Tujina

'Zakon uvaja neenakost in neenakopravnost'

Zagreb, 10. 08. 2009 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški predsednik je sprožil postopek za oceno ustavnosti zakona o posebnem davku na plače, pokojnine in druge neto zaslužke. Zakon po njegovem ne spoštuje ustavnih načel o enakosti.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je prepričan, da določila v zakonu uvajajo neenakost in neenakopravnost.
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je prepričan, da določila v zakonu uvajajo neenakost in neenakopravnost. FOTO: Dare Čekeliš

Po ocenah hrvaškega predsednika Stjepana Mesića omenjeni zakon ne ureja z ustavo določenega načina sodelovanja vseh pri poravnavanju javnih stroškov. Poudarja, da "ne spoštuje načel pravičnosti, enakosti in enakomernosti, ker se v določilih zakona uvaja neenakost in neenakopravnost, ko gre za poravnanje javnih stroškov".

Ob tem še dodaja, da zakon ne spoštuje ustavno zagotovljene podjetniške in tržne svobode zasebnim delodajalcem, ker se višina plače v podjetjih določa na podlagi pravil posameznega podjetja. Kot so še spomnili v sporočilu, ustava tudi določa, da davčni sistem temelji na načelih enakosti in pravičnosti, nove davčne stopnje pa ne zagotavljajo državljanom enakosti, ker davčno breme ni določeno sorazmerno prihodkom državljanov.

Uvajanje posebnega davka se posebej kaže pri najrevnejših slojih družbe oziroma večini državljanov, so še zapisali v sporočilu, ki je objavljeno na spletni strani predsednika Mesića. Pojasnili so, da državljani, ki imajo velike mesečne prihodke, ne čutijo davčnega bremena.

Davek za vse mesečne neto zaslužke

Hrvaški sabor je konec julija sprejel zakon o posebnem davku na plače, pokojnine in druge neto zaslužke nad približno 410 evrov, ki bo veljaven od 1. avgusta do konca leta 2010. Zakon predvideva dvoodstotni davek za vse mesečne neto zaslužke nad 410 evrov ter štiriodstotni davek za omenjene zaslužke nad 820 evrov.

Na izredni seji, ki so jo sklenili julija, so hrvaški poslanci zaradi reševanja gospodarske krize v državi med drugim zvišali tudi DDV z 22 na 23 odstotkov ter sprejeli zakon o posebnih davkih na osebne avtomobile in druga motorna vozila, plovila in letala.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

justime
11. 08. 2009 00.18
sramota da se sploh trga davek na tako nizke plače tako pri nas kot povsod.
alterego
10. 08. 2009 18.21
to k nam še pride
odbogaposlan
10. 08. 2009 18.19
Bolj nas zanima cena bencina!
krapovec
10. 08. 2009 18.19
Saj so šli naši poslanci in ministri dol na njihovo obalo reševat turistično sezono....
Uporabnik113189
10. 08. 2009 15.08
Hočemo novice o albancih. Mogoče o eskimih. Hrvati so popolnoma nezanimivi.
Presskiller
10. 08. 2009 15.03
Kaj bi mi brez Hrvatov?