Tujina

Zaradi filma izbruhnili spopadi

Tunis, 09. 10. 2011 20.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je pridržala okoli 100 salafistov, ki so skušali napasti poslopje zasebne televizije, ki je predvajala film Persepolis. Protestniki so prepričani, da žali njihova verska prepričanja.

14. januarja je po več tednov trajajočih protestih padel režim dolgoletnega predsednika države Zina El Abidina Ben Alija.
14. januarja je po več tednov trajajočih protestih padel režim dolgoletnega predsednika države Zina El Abidina Ben Alija. FOTO: Reuters

Dva tedna pred prvimi volitvami po strmoglavljenju starega režima v Tuniziji je v glavnem mestu te države policija pridržala kakih sto salafistov, ki so skušali napasti poslopje televizije Nessma. Ta je namreč predvajala film Persepolis, ki govori o iranski revoluciji in je po mnenju protestnikov žalil verska prepričanja salafistov.

Gre za zadnjega v nizu napadov konservativnih muslimanov proti znakom sekularizma v Tuniziji, saj naj bi ta žalil islamsko vero, piše francoska tiskovna agencija AFP. Gre sicer za enega hujših incidentov v predvolilnem času v Tuniziji.

Direktor zasebne televizije v centru Tunisa Nabil Karui je pojasnil, da je približno dvesto salafistov, ki se jim je kasneje pridružilo še okoli sto protestnikov, skušalo napasti postajo, kar pa je policiji uspelo preprečiti. Po navedbah tunizijskega notranjega ministrstva je policija pri tem pridržala približno sto ljudi.

Napadalce razjezil film

Televizijska postaja je že takoj po petkovem predvajanju filma začela prejemati grožnje. Napadalce je razjezil francosko-iranski animirani film Persepolis. Sicer mednarodno priznani film govori o islamski revoluciji leta 1979 v Iranu. Kot je dejal Karui, pa bodo kljub grožnjam in izgredom nadaljevali s programom, ki ga bodo izbirali sami, saj se niso "znebili ene diktature, da bi ustvarili drugo".

Zgodovinske volitve bodo v Tuniziji potekale 23. oktobra, potem ko je 14. januarja po več tednov trajajočih protestih padel režim dolgoletnega predsednika države Zina El Abidina Ben Alija.

Zadnjih devet mesecev v državi je minilo v znamenju izgredov in protestov, pa tudi vzponov novih muslimanskih skupin, med katerimi so salafisti ena bolj konservativnih in radikalnih.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trapist
11. 10. 2011 21.15
@ ALFe Običajno ne polemiziram z indoktriniranimi; tokrat izjemoma. Skoraj vsak dan lahko slišim kako je neko maloletno dete zaveden kristjan, musliman, ali kaj tretjega. Obenem pa še nisem slišal, da bi kakšnega otroka skrbniki razglašali za denimo zavednega marksista ali leninista. Zakaj že? ZATO, KER ZA RAZUMEVANJE NEKATERIH IDEJ, KI JIH IDEOLOGIJA NOSI S SABO, POTREBUJEŠ ZRELE MOŽGANE, SPOSOBNE TREZNE PRESOJE IN LASTNIH ODLOČITEV! Indoktrinacija je duševno posilstvo, ki žrtvi pusti trajen pečat, ne glede na to ali se ji uspe rešit neke ideologije ali ne. V tej žalostni zgodbi močvirskih verovanj, kamenodobnih vraževerij in mračnih prepričanj mene ni zraven. Jaz ne prodajam nebes. Jaz ne oznanjam posmrtnega raja in devic. Ne ponujam ne nagrad, ne odpustkov in ne kazni. In nenazadnje, jaz ne iščem radodarnih množic ter jim ne obljubljam utopije in ne grozim z mečem ter peklom... za razliko od največjih svetovnih religij. V katerih blodnjah si našel mene tu zraven, res ne vem.
mlad3n
10. 10. 2011 11.54
Zakaj žali če pa je vse res. Jst enih res ne razumem. To je ena velika skupnost zanikanja.
sebajan
10. 10. 2011 11.13
Vse religije so bile ustvarjene za manipulacijo naivnežev.
CrusaderKnight
10. 10. 2011 10.31
iPlayRock09.10.2011, 22:062 Ti si smešen, pa na katerih forumih vi to pobirate. Če bi bil kolikor toliko sposoben bi tudi ti lahko prodajal delnic cel dan, vendar zato je potrebno malo truda in znanja, da se opravi izpit za borznega posrednika! Kar pa dvomim da ga ti sploh lahko narediš! To je pa to radikalni islam, kmalu bodo pri nas v jankovičevem imenu izsiljevali denar in ustrahovali ljudi, poleg pa zahtevali muslimanske zakone v državni ureditvi! Kmalu bodo tudi v sloveniji živele ninje!
hansola
10. 10. 2011 09.14
iPlayRock, bi rad jaz tebe pametnega v naših betonskih hišah kako boš preživel potres...očitno še enkrat nisi stopil v ZDA in spet slepo zaupaš medijem. Point filma Zeigeist (ki ga nekateri očitno ne razumete pa vse bedarije not razumete dobesedno) je razmišljanje z lastno glavo. Drugo, zanima me, zakaj nisem videl na milijone krščanov na protestih ob predvajanju Davinčijeve šifre (pa 100 takih filmov je še). Hmm, očitno pa je res ena vera bolj ekstremistična kot druga...
Alojz Železnik 1
10. 10. 2011 07.07
ateistek 10.10.2011, 03:23: Verska čustva? To je enako, kot otrok, ki zajoka, ko mu poveš, da Dedek Mraz ne obstaja. Nekateri kljub temu, da zrastejo, nikoli ne doživijo tega "zdravilnega joka". Trapist, TO je verski fundamentalizem: zaničevanje drugače mislečega.
Alojz Železnik 1
10. 10. 2011 07.01
@ Trapist Seveda, vse indoktrinacije bi prepovedal ... razen tvoje.
Trapist
10. 10. 2011 06.09
@banreligion Nemogoče! To je tako kot bi želel prepovedat neumnost. Bi pa veliko dosegli že s prepovedjo indoktrinacije otrok. A dokler bodo na svetu države, ki imajo religijo vdelano v sam politični sistem, dotlej bodo to le mokre sanje.
Dejan Obradovi?
10. 10. 2011 04.51
iPlayRock: tebi v ved kot gradbinec; les je eden najboljsih materialov za gradnjo, vendar je pri nas cenovno neugoden, amerosi pa imajo lesa (sploh pa douglas fir smreke) na pretek, mi se pa je,bemo z cegli kot jamski ljudje....
fuckislam
10. 10. 2011 03.58
ateistek
10. 10. 2011 03.23
Verska čustva? To je enako, kot otrok, ki zajoka, ko mu poveš, da Dedek Mraz ne obstaja. Nekateri kljub temu, da zrastejo, nikoli ne doživijo tega "zdravilnega joka".
Trapist
10. 10. 2011 00.40
To ti je verski fundamentalizem.
pijanec22
10. 10. 2011 00.13
@iPlayRock priporočam ti, da si kupiš letalsko karto in obiščeš ZDA za 1 mesec, da boš videl, kakšne otročarije in neumnosti pišeš. Sicer pa je velik delež hiš tudi v Avstraliji in na Japonskem lesenih. To nima veze z revščino, ampak so takšne hiše bistveno bolj varne v primeru potresov in drugih naravnih nesreč.
pijanec22
09. 10. 2011 23.10
@iPlayRock pa si ti sploh bil v ZDA? 90% američanov živi v lesenih hišah? HA HA, kakšne neumnosti pišete nekateri.
Staropramen
09. 10. 2011 22.57
Urkez84 Vtipkaj v Google Wall street protests 9 oct pa boš imel novic, kolikor hočeš. Tudi če nisi zelo vešč angleščine, boš razumel.
viking76
09. 10. 2011 22.22
24ur so pač hlapci ZDA in to dokazujejo iz dneva v dan. Če boste pregloboko zlezli pustite vsaj prst na nogi izven riti, da vas bomo lahko še kdaj vn potegnl.
iPlayRock
09. 10. 2011 22.06
ja kolega to znajo Američani kar dobro potlačit, kot recimo dejstvo da se Vermont hoče odcepit od Združenih držav, pa da je tam Bush preganjan kot kriminalec, torej, če vstopi v državo ga bodo dejansko zaprli. Kot recimo dejstvo, da imajo bogataši edini na Wall Streetu možnost, da v istem dnevu prodajo in kupijo delnice, ali pa kar čez vikend, kar 'mali' delničarji ne smejo in s tem dejansko povzročijo paniko na borzah - finančne krize, zjutraj prodajo skupaj, vrednost pade, zvečer jih kupijo. Kot recimo dejstvo, da 90% Američanov živi v lesenih hišah in imajo veliko nižji standard od recimo povprečnega Slovenca... To so vse te stvari, ki jih večno ne bodo mogli skrivat, tako da bova ti in jaz še v tem življenjskem obdobju doživela zlom velikih Združenih Držav Amerike. Pa ne, da si tega želim. Si pa zaslužijo.
Urkez Prime
09. 10. 2011 21.48
zakaj ne pišete o protestih v ZDA???????????????? Ali je to skrivnost, ki jo gleda cel svet samo nm slovencem ne privoščite tega???? Kaj se dogaja v ZDA??? Pred Wall Streetom???