Tujina

Zakona ne bo podprl

Ankara, 15. 10. 2006 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Chirac obžaluje potrditev zakonskega predloga o genocidu nad Armenci. Storil naj bi vse, da zakon ne bo sprejet.

Chirac je obžaloval potrditev osnutka zakona
Chirac je obžaloval potrditev osnutka zakona FOTO: Reuters

Francoski predsednik Jacques Chirac je turškemu premieru Recepu Tayyipu Erdoganu izrazil obžalovanje, ker je francoski parlament v četrtek potrdil zakonski osnutek, ki zanikanje genocida nad Armenci v nekdanjem Otomanskem imperiju opredeljuje kot kaznivo dejanje, poročajo turški mediji.

"Gospod Chirac mi je danes (v soboto) zjutraj izrazil svoje obžalovanje" je povedal Chirac in dodal, da razume oster odziv Turčije na četrtkovo potrditev zakona v spodnjem domu francoskega parlamenta, je povedal Erdogan. Kot je še dodal, mu je francoski predsednik obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da osnutek zakona ne bo sprejet.

Genocid naj bi se zgodil v času Otomanskega imperija med letoma 1915 in 1923, ko naj bi Turčija organizirala poboje približno 1,5 milijona Armencev. Turčija obtožbe zanika in trdi, da je takrat v uporu Armencev za neodvisnost v vzhodni Anatoliji umrlo okoli 300.000 Armencev in vsaj toliko Turkov.

Potem ko je narodna skupščina predlog zakona - predlagali so ga opozicijski socialisti, Chiracova vlada pa mu nasprotuje - v četrtek v prvem branju z veliko večino potrdila, ga mora sedaj potrditi še v drugem branju, poleg tega pa ga mora potrditi še zgornji dom francoskega parlamenta, senat. Šele nato bo zakon dejansko stopil v veljavo, zanikanje genocida nad Armenci pa bo lahko kaznovano z letom dni zapora in denarno kaznijo do 45.000 evrov.

Turški protestniki so opozarjali na zločine, ki naj bi jih Francija zakrivila v Alžiriji
Turški protestniki so opozarjali na zločine, ki naj bi jih Francija zakrivila v Alžiriji FOTO: Reuters

Zakonski predlog je že pred sprejetjem v narodni skupščini sprožil val razburjenja v Turčiji, ker naj bi bil očitno uperjen proti tej državi, ki se pogaja za vstop v Evropsko unijo. V Ankari so kot odgovor začeli pripravljati tudi zakon, s katerim bi kriminalizirali zanikanje genocida nad Alžirci v času francoske kolonizacije, prav tako pa so se v Turčiji pojavili pozivi k bojkotu francoskih izdelkov in podjetij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.