Tujina

Zamajana Einsteinova teorija: Delci hitrejši od svetlobe?!

Ženeva, 22. 09. 2011 21.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Znenstveniki iz Cerna so odkrili delce z zelo majhno maso, ki lahko potujejo hitreje od svetlobe. Ta ugotovitev bi lahko zamajala enega od temeljnih stebrov fizike – teorijo, da nič ne potuje hitreje od svetlobe.

Znanstveniki v Cernu sicer pravijo, da so njihovi rezultati zanesljivi, a so tako presenetljivi, da jih morajo preveriti še drugi znanstveniki.
Znanstveniki v Cernu sicer pravijo, da so njihovi rezultati zanesljivi, a so tako presenetljivi, da jih morajo preveriti še drugi znanstveniki. FOTO: Reuters

Znanstveniki Evropskega centra za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi so odkrili, da nevtrini, delci z zelo majhno maso, lahko potujejo hitreje od svetlobe, so danes sporočili iz Cerna. Ta ugotovitev bi lahko zamajala enega od temeljnih stebrov fizike, teorijo Alberta Einsteina, da nič ne potuje hitreje od svetlobe.

Znanstveniki so na podlagi treh let merjenj ugotovili, da nevtrini na razdalji 730 kilometrov med Cernom v švicarski Ženevi in laboratorijem v italijanskem Gran Sassu potujejo 60 nanosekund hitreje od svetlobe.

V Cernu poudarjajo, da so njihovi rezultati zanesljivi, da pa so ugotovitve tako presenetljive, da jih morajo zdaj preveriti še drugi znanstveniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hobbit21
04. 10. 2011 13.33
littleone1724.09.2011, 11:11 ja....čak noris je špukno not=)
WakeUp
25. 09. 2011 12.28
+1
@Tehnokrat Tvoj način blatenja ter zmotne sodbe o nekom jasno pokažejo, koliko porazne človečnosti in miselnosti je v tebi izoblikovala znanost. Na nivoju g33ka, ki verjame vse kar prebere in kar se da izmerit, popolnoma debilno in značilno za današnji čas, da se takšne omejene ovčice proizvaja dnevno in v znanstvenem slogu živijo v lažno kreiranem svetu, ki so plod napačnih podstavk. Kaj ima cerkev z duhovnostjo, če pa tako kot znanost, ne dovoli človeku, da bi se razvijal in spoznaval kozmične plati, ter si pridobil znanje o povezavi z mikro-makrokozmosom in s tem dvignil zavest. Znanost je omejena zato, ker je vodena v katera področja sme in kam ni dovoljeno, to vse pove, da si nekdo v ozadju močno želi, da se največje resnice univerzuma ne razkrijejo, saj človek ne bi več potreboval denarja kot sredstvo psihološkega suženjstva, to pa bi pomenilo neobvladovanje množice ter nezmožnost manipulacije. Znanost je le orodje za odkrivanje vesolja, ki pa še zdaleč ni razvita do te mere, da bi lahko ugotavljala nam najbolj preproste uganke. Izobrazba je egoistična prispodoba, saj nekdo, ki uspešno prenese informacije v glavo ne pomeni, da je naučen ali razsvetljen, ampak OPRAN V GLAVO! Žal to ljudje ne opazijo, svoje kamenje pa lahko zmečeš na ljudi, ki ti krojijo lajf. Človek je sposoben brez tehnologije ter znanosti živet v stiku z naravo in to v zelo globokem odnosu, ki ga naša družba ne razume in tega ni možna, zato pa so nas naredili odvisne, z namenom potrošništva. Zdaj pa poglej svoje besedilo in se zamisli, kdo koristi naravno inteligenco in kdo je v zablodi, ne moreš ti mene jajček ;)
TakeItEasy
13. 12. 2011 16.12
Tehnokrat
24. 09. 2011 21.48
@ WakeUp 24.09.2011, 13:38 To lahko trdi samo nekdo ki je popolnoma ignoranten. Znanost je EDINO sredstvo, ki nam lahko razloži delovanje sveta okoli nas. Nimam kaj dosti proti cerkvi, toda ali naj se zatečemo nazaj k raznim verskim dogmam, praznoverju, astrologiji in neumnostim, ki nimajo nobene zveze z zakoni narave. Razvoj znanosti je prinesel spremebe na bolje, brez katerih bi danes še vedno živeli kot v prazgodovini. Znanost je EDINA PRAVILNO razložila delovanje vesolja. Glede na rečeno bi si upal trditi, da kdorkoli si že, nisi posebno izobražen oz. gledaš s plašnicami kljub temu da si želel zveneti čimbolj izobraženo. Če ti ni všeč izobrazba pa pejt razbijat kamne al pa čistit greznice ker zveniš kot tak človek, čeprav kot kaže se ti verjetno še tega ne bi dalo počet.
WakeUp
24. 09. 2011 13.38
Totalna bedarija, znanost nima naprav niti znanja, s katerimi bi lahko razvozlala zakone univerzuma, pojma nimajo o življenju, duši, duhovnem svetu, dimenzijah, potem pa se z nanodelci ukvarjajo, da preusmerjajo pozornost, trošijo pa milijarde. Tak da tudi šola je bedarija, ker nas potem kot hrčke razporedijo po sistemu, kateremu bi služili po najboljših močeh, da gospodarstvo lavfa, eni pač se nikoli ne bodo zbudili iz prikrojene matrice.
littleone17
24. 09. 2011 11.11
Chuck Norris na delu!
Uroš Poto?nik 1
24. 09. 2011 00.38
no,če to drži,potem se v hipotezi lahko transportira materijo hitreje kot svetlobo - v hipotezi, teza še čaka, da bo potrjena - poskus pa bog si ga vedi kdaj, če sploh,lp
branko.slevec@siol.net
23. 09. 2011 22.27
kiwwwi To dejstvo ni zavajajoče, le ti moraš vedeti da je v planinah v Gran Sassu (Abruzzi v italiji), čisto blizu v potresu porušenega mesta L'Aquila že desetletja "inštaliran" bazen za lovljenje nevtrinov, ki ga, prav tako že desetletja uporablja tudi 730 km oddaljeni institut CERN. Le tega ne vem, kako transportirajo nevtrine iz bazena v CERN. Vse naokoli pa se pasejo koze, ovce, krave in konji. Tudi volkov ni ravno malo okoli tistega bazena.
branko.slevec@siol.net
23. 09. 2011 22.17
glas_razuma Debate v smislu "kdo ima daljšega" so brezveze; dolžina je "itak" relativna. Brezveze je tudi, da greš po neke "schnellkurz" reference na internet in potem pričakuješ, da boš v pol ure razumel nekaj, za kar je mnogo ljudi potrebovalo mnogo let, kaj let, tisočletij in potem prepisuješ nekaj v smislu "enačba ta pa ta lepo opiše to pa to v razredu toliko in toliko tega in tega". Tvoj motiv ni zdrava pamet oz. glas_razuma kot se kličeš, rad bi le imel najdaljšega (v virtualnem svetu), ne da bi ga pokazal (v realnem svetu). Ampak dajmo malo filozofirati: Kot že rečeno - elektromagnetno valovanje: se širi v mikro in makrokozmos. Točka nič je pri enem nihaju v sekundi in je - kako prikladno merljiv tudi v možganih živih bitij (oz. tudi "klinično mrtvih"), tudi "primatovih", karkoli že pač to pomeni, včasih se uporablja kot zmerljivka.. Zavedanje enega od primatov, pač najbolj nam je znano človekovo, sega v eno in drugo smer, takorekoč skoraj simetrično. In v neskončnost, v obe smeri. Tudi krog (ali bolje Moebiusov trak) je neskončen. Če bi si cel spekter zanislil v dolžini enega metra, je tisto, kar je znano, osmisljeno, racionalizirano in s tem uporabno, dolgo denimo 1 mm. Skratka, na enem koncu (zaenkrat še neskončnosti) je tisti M, masa (brez energije), na drugem pa tisti E, energija brez mase. Ni točno določeno kje je kdo, oba sta lahko povsod. Einstein je s tisto formulo povedal, da če čisto maso pospešiš z hitrostjo svetlobe na kvadrat, dobiš čisto energijo. Vsekakor, "glas_razuma", je to uporabno tudi v atomski fiziki, kot si od nekje prepisal. Zlasti tam. Nekoč, davno tega sta tisti Maddyev Ata in Dedek opisala Jin in Jang, atomski fiziki so odkrili materijo in antimaterijo, izumili trkalnike in pospeševalnike, astrofiziki pa črne luknje, črvine, strune in kdo ve kaj še. V bistvu pa vsi hočejo povedati enako, torej tukaj vskoči še Bog. Le da včasih kdo pozabi na čas in hoče imeti daljšega od drugih; le ta je seveda v 3D tehniki, eksistira pa v četrti dimenziji: času. Na koncu koncev je znabiti namen, poslanstvo človeka, da vse te reči osmisli, spozna, razloži in naredi uporabne. Le da je pri tem početju žal vse preveč "kolateralne" škode. Ampak Šiva pa menda že ve, kaj dela, Saj je ja Bog. Skratka, za letos imam dovolj polemiziranja. *
kiwwwi
23. 09. 2011 21.49
Podnaslov je neresničen!!! Znenstveniki iz Cerna so odkrili delce z zelo majhno maso, ki lahko potujejo hitreje od svetlobe. Ta ugotovitev bi lahko zamajala enega od temeljnih stebrov fizike – teorijo, da nič ne potuje hitreje od svetlobe. Nevtrino je poznan že nekaj desetletij!
pakabana
23. 09. 2011 19.34
glas_razuma pa a si ti sploh imel fiziko v šoli? ker take smešne govoriš!!!
Sašo 45454
23. 09. 2011 18.08
Ja saj ,če svetloba hoče pobegniti telesu (črni luknji) potem mora imeti večjo hitros od ubežne. Pa je očitno nima.
glas_razuma
23. 09. 2011 16.28
branko.slevec 23.09.2011, 15:13 Enačba E=mc2, popolnoma lepo opiše jedrske reakcije, kjer se masa ob reakciji rahlo spremeni (v razredu 1%). Ta masa se spremeni v energijo, ki je očitno ni malo (jerske elektrarne, atomske bombe). V bistvu se ist dogaja tudi v kemijski reakcijah, le da je tam sprememba mase toliko manjša, da jo je precej težko izmeriti. Zato pa gorenje tudi da toliko manj energije kot fizija ali fuzija.
glas_razuma
23. 09. 2011 16.23
astragtc1 23.09.2011, 15:13 Ubežna hitrost je hitrost, ki bi jo moralo imeti neko telo, da bi ušlo gravitaciji. To še ne pomeni, da se nakaj zares giblje s to hitrostjo.
sempate
23. 09. 2011 15.43
igor.gojcic 23.09.2011, 13:09 0 83lux4="MaliBob22.09.2011 Iz telih delcov mi morate naredit avto, da bom vedno pred sončnih vzhodom doma! :)" Bo kak nezemeljski NLP dovolj, namreč oni so tega sposobni, tehnološko, itd., le ustreznega je treba najti. Njihova tehnologija je take narave, da uravnava stanje in okolje znotraj plovila, ne glede na hitrost plovila. Kar pomeni, da na posadko, to nima nikakršnega vpliva. Igor že nekaj mesecev te spremljam po internetnih straneh kako izlivaš svoje neumnosti pod komentarje in z tem poneumljaš ljudi... sem tudi nekje zaslediv da si napisal da so te ugrabili vesoljci itd... pri vsaki temi veš več kot pa vsi znanstveni učbeniki ter znanstveniki. mislim da bi morol še prebrat nekaj knjig da vidiš kakšne neumnosti pišeš...
branko.slevec@siol.net
23. 09. 2011 15.19
astragtc1 Točno to sem imel v mislih
branko.slevec@siol.net
23. 09. 2011 15.17
Maddy - obstaja en norveški fizik (Fritjoff Kapra), ki je celo svoje življenje posvetil temu, kar sta rekla, tudi tvoj ata in dedek, in iskal vzporednice med tem in sodobno fiziko (in vsem tem zraven). Napisal je tudi knjigo, ki je v jugoslovanščini izšla prede kakimi tridesetimi leti. Bukli se reče: Tao fizike...
Sašo 45454
23. 09. 2011 15.13
Ja saj že ubežna hitrost je lahko hitrejša od svetlobe!!! Naš planet ima 11,2 km/s Črna luknja pa ima najverjetno višjo od hitrosti svrtlobe 300,000 km/s kajti svetloba se nemore odbiti v naše oko zaradi tega je nevidna in ji rečemo črna luknja! Ubežna hitrost pa je samo posledica G pa je že višja. No to je teorija za navadnega smrtnika!!!
branko.slevec@siol.net
23. 09. 2011 15.13
Sicer sem prej rekel "howgh" (v irokezščni) ampak tole postaja zanimivo Torej: kaj tisti famozni E=MC na kvadrat sploh pomeni in ali je sploh uporaben kot enačba in kje (namig: je uporaben, ampak šele nekaj zadnjih nekaj let, nekaj podobnega, kot se je dogajalo pri odkritju planeta Neptuna, ki so ga anticipirali iz anomalij Uranovega gibanja)
HAWX
23. 09. 2011 15.10
Mady cestitke za razgledano druzino ampak ni pomembno kdaj je bilo kdo iz sveta to ugotovil ampak kdaj je kdo to dokazal v praksi;)
Maady
23. 09. 2011 15.04
Ne vem ampak Fiziko dobbro poznam, gibanje tudi zraven je hitrost in Ata je zmeraj govoril misel je hitrejša od svetlobe..Dedek je pa dodal prišlo je hitreje kot sem mislil. Torej sta dve stvari hitrejši od svetlobe ampak ka jje tista druga....?? In zaključek, to sta ugotovila veliko prej kot tisti Švicarji