Tujina

Zapor za množični poboj

Beograd, 15. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Senat beograjskega okrožnega sodišča je za poboj 16 muslimanov izrekel zaporne kazni štirim pripadnikom srbske paravojaške enote Maščevalci.

V Srbiji so izrekli kazen pripadnikom paravojaške enote Maščevalci, ki so na brutalen način umorili šestnajst muslimanskih civilistov
V Srbiji so izrekli kazen pripadnikom paravojaške enote Maščevalci, ki so na brutalen način umorili šestnajst muslimanskih civilistov FOTO: Reuters

Trije obtoženci so dobili po 20 let zapora, četrti pa 15 let. V obtožnici je navedeno, da je četverica pripadnikov enote Maščevalci 22. oktobra 1992 ugrabila 16 potnikov z avtobusa, ki je peljal na progi na progi Priboj - Plevlja na jugu Srbije oziroma v severnem delu Črne gore.

Ugrabljene so odpeljali v Višegrad, ki je danes v sestavi Republike srbske. Tam so ujetnike najprej brutalno mučili, nato pa jih odpeljali na obrežje Drine in jih umorili. Nekatere so ustrelili, druge umorili z nožem in vse vrgli v Drino. V obtožnici je bilo izpostavljeno, da je zločin opazovalo tudi več prebivalcev Višegrada.

Maratonski sodni postopek proti četverici se je začel že 20. januarja 2002, po 20 mesecih sojenja pa jim je beograjsko okrožno sodišče 29. septembra 2003 izreklo enake sodbe kot danes. Vrhovno sodišče Srbije je ugodilo pritožbi njihovih zagovornikov, razveljavilo sodbe in zadevo vrnilo na ponovno sojenje, ki se je začelo 17. januarja letos.

Osumljen še enega podobnega zločina

Proti Lukiću je zaradi poboja Bošnjakov iz Sjeverina in Štrpcev obtožnico vložilo tudi haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, vendar ga Banja Luka takrat ni želela izročiti.

Eden od četverice obsojenih, Milan Lukić, je bil leta 1998 osumljen tudi podobne ugrabitve muslimanov v Štrpcih v vzhodnem delu BiH, vendar so ga oblasti Republike srbske izpustile iz pripora zaradi pomanjkanja dokazov.

Kakih 20 pripadnikov vojske Republike srbske, ki naj bi jim poveljeval prav Lukić, je 27. februarja 1992 na železniški postaji Štrpci na meji med BiH in ZRJ iz vlaka na progi Beograd - Bar ugrabilo devetnajst potnikov, muslimanov iz Sandžaka na jugu Srbije.

Tudi to skupino ugrabljenih so odpeljali v Višegrad , kjer so jih v lokalni šoli mučili, jim zavezali roke z žico, jih vkrcali v tovornjak in odpeljali v bližnjo vas. V bližnji garaži tik ob Drini so ustrelili vse ujetnike.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja