Tujina

Zaradi božičnih stavk grozi Evropi prometni kaos

Pariz/Dublin/Madrid/Glasgow, 21. 12. 2011 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi slabšanja finančnih razmer, odpuščanj in zategovanja pasov se v Evropi za božič napoveduje prometni kaos, ki bo prizadel na tisoče ljudi. Stavko so napovedali železničarji, prizemljena pa bodo tudi letala nekaterih letalskih družb.

Zaradi vse večje krize in vse močnejšega nezadovoljstva zaposlenih v prometu se za letošnji božič napoveduje več stavk, ki bodo dodobra prizadele na tisoče potnikov, ki so upali, da bodo praznike lahko preživeli pri svojih družinah ali prijateljih po Evropi.

Železniški promet bo zaradi tridnevne stavke kretničarjev in signalnih delavcev oviran na Škotskem. Za božič bodo zaradi nižanja plač stavkali tudi londonski delavci na podzemnih železnicah.
Železniški promet bo zaradi tridnevne stavke kretničarjev in signalnih delavcev oviran na Škotskem. Za božič bodo zaradi nižanja plač stavkali tudi londonski delavci na podzemnih železnicah. FOTO: Reuters

Ohromljen bo železniški promet, saj je v Belgiji za čas božiča razglašena enodnevna splošna stavka. Železniška družba Eurostar je tako potnike že pozvala, da se, če je to možno, odločijo za brezplačno menjavo vozovnic, zveze med Londonom in Brusljem bodo prekinjene, promet po tirih pa bo potekal le do severnega francoskega mesta Lille, poroča BBC.

Ali se bodo stavki pridružili tudi francoski železničarji, zaenkrat še ni potrjeno, poroča Reuters. Francoska državna družba SNCF je v izjavi za javnost po zagotovilu predsednika uprave Guillaume Pepyja na stavko pripravljena, hujših posledic pa ne pričakujejo. Stavko je zaradi slabih delovnih pogojev in plač napovedal glavni železniški sindikat v Franciji CFDT-Faac. Slednji nameravajo stavkati od božiča do novega leta.

Rešitev so ponudili v novem voznem redu vlakov, ki je zaradi splošne prenove v veljavi od 11. decembra, vplival pa bo na 15.000 vlakov dnevno. Sindikat, ki združuje kar četrtino vlakovodij, je v nameri, da bodo stavko izvedli, neomajen, po besedah sindikalistov pa bo stavka dodobra načela javno podobo francoskih železnic. Kljub zaostrenim finančnim pogojem v Evropi napovedujejo na družbi SNCF v letu 2012 odprtje 10.000 novih delovnih mest, že sedaj pa zaposlujejo več kot 235.000 ljudi.

Poleg British Airwaysa bodo na letih ostala tudi letala družbe Iberia. Piloti nasprotujejo odpuščanjem in monopolu Iberia Expressa v letih na kratke in srednje proge.
Poleg British Airwaysa bodo na letih ostala tudi letala družbe Iberia. Piloti nasprotujejo odpuščanjem in monopolu Iberia Expressa v letih na kratke in srednje proge. FOTO: Reuters

Za božič zmeda tudi v letalskem prometu

Direktor podjetja Iberia Rafael Sánchez-Lozano je zatrdil, da zaposlenih ne bodo odpuščali, Iberia Express pa naj ne bi takoj prevzela večine letov na srednje in kratke proge, ki jih sedaj ponujajo tudi ostali ponudniki. Iberia Express bo naslednje leto iz prometa umaknil štiri letala, a namerava do leta 2015 floto okrepiti s 40 novimi letali.

Slabše kot na tirih pa se bo godilo potnikom, ki so se na pot nameravali odpraviti z letalom. Zaradi odpuščanj bodo za božič na tleh ostala letala British Airwaysa, kjer že 12 dni stavka kabinsko osebje, sindikat Unite pa je večinsko podprl odločitev, da bodo stavkali tudi na božični večer, piše spletna stran Sky News.

Odločitev, ki bo prizadela več kot milijon potnikov, povzroča milijonske izgube podjetju, ki je že sedaj močno zadolženo in v krizi. Dan odpovedanih poletov stane družbo skoraj dva milijona evrov, tako uprava že napoveduje še slabše plače in odpuščanja.

Božič pa bodo prizemljeni dočakala tudi španski piloti, ki nasprotujejo nameri družbe Iberia, da bi v Španiji ustanovili novo nizkocenovno družbo Iberia Express, ki bi bila konkurenčna Easy Jetu in Ryanairu. Kot piše Daily Mail, piloti nameri nasprotujejo, ker je krovna družba Iberia odpovedala kolektivno pogodbo s piloti.

Francoska vlada namerava prometni infarkt na letališčih preprečiti s 400 policisti.
Francoska vlada namerava prometni infarkt na letališčih preprečiti s 400 policisti. FOTO: Reuters

Francoska vlada proti stavki kar s policijo

Da nameravajo zapreti izhode iz francoskih letališč in paralizirati letališki promet v času božične prometne konice, so napovedali francoski letališki delavci v Lyonu in pariškem letališču Charles de Gaulle. Francoska vlada je zato že zagrozila, da bo zato na letališča napotila policijske enote. Po poročanju Reutersa je v stanju pripravljenosti, potem ko so pogajanja z varnostniki padla v vodo, več kot 400 francoskih policistov.

Svetovalec francoskega predsednika Nicholasa Sarkozyja je za Reuters poudaril, da vlada ne bo dovolila, da bi bili potniki v času praznikov talci stavkajočih, zato bo zadolžitve stavkajočih prevzela policija. Do sedaj so le krajše zamude, večjih posebnosti v prometu pa sedaj še ni.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
22. 12. 2011 08.40
-1
ja, je treba stavkat, zakaj bi bili nesrečni samo mi, pahnimo (vsaj) v težave tudi druge!!
skydrol7
21. 12. 2011 21.21
+0
vesele bozicne / novoletne praznike :) :) :)
is.gd.24sekund
21. 12. 2011 15.32
-6
čestitke, zaradi vašega preseravanja boste na stotinam ljudem uničili božič ko bodo spali kot klošarji po postajah namesto da bi bili doma pri družinah
beyourself
21. 12. 2011 15.14
+11
SLOVENIJA ZBUDI SE, A SO NAŠI SINDIKALISTI SKOZI NA DOPUSTU? POVSOD PO EVROPI SO LETOS IZVEDLI STAVKE IN IZRAZILI NESTRINJANJE Z TRENUTNO POLITIKO ZATEGOVANJA PASOV... SAMO V NAŠI DRŽAVI SMO ŠE VEDNO Z SKLONJENO GLAVO PREDANI V USODO.... ZGODOVINA SE PONAVLJA...
janez6bb
21. 12. 2011 13.38
+14
ODGOVORNI ZA NASTALO SITUACIJO BODO PA LEPO PRAZNOVALI V SVOJIH MILIJONSKIH VILAH, Z MILIJONSKO BOŽIČNICO NA RAČUNU.