Tujina

Žalna slovesnost za astronavte Columbie

New York, 04. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.P./Reuters/STA
Komentarji
0

V Houstonu v ameriški zvezni državi Teksas so priredili žalno slovesnost v spomin na sedem astronavtov, ki so umrli v sobotni nesreči raketoplana Columbia. Slovesnosti se je udeležil tudi ameriški predsednik Bush, ki je umrle označil za heroje.

Žalne slovesnosti na prostem se je udeležilo na stotine uslužbencev ameriške vesoljske agencija NASA, svojci ponesrečenih astronavtov, pa tudi ameriški predsednik George Bush. V družbi žene Laure, dveh znanih astronavtov, Johna Glenna in Neila Armstronga, je Bush posadko Columbie označil za "pogumne heroje". "Nacija deli vašo žalost in vaš ponos," je Bush dejal zbranim svojcem ponesrečenih astronavtov. Bush je na slovesnosti poudaril, da se bo ameriški vesoljski program kljub nesreči nadaljeval.

Časnik New York Times je včeraj poročal, da je NASA lani odpustila kar pet od svojih devetih članov odbora za varnost. Ti naj bi vse pogosteje opozarjali na vprašljivo varnost odprav zaradi pomanjkanja sredstev. Pismo o nevarnosti poletov in zastarelosti raketoplana naj bi bilo lani naslovljeno tudi na predsednika Busha, a se je to po besedah njegovega tiskovnega predstavnika izgubilo in ga predsednik ni prebral. Kot kaže pa se Nasi obetajo boljši časi. Predsednik Bush je v svojem predlogu proračuna za leto 2004 namenil 7 milijard dolarjev več za obnovo plovil.

NASA kot enega najverjetnejših razlogov za razpad Columbie navaja poškodbo toplotne zaščite pod njenim levim krilom (Foto: Reuters)
NASA kot enega najverjetnejših razlogov za razpad Columbie navaja poškodbo toplotne zaščite pod njenim levim krilom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Nasini strokovnjaki pa so se pri preiskavi nesreče osredotočili, na poškodbo vesoljskega plovila, ko je del zaščitne pene rezervoarja za gorivo zadel spodnji del levega krila in poškodoval ploščice toplotne zaščite.

Našli nos raketoplana

Razbitine Columbie
Razbitine Columbie FOTO: Reuters

Preiskovalci, ki raziskujejo vzroke nesreče, so v gozdnatem območju na vzhodu ameriške zvezne države Teksas našli nos vesoljskega plovila, kar lahko pomembno vpliva na rezultate raziskave. Gre za najvažnejše odkritje v dosedanjem poteku raziskave o vzroku nesreče, saj lahko strokovnjaki z analizo nosu, ki je eden izmed največjih in najprepoznavnejših delov plovila, ugotovijo, kako je razpadla Columbia. Nos raketoplana Columbia so našli v bližini mesteca Hemphill, približno 210 kilometrov severozahodno od vesoljskega centra Johnson v Houstonu.

Ameriški preiskovalci so sicer odkrili približno 12 tisoč delov ponesrečenega raketoplana, medtem ko so posmrtne ostanke sedmih astronavtov našli na 15 različnih lokacijah v enem teksaškem okrožju.

Rusija za nadaljevanje razvoja vesoljske postaje

Ruski zunanji minister Igor Ivanov je pozval ZDA, naj kljub tragediji raketoplana Columbia ne opustijo razvoja Mednarodne vesoljske postaje (ISS), kajti Rusija ni sposobna sama financirati njenega delovanja. Po besedah Ivanova je potrebno storiti vse, da ne bi prekinili projekta ISS, sicer bo v nasprotnem primeru potrebno "razširiti rusko sodelovanje".

Kot je med obiskom v ruskem centru za izgradnjo vesoljskih plovil Hruničev v Moskvi še dejal Ivanov, morajo Američani in Rusi skupaj preseči tragedijo, da bi se lahko skupni projekti, kot je izgradnja ISS, nadaljevali. ZDA so po nesreči raketoplana za nedoločen čas ustavile vse polete v vesolje, ta odločitev pa je postavila pod vprašaj tudi prihodnost ISS. Rusija bo tako sama nadaljevala delo na ISS, ki pa je sama ni sposobna financirati.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1