Tujina

Zamrznili so premoženje glavnih mož egiptovskih islamistov

Kairo, 14. 07. 2013 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
14

V Egiptu sestavljajo prehodno vlado. Premoženje 14 voditeljev Muslimanske bratovščine, iz katere izhaja odstavljeni predsednik Mursi, so zamrznili. Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve je začasne oblasti v Egiptu pozvala k čimprejšnji izvedbi demokratičnih volitev.

Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Catherine Ashton je začasne oblasti v Egiptu pozvala k čimprejšnji izvedbi demokratičnih volitev. Ključnega pomena je po njenem prepričanju narodna sprava, pri kateri mora sodelovati tudi islamistična Stranka za svobodo in pravičnost, so sporočili iz Bruslja.

Mursijevi podporniki vztrajajo na ulicah.
Mursijevi podporniki vztrajajo na ulicah. FOTO: Reuters

Poleg tega je Ashtonova Egipt pozvala, naj prepreči politično motivirane aretacije in dovoli mirne proteste. Treba je ustaviti spolno nasilje, je še pozvala in izrazila obžalovanje zaradi uporabe nasilja in pretirane sile v zadnjih nemirih.

Sestavljanje prehodne vlade se nadaljuje

Začasni predsednik države Adli Mansur, ki ga je na položaj po odstavitvi Mohameda Mursija v začetku meseca imenovala vojska, je napovedal pobudo za narodno spravo, pa tudi izvedbo volitev v obdobju pol leta. Muslimanska bratovščina, iz katere izhaja tudi Mursi, pa za zdaj zavrača sodelovanje v prehodni vladi.

K sodelovanju v njej jih je povabil začasni premier Hazem al Beblavi, ki danes že drugi zaporedni dan opravlja pogovore z ministrskimi kandidati. Položaj zunanjega ministra je po poročanju egiptovske tiskovne agencije Mena sprejel nekdanji veleposlanik Egipta v ZDA Nabil Fahmi, ki je v ZDA služboval med letoma 1999 in 2008.

Pri pogovorih o ministrski ekipi sodeluje tudi Mohamed El Baradej, ki je medtem danes prisegel kot podpredsednik, zadolžen za mednarodne odnose, so sporočili z začasnega egiptovskega predsedstva.

Napovedani so novi protesti

Napetosti v državi pa še ne popuščajo. Tako podporniki kot nasprotniki odstavljenega Mursija so za ponedeljek pozvali k zborovanjem. Muslimanska bratovščina bo tako še naprej pozivala k njegovi vrnitvi na položaj. Skupina liberalcev in levičarjev Nacionalna fronta rešitve pa namerava na zborovanju pozivati k uresničitvi načrta prehodnih oblasti, ki vključuje spremembo ustave in izvedbo parlamentarnih in predsedniških volitev.

Zamrznili so premoženje članov Muslimanske bratovščine

Egiptovski državni tožilec je odredil zamrznitev premoženja za 14 vodilnih islamistov v državi, vključno s prvim možem Muslimanske bratovščine Mohamedom Badiejem. Za ta korak se je odločil v okviru preiskave več nasilnih incidentov po odstavitvi predsednika Mursija, ki so terjali številna življenja, navajajo sodni viri.

Ukaz novega državnega tožilca Hišama Barakata, ki je položaj zasedel pred dnevi, zadeva devet članov Muslimanske bratovščine in pet islamistov iz drugih skupin.

Preiskava se nanaša na štiri nasilne incidente, ki so sledili odstavitvi Mursija 3. julija, vključno s spopadi, ki so minuli ponedeljek v Kairu terjali 53 smrtnih žrtev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
15. 07. 2013 14.56
Prav je tako teroristom treba onemogočiti gibanje!
Samo.Jst
15. 07. 2013 07.43
+2
mislim, da se jim že hlipa po Mubaraku... ni blo optimalno, je bilo pa sigurno boljše od sedaj! Isto velja za Libijce...
unatm
14. 07. 2013 23.55
+4
O? Tukaj tudi zamrzujejo ? Pri nas se model da kar sebe sam zamrznit. Trenutno, se mi zdi, je v fazi tajanja :P
zmago56
14. 07. 2013 22.17
+4
Marsikdo se ob tem sprašuje, kdaj bomo brali naslov " Slovenskim lopovom zamrznili premoženje", toda to se pri nas ne more zgoditi: dnar so v tujino skril, na črno zgrajene vile pa so nedotakljive, ker uradno ne obstajajo.
Zrkizz
14. 07. 2013 21.41
+3
EU poziva k demokraticnim volitvam, nekim taksnim kot smo jih delezni mi, lopov menja lopova in plese kot tuje vlade piskajo.
takje
14. 07. 2013 19.30
+12
Pri nas se kaj takega ne more zgoditi, ker vedno vlada lopovska bratovščina!
Gaja Bobek
15. 07. 2013 02.11
********************************************************************
vzhod
14. 07. 2013 19.06
-3
zakaj demokraticnih volitev? volitve so lahko tudi nedemokraticne ampak prqvicnd
starivolk
14. 07. 2013 19.52
+0
Razlozi mi kaksne so nedemokraticne volitve......prevzem oblasti z udarom in vladavina diktatorja ali pa volitve nedemokraticne z prirejanjem rezultatov in vsiljevanje ter groznjam ljutstvu za glasove.
Frater
14. 07. 2013 18.47
+4
Tu takšnega poguma ne premoremo. Če bi bili naši "levičarji" resnični revolucionarji, bi v jugoslaviji prvo razlastninili buržoazno hunto , ki si je nagrabila privilegijev po vojni. Dobrine pa delili enakomerno med proletarce, po marxovem nauku. Tako so pa 60 let trpeli rastočo kasto deleboritih birokratov nad sabo . Nič čudnega, da je vse rezultiralo v krvavi vojni.
Leonardo09
14. 07. 2013 18.28
+5
egiptčani imajo zgodovino in hrbtenico v primerjavi s slovenci
NavihanNavihan?ek
14. 07. 2013 18.39
+7
takšno zgodovino ko jo imamo slovenci ima malo kateri narod... ampak koliko jo pa sploh poznamo je pa druga zgodba, glede na to kakšno kvazi zgodovino učijo v OŠ se ni za čuditi, kar se pa hrbtenice tiče, to nam pa res manjka, hlapci smo pa itak že po naravi in to že več stoletij.. :S
MIGLA
14. 07. 2013 20.27
+1
ma daj sanjaj o nevem kakšni zgodovini slovencev, do kmečkih uporov v srednjem veku noben ni vedel, da slovenci obstajajo
appollyon
15. 07. 2013 08.01
Sej ti je povedal, ti veš o slovenski zgodovini toliko kot so te učili v šoli!