Tujina

Število žrtev spet naraslo

L'Aquila, 12. 04. 2009 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Teden dni po potresu v osrednji Italiji so reševalci prenehali iskati morebitne preživele, na vrsti je odstranjevanje ruševin. Število žrtev se je povzpelo na 294.

Potres v Italiji
Potres v Italiji FOTO: Reuters

Reševalci v L'Aquili in okolici so med ruševinami prenehali iskati morebitne preživele. Pod ostanki njihove hiše so namreč odkrili trupla zadnjih pogrešanih – 17-letnega fanta, njegovih staršev in babice. Medtem je v bolnišnici umrl 59-letni moški, 294. žrtev katastrofalnega potresa, ki je v noči na ponedeljek za vedno spremenil podobo pokrajine. Ker so številni prebivalci hudo poškodovani in njihovo življenje visi na nitki, se lahko število smrtnih žrtev še poveča.

Pod ruševinami so našli živih 150 ljudi. Zadnja čudežno preživela je Eleonora Calesini, študentka iz Riminija, ki so jo rešili v sredo po 42 urah pod kupi kamenja in betona. V bolnišnici se bori za življenje.

Otroci, ki so ostali brez doma, so za veliko noč dobili čokoladna jajčka. 500 jih je v Aquilo poslal tudi papež Benedikt XVI.
Otroci, ki so ostali brez doma, so za veliko noč dobili čokoladna jajčka. 500 jih je v Aquilo poslal tudi papež Benedikt XVI. FOTO: Reuters
Že pet dni smo tukaj. Ljudje prihajajo, da bi nam segli v roke. Oprostite, če vam to rečem, ampak res ne vemo, kaj naj s stiski rok. Potrebujemo konkretne ukrepe, potrebujemo materialno pomoč. Prostovoljka Federica Fabiocchi predsedniku italojanskega senata

"Aquila bo spet zaživela na mestu, kjer je stala,“ je tisočem brezdomcev v šotorskih naseljih povedal predsednik italijanskega senata Renato Schifani. Podobne obljube so slišali tudi iz ust premierja Silvia Berlusconija, ki se je spet vrnil na prizadeto območje in s prebivalci praznoval veliko noč. Pred šotorišči so postavili oltarje, kjer je več kot sto duhovnikov in škofov darovalo mašo, nato so sedli za praznično mizo. Z njimi je obedoval tudi Berlusconi in jih tolažil.  "Kmalu vas bomo spravili iz šotorov," je dejal in zagotovil, da bodo uničena naselja obnavljali hitro in učinkovito.

Na otroke iz porušenih krajev se je spomnil tudi papež Benedikt XVI., ki jim je poslal 500 čokoladnih jajčk. Podobna darila dobivajo iz vse Italije.

Že tako žalosten praznik bo pokvarilo tudi vreme. Napovedujejo močno deževje, kar bo življenje v že tako mrzlih šotorih še otežilo. S skrbjo se ozirajo v nebo tudi tisti, ki poskušajo rešiti kulturno in zgodovinsko dediščino. Med ruševinami stavbe državnega arhiva so našli zemljevid iz leta 1100, a to je le eden od množice neprecenljivih dokumentov, ki so še tam. Če bo deževalo, bodo možnosti, da jih bodo vendarle spet odkrili in rešili, le majhne.

Ženska sedi na vrečah z vsem, kar jim je uspelo rešiti z njenega doma.
Ženska sedi na vrečah z vsem, kar jim je uspelo rešiti z njenega doma. FOTO: Reuters

Med ruševine so se zdaj podali tudi preiskovalci. Ugotoviti želijo, ali obtožbe o nekakovostni gradnji držijo. Tožilstvo medtem zagotavlja: "Osumljencev ne bo. Vsak osumljenec bo aretiran.“

Sicer pa imajo zdaj največ dela tehnične ekipe, ki preverjajo, ali so tiste stavbe, ki se niso podrle, še dovolj varne. Začelo se je tudi odstranjevanje ruševin. Ob tem območje še naprej stresajo popotresni sunki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gobo
13. 04. 2009 10.01
MILLENIUM če bi ti toliko potrpel bi se šel obesit,jaz samo pišem realnost tega sveta,me zanima če ti sploh veš zakaj živiš,če bi se to zgodilo pri nas bi oni bili veseli ker bi kupili zemljo še bolj poceni kot jo zdaj kupujejo če hočeš še kaj vedet ti bom z veseljem razložil
poetess
12. 04. 2009 19.59
giza - tebe imam že "pol kufer", tako si nečloveški, da ne najdem pravih besed, očitno se lahko šopiriš, ko ti ni nič hudega.... daj pospravi tvojo "podstreho"
gobo
12. 04. 2009 16.40
to so tista jajca ki bi morala it na uničenje
gobo
12. 04. 2009 14.22
KOMERCIJALNA RAZVADA KAJ SO POTREBNI TI VELIKI PIRHI
Inspire
12. 04. 2009 14.04
ZAKAJ pa Berlusconi ne želi pomoči ,ter pravi ,da imajo vsega dovolj . Več držav je želelo pomagati --.Cerkev je ločena od države in kot taka ni dolžna delati namesto vlade. Papež jim je poslal pirhe --že to je lepa gesta . Tudi naša vlada je ponudila pomoč ,pri iskanju preživelih --vendar ta gospod ,ki se zna samo norčevati iz ameriškega predsednika Baracka Obame --je vse odklonil . Ubogi ljudje na tem področju ,ga sigurno ne bodo več podpirali ,ko bodo zvedeli ,da je pomoč odklonil ,ko so jo najbolj potrebovali !
urshyka666
12. 04. 2009 13.00
namest da bi jim denarno pomagal pa podpira monopol kinderja al krkol so že tisti pirhi....
luxx@mail386.com
12. 04. 2009 12.56
svet je lahko tako krut. včasih razimšljam da bi pustu šolo. in šov za misjonarja al pa kej podobnega v kraje kjer ljudje rabjo pomoč. ne govorim lih v italijo ampak kam kjer je še hujše. po mojem mnenju bi biu res srečen:)
manco-capac
12. 04. 2009 12.39
Eno jajčko na deset otrok...
shummi
12. 04. 2009 12.36
o fak v sloveniji mamo srečo jast nevem kaj bi naredila če bi pr nam biu tak potres full se mi smilijo pa eni naši prjatli z italia so tut umrli no jast jih nisem poznala sam mi je mama povedla grozn
zelena.zmajcica
12. 04. 2009 11.41