Tujina

Skoraj 800 mrtvih zaradi kolere

Port-au-Prince, 12. 11. 2010 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./T.Š./STA/U.F.
Komentarji
5

Zaradi prenatrpanih revnih naselij, slabe oskrbe z vodo in slabe sanitarne ureditve se kolera na Haitiju širi vse hitreje. Število smrtnih žrtev je naraslo na 796.

Število smrtnih žrtev izbruha kolere na Haitiju je naraslo na 796, v prestolnici Port-au-Prince, ki jo je epidemija dosegla pred dnevi, pa so doslej zabeležili 13 smrti. Kakih 12.300 ljudi se zdravi zaradi okužbe s to boleznijo.

Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) je pred tem danes zaprosil za skoraj 164 milijonov dolarjev pomoči. Toliko ZN, druge humanitarne agencije in haitijsko ministrstvo za zdravje po ocenah Oche potrebujejo, da preprečijo, da epidemija kolere povsem uide izpod nadzora in izniči vsa dosedanja prizadevanja. Ta številka temelji na strategiji boja proti koleri, ki predvideva, da bo za kolero v pol leta zbolelo približno 200.000 ljudi.

Oblasti so potrdile prisotnost bolezni v šestih regijah od skupno desetih. Vsak dan v tem tednu so ugotovili okoli 1.000 novih primerov. Poskusi omejitve za zdaj niso obrodili sadov, haitijske oblasti pa svarijo, da najhujše šele prihaja, če se bo kolera razširila po prenatrpanih revnih naseljih prestolnice, kjer sta oskrba z vodo in sanitarna ureditev izredno slabi.

Bolnišnice so polne, oblasti pa se bojijo, da najhujše šele prihaja.
Bolnišnice so polne, oblasti pa se bojijo, da najhujše šele prihaja. FOTO: Reuters

"Zelo se bojimo širjenja, saj so pogoji zanj idealni tudi v šotorih, ki nudijo zavetišče preživelim iz potresa," je za AFP povedal Claude Surena, predsednik zdravstvene organizacije. "Če bodo primeri okužb naraščali tako hitro, bomo kmalu prenatrpani,” pa je posvaril Yves Lambert, vodja oddelka infekcijske klinike v mestni bolnišnici.

Da epidemija kolere, izredno nalezljive bolezni, ne predstavlja več le navadne nevarnosti, ampak je to zadeva nacionalne varnosti, je že v sredo povedal visok predstavnik haitijskega ministrstva za zdravje Gabriel Thimote.

Christian Lindmeier, predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije na Haitiju, je za BBC povedal, da kolera kljub skrbem, da bo kmalu prešla meje, še ni dosegla sosednje Dominikanske republike. Nadaljnje širjenje ji omogočajo tudi poplave, ki jih je za seboj pustil hurikan Tomas.

V prestolnici so razmere za širjenje bolezni idealne.
V prestolnici so razmere za širjenje bolezni idealne. FOTO: Reuters

Kolera sicer povzroča diarejo in bruhanje, ki vodita do dehidracije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

York
12. 11. 2010 23.47
Haiti je za novinarske in televizijske hiše izpeta pesem. To, da tam ljudje umirajo kakor mrčes, ne to očitno nikgar ne zanima več, razen redkih izjem, ki se borijo za preživetje tamkajšnjih ljudi. Ne umirajo ljudje samo na Haitiu, umirajo po celem svetu, a ta "svet" se ukvarja s svojo krizo in potrošništvom.
Frane Šajn
12. 11. 2010 23.43
JA IN TO V VESOLJSKI DOBI! ČE BI IMELI NAFTO ,ALI URAN NA PRIMER, MOGOČE KAJ TI GA VEM!?
lolipoly
12. 11. 2010 23.42
To je drzava kriva, sami zivijo v razkosnih palacah, navadni smrtniki se pa morajo boriti za zivljenje. Haiti je naravno isto bogata, kot Dominikanska Republika , Saj je isti otok, razen , da oni imajo boljse voditelje!
schutzstaffel
12. 11. 2010 17.02
V Avstraliji bo r rolls royce za šalo zamenjal 120 motorjev za letala, tu se pa država dobesedno radira.
kubo
12. 11. 2010 10.01
ja sej to so cakali ,nekateri ,da se zacne pucat prebivalsto zato pa jih pustijo v takih nehigienskih razmerah in itd...... nismo neumni ,da nebi vidli