Tujina

Zamejci po avstrijskih volitvah: To je krepak pomik na desno, a ne pričakujemo poslabšanja razmer

Dunaj/Bruselj/Ljubljana, 16. 10. 2017 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ljudje zaradi azilantov in migrantov podpirajo stranke, ki se zoperstavljajo migracijam. Taka emocionalizacija politike vodi k temu, da ljudje ne volijo z glavo, temveč bolj po občutku, meni eden od predstavnikov zamejskih Slovencev v Avstriji, kjer bo vlado očitno prevzel komaj 31-letni Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz bo najverjetneje novi avstrijski kancler
Sebastian Kurz bo najverjetneje novi avstrijski kancler FOTO: AP

Po volitvah v Avstriji se danes nadaljujejo odzivi na zmago ljudske stranke ÖVP. Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je njenemu prvaku in dosedanjemu avstrijskemu zunanjemu ministru Sebastianu Kurzu prek Twitterja čestital za "odličen rezultat na avstrijskih parlamentarnih volitvah". Njegova stranka je glede na volilne projekcije na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Avstriji dobila 31,6 odstotka glasov, na drugo mesto so se uvrstili socialdemokrati (SPÖ) s 26,9 odstotka, na tretje pa svobodnjaki (FPÖ) s 26,0 odstotka. Volilna udeležba naj bi bi bila okoli 78 odstotkov, v Avstriji pa bodo končne uradne rezultate objavili v četrtek.

Bo pomik na desno vplival na slovenske narodne skupnosti v Avstriji?

Predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji na splošno od nove avstrijske vlade pričakujejo, da se bo lotila tudi odprtih vprašanj, ki zadevajo vse manjšine v Avstriji. Hkrati ne pričakujejo, da bi se razmere za slovensko manjšino v Avstriji poslabšale.

Predsednica društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko - Pavlova hiša Susanne Weitlaner je v odzivu na rezultate predčasnih parlamentarnih volitev v Avstriji izrazila pričakovanje, da se bo nova avstrijska vlada ne glede na sestavo lotila "tudi pomembnih tem narodnostnih skupnosti, kot so dvojezično šolstvo, sistemsko financiranje tiskanih medijev, povečanje finančnih podpor in novelacija zakona o narodnih skupnostih."

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz FOTO: AP

Upajo, da zunanja politika ne bo 'Trumpovska'

Glede samih rezultatov volitev je še dejala, da je bila zmaga ÖVP pričakovana, izrazila pa je bojazen, da bo prišlo po volitvah do koalicije med ÖVP in FPÖ. Sama bi raje videla nadaljevanje velike koalicije med ÖVP in SPÖ in da bi Zeleni presegli 4-odstotni volilni prag za vstop v parlament. Glede zunanje politike prihodnje vlade pa upa, da ta v primeru črno-modre koalicije "ne bo preveč trumpovska".

Tudi predsednik ene od treh krovnih organizacij koroških Slovencev, Zveze slovenskih organizacij, Marjan Sturm je ocenil, da nedeljske volitve v avstrijski parlament pomenijo krepak pomik na desno, vendar z vidika slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem ne pričakuje kakih bistvenih sprememb na slabše.

Rezultatu pripomogla migrantska problematika?

Dodal je, da je očitno migrantska problematika prispevala k sedanjemu rezultatu avstrijskih predčasnih parlamentarnih volitev. "Ljudje se zaradi azilantov in migrantov bojijo socialnega nazadovanja in podpirajo tiste stranke, ki se zoperstavljajo migracijskim tokovom. Taka emocionalizacija politike vodi k temu, da ljudje ne volijo z glavo, temveč bolj po občutku. Koncept etnizacije politike smo koroški Slovenci doživljali dolga leta, ko je tudi iracionalni strah pred Slovenci/slovani/komunizmom, Balkanom koristil eni stranki, ki je spretno igrala na karto emocionalizacije oziroma entnizacije politike," je še ocenil Sturm.

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz FOTO: AP

Dodal je, da je Avstrija k sreči članica Evropske unije in avstrijsko gospodarstvo je izrazito izvozno naravnano, tako, da ne pričakuje, da bi se desni populizem lahko še bolj zakoreninil v Avstriji. Je pa tudi res, da leva/zelena opcija ni bila v stanju nagovoriti emocionalne strahove prebivalcev pred migracijskimi tokovi. Migrantska tematika bo na žalost še lep čas obvladovala politiko v Evropi, je še menil.

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS), župan Globasnice Bernard Sadovnik je dejal, da bo ne glede na to, kakšna bo nova avstrijska vlada, zahteva po uresničevanju odprtih vprašanj avstrijskih manjšin jasno izražena. V dvostranskih odnosih med Avstrijo in Slovenijo ne pričakuje spremembe od sedanje prakse zelo dobrih odnosov in reševanja odprtih vprašanj v dialogu.

Ocenil je tudi, da so se avstrijski volivci in volivke na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah jasno odločili za spremembo na državni ravni, pri tej odločitvi pa je bilo v ospredju vprašanje migracij. To dokazujejo tudi rezultati svobodnjaške stranke. Presenečenje je tudi poraz Zelenih, ki je bil pričakovan, ampak ne v takšni meri, da bodo izpadli iz parlamenta. Pričakovati je, da bodo svobodnjaki del nove avstrijske vlade ali z ljudsko ali pa s socialnodemokratsko stranko, je še dejal Sadovnik.

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko je ocenil, da se glede avstrijske zunanje politike verjetno kaj bistvenega ne bo spremenilo. Dodal je, da "manjšina opravlja vedno Sizifov posel, se bori proti birokraciji in nezanimanju velike politike", bi se pa lahko razmere z novo avstrijsko vlado paradoksalno lahko celo izboljšale, a bo potrebno še malo počakati.

Kot je še dejal Inzko, je mogoče rezultate volitev strniti v treh besedah: reforme in spremembe ter nov stil vladanja. Ogromno vlogo je po njegovih besedah glede rezultatov igralo vprašanje beguncev, saj jih je Avstrija sprejela več kot sto tisoč, zato ne preseneča dober rezultat svobodnjakov. Dodal je še, da se je avstrijska Koroška vrnila k starim vzorcem, saj je edina zvezna dežela, kjer so postali najmočnejši svobodnjaki.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker FOTO: AP

Oglasil se je tudi Juncker, ki si želi stabilne in proevropske avstrijske vlade

Na nedeljske predčasne parlamentarne volitve v Avstriji se je danes odzval tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Kot je danes v Bruslju dejal eden od tiskovnih predstavnikov Evropske komisije, si Juncker želi "stabilne, proevropske vlade".

Ob tem so v Bruslju danes dodali, da je Juncker že bil v stiku z najverjetnejšim novim avstrijskim kanclerjem Kurzem. V čestitki Kurzu je predsednik Evropske komisije po navedbah v Bruslju izpostavil tri točke; najprej mu je iskreno čestital za volni uspeh, nato je omenil, da bo Avstrija kmalu prevzela predsedovanje Evropski uniji in pri tem odigrala pomembno vlogo pri za prihodnost EU pomembnih zadevah. Tretjič je Juncker Kurzu zaželel veliko uspeha pri sestavi stabilne, proevropske vlade.

Na vprašanje, kako daleč je tovrstna stabilna proevropska vlada mogoča pri koaliciji z FPÖ, je tiskovni predstavnik odvrnil, da je danes o tem nemogoče ugibati in da je potrebno počakati, kako bo videti mandat za sestavo vlade, nato bo predstavljen program, sledila bo razprava.

Merklova čestitala Kurzu, a je zaskrbljena zaradi vzpona FPÖ

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je danes čestitala Kurzu za zmago na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Avstriji, a obenem ocenila, da bo vzpon svobodnjakov (FPÖ) "velik izziv" za bolj sredinske avstrijske stranke.

Konservativna ÖVP je po dolgih letih znova najmočnejša politična sila v Avstriji in zahvala za to gre predvsem Kurzu, je v odzivu danes dejala Merklova in obenem mlademu politiku čestitala za vodenje "moderne kampanje".

Angela Merkel
Angela Merkel FOTO: AP

O tem, kakšno novo vladno koalicijo bi si želela na Dunaju, ni želela govoriti. Je pa pomenljivo pripomnila, da "politična sestava v Avstriji zdaj ni takšna, ki bi si jo predstavljala kot vredno Nemčije", kar je očitno letelo na nedeljski uspeh svobodnjakov.

Obenem je kanclerka ocenila, da je v primerjavi z močjo FPÖ v Avstriji izziv, ki ga za Nemčijo predstavlja skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) - ta je na septembrskih zveznih parlamentarnih volitvah prejela 12,6 odstotka glasov - "obvladljiv".

Čeprav ni želela izrecno reči, da si želi oblikovanja koalicije ÖVP in SPÖ, pa je Merklova danes dejala, da si želi dobrega sodelovanja z novo vlado na evropski ravni. In Kurz ji je danes že zatrdil, da bo tako.

Kot je namreč dejal, je volilna zmaga ÖVP jasen znak, da so se avstrijski volivci izrekli za Evropsko unijo. "To je dober rezultat za Evropo," je zatrdil in dodal, da njegova ÖVP "je bila in je evropska stranka Avstrije".

Obenem je sicer opozoril, da EU potrebuje reforme, ki se jih želi lotiti, ko bo Avstrija v drugi polovici 2018 predsedovala EU. Želi si sodelovanja z Merklovo in drugimi pri spreminjanju Evrope na bolje, je še dejal, o podrobnostih teh sprememb pa ni govoril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajtimar
18. 10. 2017 08.50
+2
Že desetletja se razmere zamejcem slabšajo. stalen upad slovenstva in govorijo da ne pričakujejo poslabšanja razmer. Razmere za manjšine v Avstriji sploh ne morejo biti slabše kot so: potuhnjena politika s skritimi slabimi nameni.
ONniON
16. 10. 2017 22.15
+7
avstrijce je srečala pamet kljub temu da imajo mnogo več priseljencev kakor slovenija, slovence pa še kar ne
BUONcaffee
16. 10. 2017 21.57
+3
Cmerko se ne more primerjati z njim.
BUONcaffee
16. 10. 2017 21.25
+4
Čas je da Avstrija strezni Nemce in da nehajo podpirati Merklovo in njeno politiko.
BUONcaffee
16. 10. 2017 21.22
+0
Junker se je javil in želi stabilne proevropske avstrijske vlade. Ha, ha,.....kaj se boji, da ga bo Avstrija zapustila?????? Junker se je javil in želi stabilne proevropske avstrijske vlade. Ha, ha,.....kaj se boji, da g bo Avstrija zapustila??????
BUONcaffee
16. 10. 2017 21.12
+4
Avstrijci so sredi razburkanega Evropskega morja hitro našli kompas. Nam je kompas padel v morje.
Jožajoža
16. 10. 2017 19.59
+1
i važno, si levi ali desni, avstrijski politiki skrbijo za svoje državljane . imajo standard, kot smo ga mi imeli v jugi, plače so visoke,mladino učijo delat,slovenci smo pa tam hlapci in smo tretirani kot migranti.
helvecijaner
16. 10. 2017 18.08
+4
Taka emocijanizacija ? s čem pa potem voli naš narod saj nimamo vsi penis,
devlon
16. 10. 2017 17.20
-3
verjetno je desen kot Heider..
helvecijaner
16. 10. 2017 18.17
+5
devlon.Etičen človek pusti mrtve pri miru.
TOX6
16. 10. 2017 17.18
+4
Zamejski slovenci????? To so bili pod YUgo kjer je bila železna zavesa. Sedaj so edino slovenci ki so se na plebiscitu 1920 pravilno zgodovinsko odločili in so ostali tam kjer spadajo!!
Kajtimar
18. 10. 2017 08.54
+1
saj se niso. namesto njih so odločili drugi. Kot običajno je nekdo goljufal.
valjhunsinkajtimara
16. 10. 2017 16.26
+10
Slovenci so v Avstriji bolj varni pred islamizacijo, kot pa v Sloveniji pod kako Levico ali SDjem.
nikhrast
16. 10. 2017 17.09
+9
No, kaj pa multi-kulti, si videl Bošnjake v Salzburgu blizu Mozartove bajte, pa reklama za bosnaburgarje.
wolfterier
16. 10. 2017 15.58
+9
Skupaj s svobodnjaki bi lahko dobro vodil državo !!!
walter2
16. 10. 2017 17.18
-4
Heiderjevi naciji ne bodo vohali vlade!Juncker se že oglaša!
Kajtimar
18. 10. 2017 09.25