Tujina

210 milijonov evrov pomoči zaradi bakterije E.coli

Bruselj/Berlin, 14. 06. 2011 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Države članice EU so podprle predlog Evropske komisije za pomoč evropskim proizvajalcem zelenjave zaradi škode po izbruhu okužbe z bakterijo E.coli. Nemčija pa je potrdila, da je zaradi okužbe umrl dveletni deček.

Države članice EU so danes podprle predlog Evropske komisije za pomoč evropskim proizvajalcem zelenjave zaradi škode po izbruhu okužbe z bakterijo E.coli z 210 milijoni evrov, so sporočili v Komisiji.

S predlagano finančno pomočjo bo po navedbah Komisije zelenjavarjem mogoče poplačati škodo za kumare, paradižnik, solato, bučke in paprike, ki so bili po 26. maju umaknjeni s trga zaradi izbruha okužbe z E.coli na severu Nemčije.

Shema pomoči, ki jo je predlagal komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos, predvideva plačilo 50 odstotkov običajne cene za omenjene vrtnine. Dokončna pomoč bo potrjena šele 22. junija, potem ko bodo države članice sporočile natančen obseg škode.

Nemške oblasti so minuli petek potrdile, da so vir nevarne bakterije kalčki s kmetije na severu države, ki so jo že zaprli.
Nemške oblasti so minuli petek potrdile, da so vir nevarne bakterije kalčki s kmetije na severu države, ki so jo že zaprli. FOTO: Reuters

Poleg tega shema pomoči organizacijam proizvajalcev vrtnin omogoča dodatno prožnost pri poplačilu škode njihovim članom za umik zelenjave s trga.

Ciolos je sicer po ugotovitvi vira okužbe izrazil olajšanje, saj bodo lahko sedaj potrošniki po njegovih besedah s popolnim zaupanjem uživali svežo zelenjavo. "Optimističen sem, da se bo poraba zelo hitro povečala," je še dejal.

Sicer pa je komisar po današnjem glasovanju v podporo njegovemu predlogu – potrdil ga je upravljalni odbor za finančno pomoč kmetom – še poudaril, da je shema pomoči dokaz, da se Evropa na probleme zna odzvati hitro.

Poleg tega je ta kriza po njegovih besedah znova osvetlila dejstvo, da trg na tako strateško pomembnem področju, kot je kmetijstvo, ne more biti prepuščen sam sebi. "Tega se moramo zavedati pri določanju pravil in proračuna za skupno kmetijsko politiko po letu 2013," je sklenil.

Zaradi E.coli umrl dveletni deček

Gre za najmlajšo smrtno žrtev zaradi okužbe z E.coli; doslej je bila najmlajša smrtna žrtev 20-letno nemško dekle.

Nemške oblasti so danes potrdile smrt dveletnega dečka za posledicami okužbe z nevarno bakterijo E.coli. Skupno število smrtnih žrtev se je tako povzpelo na 37.

Otrok je umrl v noči na torek v bolnišnici v mestu Celle na Spodnjem Saškem, kjer so ga zdravili zaradi hemolitičnega uremičnega sindroma (HUS). HUS je pri dečku povzročil odpoved ledvic in razkroj rdečih krvničk, zaradi česar je otrok umrl, je pojasnil mestni zdravnik za lokalni časnik Celler Zeitung.

Z E.coli sta okužena tudi otrokov desetletni brat in oče, njuno zdravstveno stanje pa se izboljšuje, je še pojasnil zdravnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolcamož
15. 06. 2011 09.37
višek proizvodnje je blo treba unučt,da so dobil denar, tako kot pri nas uničujemo grozdne nasade in ostalo, da kmetje dobijo denar....žrl bomo pa kaj???????
vzhod
15. 06. 2011 02.16
naj industrije ki so bile vcasih kmetije spremenijo nazaj v kmetije da se zastrupljanje zivali zaustavi in z tem zastrupljanje ljudi
revolucijazdaj
15. 06. 2011 00.14
Ehh , kako nas vrtijo. Ma mi, smo za njih "zobni kamen". Le za naš denar je.. Zanimivo bi bilo videt kako bodo ta denar razdelili.
vesolec1
14. 06. 2011 22.50
opet su pare u pitanju,kot pri vsaki epidemiji....
smasher
14. 06. 2011 20.41
ja ja za poplave v Sloveniji ni bilo denarja, za nekaj zelenjave pa bo.
nilvesse
14. 06. 2011 20.38
že nekaj časa je minilo od prašičje gripe. a so le uspeli porabiti zaloge tamifluja? šmentana reč... skrajni čas za novo epidemijo
morjejeslano
14. 06. 2011 17.43
In sedaj boste rekli, da je dveletni deček jedel fižolove kalčke. Malo morgen. Pa koga imate za bud alo. V hrano ste podtaknili bakterijo, sedaj pa ljudje cepajo.
suckers
14. 06. 2011 17.42
baje, da je bakterija nastala v laboratoriju. Kmalu lahko pričakujemo cepivo od kkšne mega farmacije. Vse za €.
sezutimacek
14. 06. 2011 17.11
in kdaj pride cepivo, da si ga bodo lahko države nabasale v skladišča in napolnile malo farmacevtski lobij?