Tujina

Zakulisje vojne v Siriji: Turčija upornikom dobavlja orožje, ZDA dirigirajo v ozadju

Washington, 27. 07. 2012 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zadnji uspehi sirskih upornikov naj ne bi bili naključje, ampak posledica izdatne pomoči Turčije, Katarja in Savdske Arabije. Te države naj bi upornikom dobavljale orožje in jih tudi urile. Manj javno pa naj bi pri tem sodelovale tudi ZDA.

Upornikom naj bi potihem pomagale tudi ZDA. Javno je do Asada sicer najbolj kritična Hillary Clinton.
Upornikom naj bi potihem pomagale tudi ZDA. Javno je do Asada sicer najbolj kritična Hillary Clinton. FOTO: Reuters
Turčija naj bi ob meji s Sirijo skupaj s Savdsko Arabijo in Katarjem vzpostavila skrivno bazo, preko katere sirskim upornikom dostavljajo vojaško in komunikacijsko opremo, je medijem razkril neimenovani vir.

Sodelovale naj bi tudi ZDA, a ne v prvi bojni vrsti. "Turki so tisti, ki skrbijo za organizacijo in koordinacijo. Sistem deluje po načelu trikotnika. Na vrhu je Turčija, na drugih koncih pa Savdska Arabija in Katar. Ameriška obveščevalna služba deluje zelo previdno, preko posrednikov. A ti so tisti, ki kontrolirajo dostop do orožja in poti pošiljk."

Središče operacije naj bi bilo mesto Adana na jugu Turčije, ki je od sirske meje oddaljeno dobrih 100 kilometrov, bazo pa naj bi postavili na željo sauvskega zunanjega ministra Abdulaziza bin Abdullaha al-Sauda. Savdska Arabija obstoja baze sicer ne komentira, je pa Adana tudi dom Incirlika, velike turško-ameriške vojaške baze, ki jo je Washington v preteklosti uporabljal za logistiko in vojaške operacije v tem delu sveta.

Operacije v bazi naj bi strateško načrtoval Katar, majhna, z nafto bogata država, ki je orožje dobavljala že libijskim upornikom. V operacijo pa naj bi bila vpletena tako politični kot vojaški vrh države. "Vse orožje dobavljajo Katar, Savdska Arabija in Turčija, je pa ruske izdelave, saj so sirski uporniki tovrstnega orožja navajeni in ga znajo uporabljati brez usposabljanja. Pa tudi, ker Američani nočejo, da se razve, da se vpletajo v sirsko vojno. Orožje kupujejo na črnem trgu, nekaj pa ga uporniki ukradejo tudi sirski vladni vojski," še trdi vir.

Ameriški predsednik Barack Obama je v primeru Sirije doslej zagovarjal diplomatsko pot reševanja spora. Nekoliko bolj ostra je bila ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Zahodni svet je sicer nad dogajanjem v Siriji zaskrbljen tudi zato, ker ni jasno, kaj se bo v državi zgodilo po Asadovem odhodu. Med uporniki so namreč tudi islamski skrajneži in zagovorniki džihada.

Obstoj baze za pomoč sirskim upornikom sicer po svoje pojasnjuje tudi, kako je načeloma slabo opremljenim in slabo organiziranim skupinam upornikov uspelo izpeljati operacije, kot je bila na primer tista 18. julija, ko so v bombnem napadu ubili štiri Asadove ključne ljudi.

Homs
Homs FOTO: Reuters

Turčija sicer obstoj baze uradno zanika. To je ponovil tudi neimenovan turški diplomat. "Sirski minister za informiranje Turčijo in druge države obtožuje, da ubijajo ljudi. Turčija ni teroristična država. Obsojamo vse napade in se v vojno ne vpletamo," je dejal.

Sta pa ameriška pripadnika varnostnih sil menda potrdila, da Turčija upornikom izdatno pomaga, tudi z vojaškim treningom. Pri tem naj bi sodelovalo tudi 20 prebeglih Asadovih generalov. Po poročilih izraelske obveščevalne službe naj bi sicer doslej na stran upornikov prebegnilo okoli 20.000 sirskih vojakov.

Razlog za večjo angažiranost Turčije za težave v Siriji naj bi bila sicer nedavna sirska sestrelitev turškega vojaškega letala, ki je za kratek čas zašlo iz načrtovane smeri.

Pri treningu upornikov pa naj bi pomagal tudi Katar, kjer so pred dvema tednoma mobilizirali pripadnike posebnih sil, ki naj bi zdaj delali kot inštruktorji.

Zahod igra previdno igro

Ključni igralci na Bližnjem vzhodu – ZDA, Izrael, Francija in Velika Britanija, so doslej v zvezi s Sirijo igrali precej previdno igro. Predvsem zato, ker naj bi bili prepričani, da kakršen koli že bo konec sirskega konflikta, v nobenem primeru ne bo dober.

"Čeprav Sirija proti Izraelu nobenega naboja ni izstrelila že zadnjih 20 let, je vseeno Izrael tisti, ki bi mu najbolj škodovalo, če bi se postavil na stran, ki bo na koncu izgubila," meni neimenovani visoki predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva.

Evropa pa se je od spora zaenkrat distancirala, niti ne skrbi za dobavo orožja ali trening upornikov. Tudi ZDA upornikom doslej niso poslale bolj sofisticiranega orožja za uničevanje tankov. Čeprav nekaj ameriških konzervativnih politikov meni, da bi bila dovolj že manjša pošiljka sodobnega orožja, s katero bi uporniki lahko obračunali z vojsko.

A bodo ZDA takšno orožje obdržale zase. Nihče namreč noče tvegati, da bi se na koncu vojne znašlo v rokah teroristov, ki bi ga nato uporabili proti ZDA.

Uničen plakat Asada
Uničen plakat Asada FOTO: Reuters

Po Asadu …

Cio in izraelsko obveščevalno službo najbolj skrbi, da se bodo med upornike pomešali pripadniki Al Kaide in se po padcu Asada dokopali do kemičnega orožja, ki ga je vojska namestila v skladišča ob državnih mejah.

"Prava nočna mora bi bila, da bi orožje za množično uničenje prišlo v neprave roke. To nas zelo skrbi. Navsezadnje – mi smo tukaj. ZDA so v primerjavi z nami precej oddaljene," je dejal Sima Shine, nekdanji vodja izraelskega Mossada. Med tistimi, ki si želijo sirskega kemičnega orožja, naj bi bil sicer tudi Hezbolah.

"Če Asad pade, bo v državi zavladala anarhija. Možno pa je tudi, da bi se Asad maščeval tako, da bi orožje razdelil kar sam," še meni Shine.

Britanska obveščevalna služba je sicer v nasprotju z nekaterimi drugimi prepričana, da Asad državo še vedno drži trdno v rokah. Prav tako so prepričani, da se ne bo predal, ampak se bo boril do bridkega konca.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
29. 07. 2012 19.38
+1
Ne vem, kako se po iraškem debaklu ZDA sploh upajo omenjati kemijsko orožje.
krtaca15
28. 07. 2012 13.07
+2
A kosovo ste pa pozabli omenit. Nobenega govora o tem da se tam urijo uporniki. Taci ma cel kup masla na glavi skupaj z ameriko in evropo. Ce ze folk prevec ve, potem pa neke polresnice ven mecete.
vzhod
28. 07. 2012 00.21
+4
vauu huda novica...zaradi takih medijev ki 1leto zamujajo z resnico po nepotrebnem umira stotine ljudi. in ne pozabite zahodnjaski satanisti bodo vedno zrtvovali ljudi
Infadel_no1
29. 07. 2012 09.01
Od kdaj pa so muslimani zahodnjaki, ali se ti je mogoče kompas pokvaril!
ljx
28. 07. 2012 00.11
+3
24 ur je mal obrnil ploščo,ker so videli da laži noben ne kupuje! Fajn da se zavedate da so tud drugi mediji in da niste edini.
KML
27. 07. 2012 21.47
+4
No, lepo, zdaj pa to (po možnosti še bolj poglobljeno in še bolj kritično) ponoviti tolikokrat, kot ste širili propagando.
slos
27. 07. 2012 21.40
-7
sirija srečno. tudi pri nas imamo asade ki milsijo da bodo jeseni prišli na oblast izvajat diktaturo in gazili lastne ljudi, nje
dadocar
27. 07. 2012 20.19
+28
A s tem clankom si zelite povrniti vsaj malce kredibilnosti, ki ste jo zgubili od zacetka sirijske krize? :) Vsekakor malce bolj objektiven clanek, vendar se vedno je notri dosti neresnic. Najvecja med vsemi je ta, da sta ZDA in Evropa distancirala od dobave orozja in urjenja upornikov. Kaj pocnejo CIA instrusktorji v Turciji in Katarju, ce je temu tako? Zakaj je med orozjem, ki ga je zasegla sirska vojska nekaj ameriskih ostrostrelskih pusk (M 40), ce pa ZDA ne oborozujejo upornikov? Zakaj hrvaska vlada poklanja zapakiranih 1200 kalasnikov ameriski vojski? :) Se nihce od vas vrlih novinarjev ni spomnil, da bi vprasal MIlanovica ali naslovil direktno to vprasanje Hillary? Vsi vemu, da ZDA nima kaj poceti s temu puskami. Ti borci Al Qaide v Siriji, pa so navajeni na kalasnikove in je to najbolj iskana puska z njihove strani. Od neimenovnega vira v Hrvaski vojski, pa je potrjeno da gre to orozje v roke sirskim "upornikom". Ce ze niste tok sposobni, da posljete Areha na teren v Sirijo, raziskujte kaj se dogaja v regiji. Kajti tole poklanjanje orozja ZDA je mocno povezano z dogajanjem v Siriji.
zigasubic
27. 07. 2012 21.21
+12
Da, to je pa res nekaj novega, da članek ni popolna pro-ameriška propaganda. Kaj se je pa zgodilo?
dadocar
27. 07. 2012 21.42
+9
Petek je, judje iz Time Warnera, ki jih nadzorujejo so sli ocitno prej domov pa so si novinarji na 24ur dali duska :)
HAWX
27. 07. 2012 21.45
+2
LOOOL Ampak petek je islamski. Sabath je judovski krscani pa nedelja!
dadocar
27. 07. 2012 21.49
+3
Glede verskih dni pa res niam blage :D Komenatar je bil bolj misljen, da ob petkih nihce ne opravlja svojega dela resno :)
sejvam
27. 07. 2012 20.00
+5
Jo vau ljudje!!! na POP je dons Gladiator če ga še kdo ni gledu!!?? XD
Biribombiribom
27. 07. 2012 19.48
+1
Česa ne povete ...
Miki777-
27. 07. 2012 19.23
-6
lol. Al Kajdo pa je ustvarila CIA in Mossad, a ne @Tzar?
HAWX
27. 07. 2012 19.30
+21
Ne vem ali si ironičen ali neumen? Ampak ja Al-kaido je ustvarila CIA in to dokumentirano in to je javno povedano tudi v ZDA, če pa si ti res toliko neumen da se ti to zdi smešno pol si pa res ti smešen še prej pa žalosten. Al-kaido je ustvarila CIA v 80-ih za boj proti sovjetom to pove tudi sama cia Uradno seveda pri tem dodajo da so se pol obrnili proti njim in da oni nimajo nič več z njimi!Če verjameš. Če pa si bil ironičen pa ok.
HAWX
27. 07. 2012 19.41
+8
To je tako javno povedana resnica da je bila celo oddaja na National geographic channel kjer to povedo ko je bila oddaja o afganistanu v 80-ih. In to imaš povedano tudi v zgodbi o kongresmanu Charlie Wilson-u katerega v filmu igra tudi tom hanks in v tej memoarih jasno povedo kdo je organiziral ,financiral ter oboroževal Al-kaido! Katere pomen je baza podatkov muđahedinov ki so se borili proti sovjetom. Žalostno je da so ljudje še naprej tako neumni! Neumni in se še povrh posmehujejo nekomu ko jim pove resnico!
dadocar
27. 07. 2012 19.56
+7
Miki777 Tale slavni stavek, bi bil zate primeren : Le dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost. Vendar za prvo nisem povsem gotov. Albert Einstein.
Miki777-
27. 07. 2012 20.02
-4
česa ne poveš :) Uf nekaj "novega" sem se naučil od vas... da je Al Qaeda - El CIAeda ? Na kraj pameti mi nebi prišlo :))
NeMoresVerjet
27. 07. 2012 20.44
+1
Se zmer je tvoj prvi post bolj smesen od vseh tipkarskih napak.
myname007
27. 07. 2012 19.22
+4
Zanima me kako bi vlada ZDA reagirala, če bi recimo Rusi al pa Kitajci financiral neko separatistično skupino v npr Severni Karolini in bi ti ljudje napadali civile in državne uslužbence. Posnetki libijske vojne so baje nastali v Savdski Arabiji (v ozadju se sliši navodila igralcem), s posebnimi efekti se da "pričarati" marsikaj. Tako ali pa tako pa že naši vrabčki čivkajo, da so zahodne obveščevalne službe že najmanj od 2.sv. vojne dalje vpletene v menjave režimov in furanje interesov zahodnih korporacij. Ne vzet stvari osebno, vse je samo biznis.
Miki777-
27. 07. 2012 19.29
+3
Rusi bodo zelo kmalu zahtevali Aljasko (navsezadnje bi morali zionisti / američani vrniti to deželo nazaj k Ruskemu imperiju že leta 1961, odkar je pogodba tudi potekla) nazaj in dobili dobro strateško točko - če že zionisti okupirajo Sirsko neodvisno državo in podpirajo svoje pse - Al Kajdo. Sirija je zadnji stik Rusije z Mediteranskim morjem. Veliki Medved nikoli ne spi...
USS_Enterprise
28. 07. 2012 00.04
-1
zakaj bi Aljasko nazaj zahtevali, če so jo prodali?
sejvam
27. 07. 2012 19.14
+19
Naj mi nekdo razloži to logiko: Al Kaida največji sovražnik Američanov, se sedaj bojuje na strani opozicije (Cia, Mossad....) proti Asadu??? ali je možno da je Al Kaida....CIA? ;)
Jimi1
27. 07. 2012 20.05
+11
Samo ena od ustanov ki spadajo pod CIA je. ZDA niti ne zanikajo, da so jo z Bin Ladnom pred leti ustanovile....
povemvsem
27. 07. 2012 19.08
+9
a sem jest tole prav prebral?da ni nekaj narobe z menoj.a potem štorije o hudobnih talibanih,huseinih,gadafijih,asadih ne držijo?
myname007
27. 07. 2012 20.09
+5
Valda da štorije držijo. Vsi ti ljudje so hudobni, razen ko jih potrebuje zahod za svoje rabote.
n0mistakez
27. 07. 2012 19.06
+4
..u uporniških vrstah so tud pripadniki al kaide pa jih usen podpirajo :) drgač pa svašta 24ur da ste povedal kdo je kriuc za frke tm u siriji :)
HAWX
27. 07. 2012 19.01
+18
A je to možno?? Pop tv je objavil resnico?? Seveda ne verjamem da jo bodo prebrali med informativno oddajo ampak vseeno pozitivna in pogumna odločitev urednika. Kaj bodo sedaj večni zagovorniki/hlapci amerike? Bodo sedaj obtožili pop tv da širi komunistično propagando ker povedo resnico?
Drejc MB
27. 07. 2012 19.00
+12
In spet smo tam... Kdo je že kriv da civilisti umirajo..... legitimna oblast...ali uporniki ki jih z orožjem in urjenjem podpira zahod..... Spet se zgodba ponavlja..... Brez podpore bi ti uporniki že davno ugasnili.... in v državi bi bil red.. kakršen koli že.... boljše kot to kar se dogaja danes..... Spet je Zahod sproduciral eno vojno..... Pa naj se ljudje v "urejenih" državah sami zmenijo... zmaga najmočnejši in v državi je mir..... Vendar mir očitno ni to kar zahod hoče.. ker se oblast pač ne klanja zahodu.... in ljudje umirajo čisto brez veze..... no ne zahod bo z medijsko kampanjo krivdo tako ali tako prevalil na legitimno oblast....
Jimi1
27. 07. 2012 19.00
+14
V bistvu je namen ZDA v temu, da bi obe strani čim bolj izčrpali v medsebojnih spopadih, tako da bo na koncu ne glede na zmagovalca Sirija za vedno umaknjena iz vojaško političnega zemljevida in ne bo sposobna predstavljati nikaršne vojaške grožnje nikomur več. Skrbno bodo dobavljali orožje upornikom in pazili na to, da se vojna ne bo prehitro končala. V bistvu gre za najbolj umazano in najbolj krvavo taktiko "pomoči", ki bo celoten narod v samomor popeljala, ZDA,Izrael in Europske kolonizatorje pa navidezno čistih rok pustila, da bodo na koncu vzkočili kot kvazihumanitarci in vlagatelji v to novonastalo kolonijo.
Jimi1
27. 07. 2012 21.36
+6
Po enakem ključu so se Jugoslavije kot 2 najmočnejše vojske v Evropi rešili...
dannyer
27. 07. 2012 18.55
+7
in kdo je kriv da civilisti umirajo oni ki podpirajo upornike z orožjem in plačancem ki potem delajo kaj hočejo ne glede kakšna je oblast ta mora preprečiti upor ki škoduje ampak krivci so znani da se vojna ni končala že pred mesecih potem si pa upajo govoriti o pravicah pa o pokolu ko pa so sami v iraku afganistabu in viertnamu delali je pa normalno kaplja čez rob je ta zda.
USS_Enterprise
27. 07. 2012 23.58
-1
sejvam
27. 07. 2012 18.48
+15
(ZDA dirigirajo v ozadju) 24 kur že mal bolj objektivno poročate, skor nemorem verjet......mogoče bo pa le še kaj iz vas :P..... na Izrael ste sicer pozabl ampak bo to tud uredu zaenkrat ;)
PuppetMaster09
27. 07. 2012 18.45
+10
nič se ne dogaja naključno vse ima izdelano ozadje