Tujina

ZAE grozi z zaporom tistim, ki bi izražali podporo Katarju na družbenih omrežjih

Doha, 07. 06. 2017 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Spor med arabskimi državami naj bi zakuhali ruski hekerji, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na katarske vladne predstavnike. Zgodba, ki je bila povod za razdor med zalivskimi državami, naj bi bila namreč lažna, na kar so že maja opozarjale katarske oblasti. Združeni arabski emirati so medtem napovedali stroge in odločne ukrepe za vse, ki bi javno – tudi na družbenih omrežjih – izražali podporo Katarju.

Katar se že pogovarja z Iranom, Turčijo in nekaterimi drugimi državami za nove pošiljke hrane in vode.
Katar se že pogovarja z Iranom, Turčijo in nekaterimi drugimi državami za nove pošiljke hrane in vode. FOTO: AP

Napetosti med Zalivskimi državami in Katarjem ne pojenjajo. Združeni arabski emirati (ZAE) so opozorili prebivalce, da vsem, ki bi odkrito izražali podporo Katarju, grozi do 15 let zapora. 

"Strogo in odločno bomo ukrepali proti vsakomur, ki bo izražal podporo ali kakršno koli privrženost Katarju, ali proti vsakomur, ki bo nasprotoval stališču Združenih arabskih emiratov, pa naj bo to na družbenih omrežjih, ali v kakršni koli pisni, vizualni ali ustni obliki," je dejal generalni državni tožilec ZAE Hamad Saif Al Šamsi.

Zunanji minister ZAE Anwar Gargaš je zavrnil obtožbe, da Zalivske države želijo strmoglaviti režim, pač pa je Katar označil za "glavnega podpornika ekstremizma in terorizma v regiji".   

Izolacija je močno prizadela življenje v Katarju, saj država večino hrane in vode uvaža. Katarska vlada naj bi se tako že pogovarjala s Turčijo, Iranom in nekaterimi drugimi državami za nove pošiljke hrane in vode. Njihove zaloge namreč že pojenjajo. 

V mediacijo med Katarjem in državami, ki so z njim prekinile diplomatske odnose se je vključil kuvajtski emir. Pomoč pri dialogu je ponudil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

Zalivski spor naj bi zakuhali ruski hekerji, Rusija očitke zavrača

Ameriška televizija CNN navaja besede katarskih vladnih predstavnikov, ki potrjujejo skupno preiskavo katarske in ameriške policije vdora v sistem katarske državne tiskovne agencije in objavo novice, ki je prispevala k sporu med Katarjem in arabskimi državami. Krivi naj bi bili ruski hekerji.

Ameriški predsednik Trump je maja obiskal Katar.
Ameriški predsednik Trump je maja obiskal Katar. FOTO: AP
Reuters medtem poroča, da je ameriški predsednik kljub vsem tvitom in dosedanjim izjavam vendarle pozval savdskega kralja naj poskrbi za enotnost zalivskih držav. Očitno želi Trump popraviti škodo, ki jo je povzročil s svojimi izjavami.

Katarska agencija je maja citirala emirja Tamima bin Hamada al Tanija, ki se je zelo lepo izražal o Izraelu in Iranu ter se spraševal, ali bo ameriški predsednik Donald Trump še dolgo časa na položaju. Po mnenju FBI in katarske policije gre za lažno zgodbo, ki so jo vsadili ruski hekerji, ni pa še povsem jasno, ali gre za samostojne kriminalce ali delo po navodilu Kremlja.

Moskva je domneve, da so ruski hekerji vpleteni v spor med Katarjem in arabskimi državami, že zanikala. "Počasi smo siti, da se moramo odzivati na neresnične banalnosti," je dejal kremeljski kibernetski svetovalec Andrej Kruckih za rusko tiskovno agencijo Interfax. "Karkoli se zgodi, so hekerji. Je stara trditev in tako kot vedno ni dokazov in zaključke se je sprejelo, preden se je sploh preiskalo incident," je dodal.

Trump: Mogoče je to začetek konca groze terorizma

Motiv naj bi bil zakuhati spor med ameriškimi zavezniki v Zalivu in v tem primeru je naklep lepo uspel tudi po zaslugi Trumpa. Tako se vsaj sam hvali po Twitterju. V torek je tvital, da je med obiskom Savdske Arabije sprožil akcijo gostiteljice, Združenih arabskih emiratov, Bahrajna in Egipta proti Katarju zaradi domnevne podpore terorizmu. "Rekli so, da se bodo s trdo roko lotili financiranja ekstremizma, in vsi znaki so kazali na Katar. Mogoče je to začetek konca groze terorizma!" je včeraj na Twitterju zapisal Trump.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ni jasno, ali je kdo Trumpu prej povedal, da imajo ZDA v Katarju veliko vojaško bazo z 10.000 vojaki in letališče, s katerega izvajajo operacije nad Irakom, Sirijo in Afganistanom.

Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn, Egipt in Jemen so v ponedeljek prekinili diplomatske odnose in prometne povezave s Katarjem, ki mu očitajo, da podpira terorizem. Tem državam se je zdaj pridružila še Jordanija.

Omenjene države so v ponedeljek prekinile diplomatske stike s Katarjem, ki bi se lahko spoprijel s pomanjkanjem hrane, saj je ta večinoma prihajala preko kopenske meje s Savdsko Arabijo, ki je zdaj zaprta. Trump je s svojimi tviti podprl zamisel, da Katar financira teroristične organizacije in se s tem postavil na stran držav, ki so prekinile diplomatske stike s Katarjem.

Trumpovo osebje poskuša 'popraviti' škodo, ki jo naredi Donald

To je ujelo na levi nogi tako State Department kot tudi Pentagon, ki je v torek izrazil veliko hvaležnost Katarju za vso podporo ameriški vojski. Državni sekretar ZDA Rex Tillerson je države pozval, naj uredijo spore, ni pa se postavljal na nobeno stran. Ameriški diplomatski aparat se ni nameraval postaviti na nobeno stran, Trump pa ga je zdaj potisnil v godljo, ki bo veliko večja, če se sosede Katarja morda v prihodnje odločijo za vojaško ukrepanje.

Trump je v Savdski Arabiji sklenil posel za prodajo orožja v vrednosti 110 milijard dolarjev, Savdijci pa so v njegovem hotelu v Washingtonu od oktobra lani do marca letos porabili 270.000 dolarjev.

Jordanija je znižala raven diplomatskih stikov s Katarjem.
Jordanija je znižala raven diplomatskih stikov s Katarjem. FOTO: AP

Erdogan v bran Katarju

V bran je Katarju v torek stopil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je dejal, da namerava nadgraditi stike s to zalivsko državo, ki so jo prizadele sankcije Savdske Arabije in njenih zaveznikov. Jordanska vlada se je medtem odločila, da bo znižala raven diplomatskih stikov s Katarjem.

V Amanu so tudi razveljavili licenco za dopisništvo katarske televizije Al Jazeera. Kot je ob tem poudaril tiskovni predstavnik jordanske vlade Mohamed Moumani, so prioritete jordanske vlade regionalna varnost in stabilnost ter varna in obetavna prihodnost jordanskega naroda.

Turški predsednik je v govoru v Ankari medtem ocenil, da sankcije proti Katarju niso dobre. Turčija bo nadaljevala razvijanje odnosov s Katarjem, kot to počne z vsemi "našimi prijatelji, ki so nas podpirali v najtežjih časih", je dejal Erdogan.

Države članice Sveta za zalivsko sodelovanje je tudi pozval, naj z dialogom rešijo odprta vprašanja. Ob tem je pohvalil razumen in konstruktiven pristop Katarja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aquanaut
08. 06. 2017 11.46
Poanta zgodbe. SA je najbolj demokratična država, ki si s tem zasluži vso podbpora ZDA. kako ni sram debelokožcev?
gremonadesno
07. 06. 2017 20.03
24 ur na dan pametujemo ,davkov v Slovensko blagajno ne plačujemo ,.,.. to je vas moto ,.,.lol ,.,.., pa se resnično je .
gremonadesno
07. 06. 2017 20.06
+4
nehejte S kopiranjem CNN , NOBEDEN JIH NE JEMLE RESNO ,KER SO FAKE NEWS !!
Slamnati Jeti
07. 06. 2017 19.55
zelo demokratično,...
poluks25
07. 06. 2017 15.08
+14
pa kdo se verjame CNNu? - vi bi ga pa tudi lahko nehali povzemat....
Jimi1
07. 06. 2017 13.52
+1
Mislim,da bo katar naslednji veliki kupec ZDA orožja...?
Heretik1
07. 06. 2017 13.35
+17
Spet so za vse Rusi krivi. To me močno spominja na Janšo, ki za vsako svojo svinjarijo krivi Kučana!
LuckyBastardo
07. 06. 2017 13.28
+20
Komedija, skoz so Rusi krvi tle se že vidi kako pristranski so mediji, če lahko rečemo da so mediji!
brezveze13
07. 06. 2017 13.19
+2
sami nateguni vse za pridobitev potencialnih kupcev kavbojevega arsenala in hkrati pridobitev poligona za isprobavanje le tega
DarkT
07. 06. 2017 13.07
+5
Kaj cnn reče tisto je res hahahaha. Američani bi radi zakuhal še več sporov po svetu pa svet potisnili še bl v vojno. Isto pa slovenski CNN-24ur
SEJBOBOL
07. 06. 2017 13.02
+3
Vse več lažu , vse manj resnice , ki je najverjetneje sploh več NI ..... Reveže so in bodo lovili , veljaki ne plačajo nikol nič ....
marmilan
07. 06. 2017 12.17
+18
Pa kdo vam še verjame. Pa kaki Rusi.
acim
07. 06. 2017 11.36
+13
Amerika in Nato rabijo sovražnika za svoj obstoj.Problem je da v svoje članstvo silijo na razne načine veliko drugih držav in narodov.Le tako lahko zagotavljajo lastno preživetje.
murinar
07. 06. 2017 11.34
+18
Le kaj bi svet brez Rusov ?
hle
07. 06. 2017 11.33
+26
Še dobro da obstajajo Rusi kdo bi bil sicer kriv za vse packarije ki se dogajajo po svetu
spletni_nepridiprav
07. 06. 2017 11.26
+34
ruski hekerji zakuhali incidente v piranskem zalivu in arbitražo!!
PUTINOVI?
07. 06. 2017 11.28
+11
so pohekal ribe, so šle vse na slovensko stran....
DeBill
07. 06. 2017 11.22
+6
ko ti pa erdogan izrazi podporo
kaslc 1
07. 06. 2017 11.21
+14
donald tump je kolega s teroristi,pa orozje njim prodaja vsi se pa sprenevedajo ko jih doleti kaksen napad
nivampomo?i
07. 06. 2017 11.19
+0
Pleše z volkovi
KomentatorPolde
07. 06. 2017 11.11
+6
Dump Donald Tramp
MASTERSS
07. 06. 2017 11.09
+16
katar baje podpira hamas in muslimansko bratovščino,samo še zdej nevem kdo podpira isis?????sarkazem
acim
07. 06. 2017 11.38
+5
Katar je glavni sponzor graditve dveh muslimanskih verskih centrov v Ljubljani.
Jimi1
07. 06. 2017 13.05
Kaj bi nasmejani župan brez katarskih financerjev...?