Tujina

Zaporna kazen za Berezovskega

Moskva, 29. 11. 2007 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski mogotec Boris Berezovski je zaradi poneverbe denarja obsojen na šest let zapora.

Boris Berezovski je obsojen na šest let zapora.
Boris Berezovski je obsojen na šest let zapora. FOTO: Reuters

Moskovsko sodišče je kritika ruskih oblasti in mogotca Borisa Berezovskega zaradi poneverbe denarja ruske letalske družbe Aeroflot v odsotnosti danes obsodilo na šest let zapora. Po mnenju sodnikov so tožilci uspeli dokazati, da je Berezovski v 90. letih prejšnjega stoletja kot solastnik Aeroflota poneveril šest milijonov evrov.

Brezovski: To je bila komedija

Berezovski, ki živi v azilu v Londonu, je povedal, da "to ni bilo sojenje, ampak čista komedija", šestletno bivanje v Veliki Britaniji pa bo smatral kot kazen. "Po sodbi imamo zopet argument, da zahtevamo izročitev Berezovskega," pa je povedal ruski državni tožilec Aleksander Kubljakov, ki si je prizadeval za kazen devetih let zapora.

Berezovskemu sicer v Rusiji sodijo v 11 kazenskih primerih. Leta 1997 naj bi poneveril denar banke SBS-Agro, obtožen pa je tudi hujskanja k državnemu udaru.

Velika Britanija je zahtevo po izročitvi Berezovskega že zavrnila, zaradi česar jo bo Rusija ponovno pozvala k izročitvi obtoženega.

Berezovski medtem Kremelj obtožuje odgovornosti za zastrupitev in smrt prijatelja Aleksandra Litvinenka, ki je v Londonu umrl novembra lani. Berezovski je bil v 90. letih prejšnjega stoletja eden ključnih sodelavcev Kremlja, vendar je, potem ko se je zapletel v spor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, zapustil Rusijo, leta 2003 pa je v Veliki Britaniji dobil politični azil.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
30. 11. 2007 04.59
"Leta 1997 naj bi poneveril denar banke SBS-Agro, obtožen pa je tudi hujskanja k državnemu udaru." -V ruskem casopisu sem prebral da je obsojen, torej je spoznan za krivega. Saj menda je naloga demokraticnih medijev posredovanja politicno neobarvarnih informacij, najvecje druzbe pustijo posameznikom da si sami ustvarijo sliko. Nikoli ne zasledim nevtralnega aspekta pri vas, venomer samo zahodna verzija, po kaksnem kljucu to pripomore k odprti, tolerantni, napredni druzbi? Slovenija je mala, lepa drzavica, ce imate moznost porocajte nepristransko. To je najvec kar lahko das lastni drzavi ce jo ljubis. Da polagas dan za dnem svojo verzijo drzavljanom je malenkost ponizujoce, v prvi vrsti pa je skodljivo na dolgi rok, druzba postaja bolj razdvojena in manj homogena, ravno nasproten ucinek.