja pogoj za naše preživetje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
17. 11. 2009 20.15
olaf Gensko predelana hrana dalj časa zdrži kot naravna ,ne govori na pamet ,res pa je da ni naravna ,ljudje bi rajši jedli to kot pa nič.Pri naravni je edini minus ta ,da traja vzgajanje predolgo in s tem počasnejša rast hrane ,pa še manj odporna je na zunanje dejavnike (vreme ,škodljivci). Najbolj pa priporočam svežo naravno hrano ,sicer je pa te vedno manj .
.eu.
17. 11. 2009 18.29
illuminati nadzirajo pretok hrane plačaj ali crkni Zakaj mislite da podpirajo gensko spremenjeno hrano . A da jo bo več na svetu in bo izobilje JA PA JA DE ZATO DA SE PREJ POKVAR DA MORŠ SPET KUPIT PA SEME ZA ENKRATNO UPORABO JA DA MORŠ SPET KUPIT. NE NASEDAJTE VEČ TV IN MEDIJEM SPLOH ČE JE V AMERIŠKI LASTI
Hitman47
17. 11. 2009 16.48
ja, papež, seveda... on je tudi moral nekaj rečti zraven, a sam pa hodi naokoli v vatikanu po denarju, ki ga dobesedno ne rabi, razen za ta nepotrebna potovanja po svetu. edino kaj pošiljajo v afriko, je svoje misionarje, ki pa že tote lačne ljudi prepičujejo v krščanstvo. mislim... v afriki ne rabijo vero, rabijo hrano
Jure Jumer
17. 11. 2009 16.24
Uroš Palhartinger
17. 11. 2009 14.46
Problem lakote bo v Afriki kmalu preteklost, saj je črna rasa v Afriki neglede na trenutno stopnjo natalitete obsojena na izumrtje. Današnja 50-odstotna okuženost prebivalstva z AIDS-om jim ne omogoča preživetja na daljši rok.
deadea
17. 11. 2009 14.19
mislil sem napisati da imam osreco da lahko zivimo v dobi demokracije kjer vlada mir in pravica.
piss
17. 11. 2009 13.04
ja svetovnim vodeiteljem se mudi okoli orožja..... kaj bodo te oni tu okoli hrane se menli.....sej pa naj to nardijo tisti ki so zato zadolženi.....oni so samo zato da nam povejo kaj se dogaja..... brezveze
135kmh
17. 11. 2009 11.12
Kadar se bodo naučili kako se denar služi in kako se uzgaja otroke potem bodo lahko kaj dobili od mene. Raje pa pomagam ljudem iz moje države.
Sebastjan Butala
17. 11. 2009 11.04
In js se naj sekiram....zakaj že?
Sweet_Cocaine
17. 11. 2009 10.13
Samo klepinit se znajo, druga pa nic.
justime
17. 11. 2009 09.48
ubogi otroci. tam v afriki pa se krešejo ko zajci pa ni važno a imajo za jesti al ne, pol prebivalcev ima že aids pa jim je čisto vseeno.ves svet je bolan. ko na eni strani pres.ranci ne vejo kaj bi z denarjem bo kmalu polovica prebivalcev planeta delala za golo preživetje. kdo pravi da napredujemo? vračamo se v sredni vek in bomo vsi postali tlačani za kos kruha na dan.
pika poka ježek
17. 11. 2009 08.15
Čakam komentar igorja.gojcica, ki nas bo razsvetlil z novico, da so iluminati odkrili zvezdna vrata, ki odpirajo črvine do drugih naseljivih planetov, kjer pada iz neba nebeška mana, kot je padala nekoč Izraelcem v puščavi, in kjer živi Jezus, ki je poznan po tem, da je nekoč z dvema ribama in petimi hlebi kruha nahranil pet tisoč mož, brez žena in otrok.
MIZANTROP
17. 11. 2009 08.07
Vsaka krivulja eksponentne rasti ima nekoč svoj vrh, čemur sledi padec. Padec pa je strmejši, če je bila rast pred padcem ekstremna. V dvesto letih se je človeštvo iz ene milijarde namnožilo na sedem milijard. V sto letih iz dveh na sedem milijard. V sedemdesetih letih iz treh na sedem milijard. Kako, z uporabo kmetijskih strojev, ki jih poganja nafta, ta poganja tudi kamione, ki distribuirajo hrano od kmetov do potrošnikov. Pa tudi s t.i. zeleno revolucijo, ki je povečala proizvodnjo hrane z uporabo pesticidov, herbicidov in umentnih gnojil. V svetovnem merilu je 30 odstotkov obdelovalne zemlje trajno uničene zaradi intenzivnega kmetijstva, proizvodnja hrane pa je posledično na ravni iz leta 1980 in nezadržno upada. Trenda ne morejo ustaviti niti genetsko spremenjeni organizmi, niti požiganje tropskih gozdov za nove kmetijske površine. Populacijski strokovnjaki napovedujejo rast svetovnega prebivalstva vse do leta 2050, naprej pa ne napoveduje nihče. Zakaj, ker bo po letu 2050 krivulja človeške populacije zaradi svetovne lakote strmo upadla, danes je lačna sedmina svetovne populacije.
veljo@email.si
16. 11. 2009 23.51
ce se ne motim je pred kratkim bilo da vsako minuto umre 1 otrok...sedaj smo prisli ze na 5sek...to je sokantna novica...eni se basejo z odvecno hrano ki jo seveda potem ko jo placajo po 1000$ ali € zavrzejo v smetje kjer nadaljujejo podgane ali pa potepuski psi in macke...ti bi pa ubijali za drobtine kruha ki se se ptica ne bi nasitla...sramotno!!
Nauders
16. 11. 2009 23.15
sicer sem pa gledal nek dolumentarc, kjer je bilo rečeno, da gre dejansko petina svetovne koruze za prehrano, ostalo pa gre za hrano za govedo, to je za meso... torej razviti svet deluje, saj že vsi vemo zelo potratno
_dolfi_
16. 11. 2009 22.58
ja Poptevejevci...to novico....naslovite na ZN pa ZDA...pa na svetovne korporacije ki podpirajo razne vojne..pa raznim PODJETJEM KI SLUŽijo s težko industrije...pa komu sploh treba vojn???...vse vojne so samo zaradi pohlepnih američanov pa še morda katerih..želijo samo še več in še več...POHLEPNEŽI!!!!!!! ljudje pa stradajo....pa tudi Muslimani bi lahko naredili kaj na to temo!!!!...naj možje imajo eno ženo...pa vsaj do 4-5 otrok...ne pa cel bataljon....nekateri so revni pa imajo več kot 10 otrok..pa še komaj za sebe skrbijo...pa kam to gre!!! RESNICA BOLI!!!!
Audy
16. 11. 2009 22.28
Število Afričanov bo letos preseglo milijardo.
82dulek
16. 11. 2009 22.04
veselo na delo sam banane majo za take opice kot si ti.
82dulek
16. 11. 2009 22.03
v sloveniji pa ostane brez dela.
Sharkln
16. 11. 2009 21.16
...jest se bom sekiral za otroke ki tam umirajo???...a se kdo od domačinov sekira, ko jih dela v taki revščini in bedi?????...UUUUU kolk sem krut na ne??? Najbolj sovražim take ki delajo otroke pa za njih ne morejo skrbet...pol pa jamrajo, da nimajo za jest...je treba tiča ko najbolj paše pač ven vzet...thats it !!!