Tujina

Prisegel novi iranski predsednik Rohani

Teheran, 04. 08. 2013 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prvič po islamski revoluciji so zaprisegi novega predsednika Irana prisostvovali tudi tuji gostje. Kot predsednik je prisegel Hasan Rohani, glasen kritik prejšnjega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

V iranskem parlamentu je danes kot novi predsednik te islamske republike prisegel Hasan Rohani. 64-letni zmerni klerik je nasledil Mahmuda Ahmadinedžada, ki je bil predsednik Irana osem let.

Tokrat so prvič po islamski revoluciji leta 1979 zaprisegi prisostvovali tudi tuji gostje. Rohani mora v dveh tednih parlamentu predstaviti kandidate za svoj kabinet, ta pa mora biti potrjen z večino glasov.

Že v soboto ga je kot predsednika priznal vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej, s čimer se je tudi uradno začel njegov štiriletni mandat na čelu iranske vlade.

Hasan Rohani
Hasan Rohani FOTO: Reuters

Rohani je bil glavni iranski jedrski pogajalec v času reformističnega predsednika Mohameda Hatamija. Bil je glasen kritik zdaj že nekdanjega predsednika Ahmadinedžada, za katerega je dejal, da se brez potrebe zapleta v spore z mednarodno skupnostjo.

Rohani, ki je s 50,7 odstotka glasov zmagal že v prvem krogu junijskih predsedniških volitev, je bil edini klerik med šestimi kandidati. Edini preostali zmeren kandidat Mohamed Reza Aref se je umaknil iz predsedniške tekme.

Med predvolilno kampanjo je načel številne tabuje, od jedrskega spora z velikimi silami in mednarodnih sankcij do slabega gospodarskega stanja in mednarodne izolacije Irana.

Rohani je popolnoma predan načelom islamske revolucije in ustanovitelju islamske republike, pokojnemu ajatoli Homeiniju. Že od revolucije je ena vidnejših osebnosti iranske politike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ataaufbix
05. 08. 2013 09.15
+0
Čudni se mi zdijo ljudje, ki imajo plenico na glavi!
žuga
06. 08. 2013 01.15
+1
Meni so bolj čudni tisti ki nosijo čelade po tej vročini....
žuga
04. 08. 2013 19.41
+5
Vso srečo....
KosezVeliki
04. 08. 2013 19.19
+2
Perzija civilizacija stara več tisočletij. Poganska Zoroastrska kultura, ki je ustvarila v antičnem svetu izjemne tehnične in znanstvene dosežke je bila podjarmljena v 13. stoletju s pohodi Arabcev v Perzijo. Drobec Zoroastrske kulture, ki je pobegnil pred Arabci iz svoje domovine,preživel in še danes živi si lahko ogledamo v Indiji, kjer zaprta skupnost Zoroastrov še vedno moli svojim poganskim bogovom v templjih.
KosezVeliki
04. 08. 2013 19.07
+6
V 6 stoletju je živel v Meki (Arabija) pastir z imenom Mohamed Ibn Abdullah. Ukvarjal se je z živinorejo in vzrejo drobnice. Nekoč je med pašo doživel močan epileptični napad in kasneje to opisal svoji ženi kot božansko razodetje. V tem razodetju mu je bog dejal, da je on Mohamed Ibn Abdullah poslednji prerok božji, ki bo z vojsko osvojil Mekko sosednjo Medino ter tako združil vse Arabce pod zastavo Islama. Tako se je umaknil v puščavo Arabije, kjer je s skupino svojih verskih privržencev in tolpe tolovajev redno ropal karavane, drobnico in posiljeval ženske in otroke. Postal je trgovec z sužnji in belim blagom. Tako si je nakopičil veliko bogastva in vpliva ter z vojsko plačancev in morilcev odšel na vojni pohod. Najprej je moral zavzeti rojstno mesto Meko in nato sosednjo Medino. To mu je kasneje tudi uspelo in tako se je rodila legenda o Mohammedu kot preroku božjemu in tako je nastal Islam kot vera v enega boga, ki se po Mohammedovi smrti širila po vsem bližnjem vzhodu, mediteranu in celo kontinentalni Evropi z silo, pohodi in vojnami. Zgodovina Islama (kot tudi preostalih dveh semitskih religij) je izjemno krvava in nasilna V sodobnem Koranu je podoba Mohammeda seveda močno okrašena z mitologijo ljubezni, pomoči sočloveku, dobrih del in pravičnosti. Znanstvena slika, ki zavrača mite, legende in romantiko pa odkriva tančico skrivnosti, izjemno krvavega in nemirnega časa v katerem je živel Mohammed Ibn Abdullah.
DedekLakai
04. 08. 2013 21.48
+2
Primož Urankar
05. 08. 2013 02.23
+2
potem je tud jezus imel podobno kr ga je napovedal
ZakoniZdravja
04. 08. 2013 17.44
+4
Vsaka drzava ki ne sprejema zahodnega satanizma bo skozi medije in filme izsmejavana.
kim llsung
04. 08. 2013 17.47
+2
Samo se bacek Joni spremljajo zahodne medije in veselo vrjamejo....
F55
05. 08. 2013 08.08
-1
appollyon
04. 08. 2013 17.00
-12
He kod da bi mi rodeta postavl za predsednika, he zmerni klerik, to bo to! hehe :D klero-fašisti, nič drugega!
kim llsung
04. 08. 2013 17.46
+3
Rode bi nas vrnil v kameno dobo,Iran pa lepo napreduje in to pod hudimi sankcijami,mi se brez Rodeta vracamo v temo....
appollyon
05. 08. 2013 16.38
+0
Če bi mi imeli toliko nafte in s tem naštimavali cene kot to počnejo oni, bi bili tudi tako bogati, me pa zanima kaj poreče na to, ker vidim da si komuniatično usmerjen, pri nas govoriš čez religijo in da mor biti ločena od države, v njihovem primeru pa pišeš da je tako prav! Se pravi si zblojen šmrkavec ki ljubi komunistične režime čeprav nisi bil in niti živel v enem ker si navaden 14 letni šmrkavec,dvoličnež in še kaj, kar pa ni nič čudnega tak kot vzorniki taki so komunisti! Terrorizem vam je v krvi!