Tujina

Zaporniki iz Guantanama tudi v Evropo

Luksemburg, 15. 06. 2009 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekatere članice EU so pripravljene sprejeti zapornike iz Guantanama. ZDA jim bodo zagotovile vse potrebne podatke, v nekaterih primerih pa prevzele nase tudi del stroškov bivanja.

Prioriteta je zaprtje zapora in iskanje kraja za bivanje nekdanjih zapornikov iz ZDA.
Prioriteta je zaprtje zapora in iskanje kraja za bivanje nekdanjih zapornikov iz ZDA. FOTO: Reuters

Zunanji ministri držav članic Evropske unije so v Luksemburgu sprejeli dogovor med EU in ZDA o nekdanjih zapornikih iz ameriškega taborišča Guantanamo na Kubi.

ZDA in EU tako izpostavljajo primarno odgovornost ZDA za zaprtje Guantanama in iskanje kraja za bivanje nekdanjih zapornikov iz ZDA. Nekatere članice EU so ob tem izrazile pripravljenost v posameznih primerih sprejeti tiste, ki v ZDA niso kazensko preganjani in ki se iz "prepričljivih razlogov" ne morejo vrniti v domovino. Odločitev o sprejetju nekdanjih zapornikov je sicer v izključni pristojnosti držav članic.

ZDA se z dogovorom zavezujejo, da bodo državam članicam EU, ki so pripravljene sprejeti nekdanje zapornike, ter državam schengenskega območja dale na voljo vse potrebne podatke o teh osebah, vključno z ugotovitvami obveščevalnih služb. Obe strani naj bi si tudi po prevozu nekdanjih zapornikov izmenjevali "relevantne informacije", še piše v dokumentu.

V posameznih primerih bo del stroškov bivanja nekdanjih zapornikov prevzel Washington.

'Nov korak v sodelovanju v boju proti terorizmu'

Češko predsedstvo EU ob tem upa, da bo dogovor pomenil "nov korak v sodelovanju v boju proti terorizmu, ki bo temeljil na skupnih vrednotah, mednarodnem pravu, spoštovanju človekovih pravic". EU podpira odločenost ZDA, da zaprejo Guantanamo, in upa, da bo lahko prispevala k temu, da bodo ZDA spremenile svojo politiko in "obrnile stran", so še zapisali.

Slovenija apriori ne za ne proti

Slovenija bo odločala o vsaki prošnji za sprejem zapornika iz Guantanama na Kubi posebej – če jo bodo nanjo na podlagi zapornikove pobude naslovile ZDA. Kot je v začetku meseca pojasnila notranja ministrica Katarina Kresal, bo odločitev odvisna od prosilca ter okoliščin in elementov zaprosila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RenatoI
18. 06. 2009 11.12
Zapornikov, ki jim sploh ni blo sojeno, ki jih mučijo na nehumane načine nočemo!! Naj Amerika sama nosi ta madež!!
zogby
15. 06. 2009 23.49
nswolf Ja se strinjam,naj se vrnejo domov. Samo pri nekaterih zapornikih je to huda dilema,ker dejansko niso zaželeni ne "doma" ne v ZDA in če bi jih vrnili v domovino(kakšen Pakistan ,Saudsko Arabijo, Jemen) bi jih lahko še bolj mučili ,ker jih tudi tamkajšnje oblasti preganjajo, zato jih ,tiste ,ki sami nočejo domov(saj izrazijo lastno željo) bodo sprejele nekatere članice EU in še kakšne tretje države ,vsaj enkart si te ljudje končno zaslužijo mir!
spik3king
15. 06. 2009 15.44
Ma dej kaj nam bodo v Evropi ! Nej jih vrnejo kamer spadajo.
emt8000
15. 06. 2009 14.10
alterego,najboljše celo našo vlado,se strinjam.
alterego
15. 06. 2009 13.54
jaz sem za to, da jih neki vzamemo, če Amerikanci v zameno vzamejo v Guantanamo neki naših tajkunov