Tujina

Zaradi L'Aquile pred sodišče italijanski znanstveniki

Rim, 20. 09. 2011 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Italiji bodo sodili šestim znanstvenikom in enemu uradniku, ker so napačno ocenili razsežnosti potresa v L'Aquili in so tako po mnenju tožilstva odgovorni za smrt 309 ljudi, ki so umrli v potresu.

Posledice potresa v L'Aguili
Posledice potresa v L'Aguili FOTO: Reuters

Šest italijanskih znanstvenikov in en uradnik bo moralo pred sodišče, saj so obtoženi smrti 309 ljudi, ki so umrli zaradi potresa v L'Aquili pred dvema letoma. Njihova napaka naj bi bila ta, da so napačno predvideli razsežnosti potresa. 6. aprila 2009 je namreč omenjeno italijansko mesto streslo z magnitudo 6,3, pri tem pa je umrlo 309 ljudi.

Italijansko tožilstvo meni, da je sedmerica, ki je preučevala na stotine potresov v preteklosti, pred omenjenim potresom podala napačne in pomirjevalne ocene. Zaradi takih obtožb so se oglasili številni znanstveniki po svetu. Kar 5.000 jih je podpisalo odprto pismo italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu, v katerem so podprli obtožene italijanske kolege.

Obtoženi so bili člani vladne komisije, katere naloga je bila, da ocenijo tveganje, potem ko so v srednjeveškem mestu zabeležili na stotine manjših potresnih sunkov. Znanstveniki so nato objavili pomirjajočo izjavo, v kateri pa so dejali, da ni mogoče napovedati, ali bi lahko območje stresel tudi kak močnejši potres.

Potres je mesto stresel ponoči. Takrat je bilo doma veliko ljudi, ki je upoštevalo zgornje poročilo, in prav ti so umrli. Tisti, ki so kljub temu prenočili na ulicah, pa so preživeli, poroča rimski dopisnik britanske medijske hiše BBC David Willey.

Tožilci sedmerici očitajo, da so pri podajanju ocene tveganj zaradi seizmoloških dejavnosti ravnali malomarno in nepreudarno ter hkrati tudi nepopolno in nenatančno. Med obtoženimi so tudi nekateri najbolj ugledni italijanski geofiziki, grozi pa jim do 15-letna zaporna kazen. Če bodo spoznani za krive, jih najverjetneje čakajo še civilne tožbe sorodnikov žrtev, kar pomeni, da bi lahko morali plačati tudi zelo visoke odškodnine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
21. 09. 2011 00.05
Kunar, ni nujno, če uporabljajo posebne filtre, mehanske ali programske.
Ramzess
21. 09. 2011 00.01
+1
Nevednost in neznanje ter nepoznavanje naravnih zakonov in zakonitosti sta v tem svetu velik problem. Potres je naravni pojav, z veliko spremeljivkami, ki vplivajo nanj, in ni ga mogoče stoprocentno natačno oceniti in predvideti, njegove moči, razsežnosti itd. Ljudje spet dlakocepijo do onemoglosti. Ni samo težava pri tistem, ki sporočilo daje, temveč tudi in predvsem pri tidtih, ki ga sprejemajo, to je tu javnost, ki za svojo nevednost in neznanje ter nepoznavanje naravnih zakonov in zakonitosti, ne morejo kriviti drugih, niti za posledice svojih napačnih odločitev, kot posledica zgoraj naštetega.
kure bedne
20. 09. 2011 20.58
Tudi cerkev nam vsak dan pridiga o bogu, pa ga še nobeden ni videl. Zanimivo??? Treba jih bo tožit.
Kunar
20. 09. 2011 20.19
+1
No to je zelo podobno tej sceni ki nam jo je profesor razlagal pri spletnem programiranju, da te lahko toži epileptik, če je zaradi tvoje interaktivne spletne strani(ki so zelo zahtevane s strani naročnikov) doživel epileptični napad. Poleg tega imajo epileptiki prepoved računalnika in TV s strani zdravnika kolikor vem. Mislim halo zaj se bojo še na znanstvenike spravlali???
tao24
20. 09. 2011 16.53
-1
Vsi vemo, da je hudo in da so po bitki generali vsi. Naj vas pa spomnim, da je Slovenski strokovnjak dr. Ribarič, nekoč že rešil veliko smrtnih žrtev, ko je pravočasno napovedal močnejši potres v Bosni. Res, da je to zgodovina. So pa sedaj naprave veliko zmogljivejše kot takrat cca. 30 let nazaj. Mislim, da resnično ni pošteno sedaj, da bi sodili italianskim strokovnjakom, se je pa potrebno vprašat: ALI NE SEDANJA GONJA ZA "DIPLOMAMI" pripeljala do tega, da se "PROIZVAJA" KVAZISTROKOVNJAKE?
RACMANJAKA
20. 09. 2011 11.29
+1
če jutri nebo vreme točno takšno kot je napovedano tožim odgovorne vremenarje!!!
dvonoga
20. 09. 2011 10.48
+1
Se pravi, da če bi ti ljudje napovedali, da bo nekoč v prihodnosti večji potres, bi se vsi prebivalci za stalno preselili na ulice?
devlon
20. 09. 2011 10.48
+1
se hecajo, verjetno. Morda je srednjeveška vas, še bolj srednjeveški pa so ljudje. Znanstveniki so rekli, da NI MOGOČE napovedati, ali bo stresel močnejši potres. Prihodnost je za vse neznana!! Lahko pa je biti pameten za nazaj.
gemini62
20. 09. 2011 09.58
+1
hm....takšna obsodba (pustimo, da sodišče pove svoje) bi lahko imela neslutene posledice za seizmologe po svetu! Obsodba v takšnem primeru bi bila nič manj kot "Koča strica Toma", torej linč ljudi, ki jih politika in ljudje zavestno postavljamo pred nalogo "mission impossible"! Potresov ne znamo napovedovati. Pika! Amen! Napovemo lahko tveganje, vendar veliko tveganje ne pomeni, da se bo nekaj zgodilo in majhno tveganje nikoli ne pomeni, da se to ne bo zgodilo! Pika! Amen! Če bo slučajno prišlo do obsodbe, potem lahko Italijani kar izselijo pol Sicilije in pol Kalabrije. :-)
Ulikses
20. 09. 2011 09.14
+1
janez.jalen8 20.09.2011, 09:09 1 glede na to, da so odlično plačani za nič dela, naj vsaj takrat, ko bi morali ljudi posvariti, to naredijo. ja pa ne moreš pričakovat, da bodo kar naenkrat ratali jasnovidci...pa sej v članku lepo piše, da so napisali v poročilo, da se ne da napovedat, ali bo območje prizadel hujši potres...torej so realno ocenili, da obstaja možnost, samo je težko napovedat, kdaj in koliko...
Ulikses
20. 09. 2011 09.12
+1
ma glih isto sem misli rečt...to je ko da tožiš vremenarja, ker je napovedal sonce, pa je blo megleno...
biancawlf
20. 09. 2011 09.06
+1
tocno to. Ne bi bilo nic cudnega, ce bi se ljudje zaceli izogibati taksnim poklicem, ker enostavno obstaja moznost, da te bo nekdo tozil. Pa ceprav samo zaradi enega oblacka na nebu.
is.gd.24sekund
20. 09. 2011 08.40
+1
če bi enako delali z vremenarji, ne bi bilo nobenega vremenarja več