Tujina

Zakaj nas kraljeva poroka tako zanima?

London/Ljubljana, 26. 04. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
75

London je te dni postal prizorišče pravljice. V princa Williama in Kate so uprte oči britanske in svetovne javnosti, Slovenci pa pri tem nismo izjema. V njuni ljubezenski zgodbi namreč lahko najdemo povezave z zgodbami iz našega otroštva, v katerih so junaki na koncu našli svojega princa ali princeso.

Odkar sta princ William in Kate Middleton lani novembra javnosti sporočila, da se bosta poročila, so britanski in tudi svetovni mediji polni novic o poroki. Vse skupaj se je razvilo v nekakšno obsedeno stanje, vsaka nova novica o paru, ki jo objavijo mediji, pa vedno znova sproža vprašanje, zakaj nas vse to tako zanima.

Ko nas enkrat zagrabi kraljeva poročna mrzlica, se ne sprašujemo več, zakaj je temu tako, pač pa se povežemo in postanemo kraljičini podložniki. Antropologinja Maja Sunčič

Antropologinja Maja Sunčič razlaga, da je privlačnost poroke Williama in Kate v pravljičnih značilnostih njune zgodbe. Hkrati je kraljeva poroka bleščeča in spektakularna, tako da so ljudje do nje težko ravnodušni.

Ob tem Britance takšni dogodki spominjajo na dobre stare čase imperija, ki ga že dolgo ni več, in jih povezujejo s slavno zgodovino. Ljudje vsaj za nekaj časa pozabijo na vsakdanje težave, na varčevalne ukrepe vlade Davida Camerona in na vojne spopade, v katerih sodelujejo britanski vojaki, ter se raje posvečajo nevestini obleki in pričeski. "Ko upajo na kraljevo 'in živela bosta srečno do konca svojih dni', pozabijo na lastne vsakdanje težave v zakonu in na to, da je London v resnici svetovna ločitvena prestolnica," pravi Sunčičeva.

Poroka mora biti javna

Celoten pomen kraljeve poroke je v resnici daleč od tiste romantike, ki jo poznamo iz pravljic. "Kraljeva poroka mora biti javna, saj ne gre za zasebno stvar, izraz ljubezni in partnerstva med nevesto in ženinom, ampak za javno predstavo zaveze do monarhije in ljudstva," razlaga Sunčičeva.

Tako William nikoli ni imel realne možnosti, da bi se s Kate poročil daleč od oči javnosti, saj ima njegova poroka prevelik pomen. Po besedah Sunčičeve vsesplošno rajanje na poročni dan krepi enotnost in povezuje različne sloje, ki praznujejo z ramo ob rami, čeprav se v vsakdanjem življenju ne bi nikoli srečali.

Gre tudi za dogodek, ki se ga ljudje radi spominjajo in vedno vedo, kaj so počeli na dan, ko se je kakšen pomemben član kraljeve družine poročil. "Sedanji premier Cameron je razložil, da se z veseljem in nostalgijo spominja spektakularne poroke ženinovih staršev Diane in Charlesa pred 30 leti, ko je sam imel 14 let," pripoveduje Sunčičeva.

Kraljeve poroke so tudi spominski dogodek. V teh dneh se tako številni spominjajo, kje so bili, kaj so delali in koliko so bili stari, ko sta se poročila Charles in Diana.
Kraljeve poroke so tudi spominski dogodek. V teh dneh se tako številni spominjajo, kje so bili, kaj so delali in koliko so bili stari, ko sta se poročila Charles in Diana. FOTO: Reuters

Kje se v vsem tem skupaj znajdemo Slovenci?

Zanimanje za kraljevo poroko ni omejeno le na Veliko Britanijo ali na angleško govoreči svet, ki je s kraljevo družino zgodovinsko povezan, ampak velik interes kažejo prebivalci po celem svetu.

Bernarda Jeklin, ki že vrsto let spremlja dogajanje okoli različnih kraljevih družin, pravi, da Slovenci pri tem nismo nobena izjema. Strinja se s tem, da nas privlači pravljični del zgodbe o kraljevi poroki. "Že ko smo bile majhne punčke, so na koncu junakinje našle svojega princa," pravi Jeklinova.

Iz srca se Slovenci ne bi znali veseliti, tudi če bi imeli svojega kralja. Bernarda Jeklin

Smo pa Slovenci posebni v tem, da nimamo svojega kralja in da pri nas takšnega zanimanja za poroko nekega lokalnega para verjetno nikoli ne bo. "Špico je dosegel Janez Janša s svojo Urško, ampak tako daleč kot Britanci ne bomo prišli," meni Jeklinova. Pravi, da tega preprosto nimamo v krvi. Hkrati imamo Slovenci "še lepo lastnost, ki se ji reče foušija". "Saj bi gledali poroko, ampak bi ob tem več opravljali, kot občudovali," je prepričana Jeklinova. "Pa koliko blaga je porabila za obleko, pa takšen nakit, ljudje pa stradajo ... Iz srca se Slovenci ne bi znali veseliti, tudi če bi imeli svojega kralja," dodaja.

Pri nas je po besedah Bernarde Jeklin "špico" zanimanja javnosti za poroko znane osebnosti dosegel Janez Janša s svojo Urško.
Pri nas je po besedah Bernarde Jeklin "špico" zanimanja javnosti za poroko znane osebnosti dosegel Janez Janša s svojo Urško. FOTO: Miro Majcen

"Ni tako bedasto, kot bi si človek mislil"

Ob tem se veliko komentarjev giba tudi okoli tega, da si kraljeva poroka ne zasluži toliko pozornosti, kot ji jo namenjamo, in da Slovencev to v resnici niti ne zanima. Jeklinova pa je prepričana, da vse le ni tako trivialno. "Če jaz ne bi vse svoje življenjske dobe vsaj delno posvečala tudi tem bedarijam, bi najbrž tudi jaz rekla, da me to ne zanima, in bi mi bilo nerodno povedati, da berem članke o tem," pravi Jeklinova.

A kralji in kraljevine so po njenih besedah nekaj posebnega in ravno to ljudi zanima. "Predsedniki vlad in držav pridejo in odidejo, kralj pa je večen," meni. Po besedah Jeklinove ima zgodba o kraljevi družini globljo vsebino, ki je povezana s stoletno tradicijo. "Ni tako bedasto, kot bi si človek mislil," ponavlja Jeklinova.

Zakaj nas tako zanimajo ravno Britanci?

Kraljevo poroko princa Williama in Kate Middleton boste V ŽIVO v petek, 29. aprila, lahko spremljali tudi na POP BRIO in naši spletni strani 24ur.com.

Med vsemi kraljevimi družinami še vedno vlada največje zanimanje ravno za britansko. "Britanska krona je zgodovina," pravi Jeklinova in dodaja, da je britanska kraljeva družina tako pomembna tudi zaradi velikosti svojega nekdanjega imperija. Zna pa britanska kraljeva družina dobro poskrbeti tudi za lastno promocijo. "Britanski in svetovni mediji so orodje kraljeve družine. Skozi medije se ohranja pri življenju in ustvarja vtis, da je še kako pomembna, in to ne zgolj na lokalni, britanski ravni, ampak tudi globalno," pravi Sunčičeva.

Kraljeva poroka je le eno od sredstev, s katerimi kraljeva družina želi povečati ali vsaj utrditi pomen v očeh lastnega ljudstva. Poroka je dokaz, da se je kraljeva družina modernizirala. Ne nazadnje se bo princ William poročil z "navadno občanko" Kate. Slednjo nekateri omenjajo kot rešiteljico monarhije, kar po besedah Sunčičeve do neke mere drži, saj njena poroka z Williamom pomeni nadaljevanje monarhične pravljice v sodobnem času. V nasprotju z Diano, ki je v očeh javnosti zmanjšala ugled kraljeve družine in tudi same kraljice, je Kate, tako meni Sunčičeva, ugled s svojo dosedanjo zvezo z Williamom povrnila in povečala.

Kate Middleton je po mnenju antropologinje Maje Sunčič povrnila in povečala ugled kraljeve družine.
Kate Middleton je po mnenju antropologinje Maje Sunčič povrnila in povečala ugled kraljeve družine. FOTO: Reuters

Naj se šov nadaljuje …

Kraljeva poroka je dejansko torej neki spektakel. Kot pravi Sunčičeva, ugled kraljeve družine v očeh ljudstva niha. S poroko kraljeva družina kaže tudi trdno medgeneracijsko vez med kraljico, ki je po besedah Sunčičeve varuhinja slavne preteklosti in tradicije, ter Williamom, prihodnostjo monarhije. "Pred poroko je tako kraljeva družina v očeh javnosti zelo pomembna, po poroki pa se bo morala za ohranitev pomena truditi, da se bo šov nadaljeval v neskončnost," zaključuje Sunčičeva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Torkoborko
27. 04. 2011 21.31
Mene, me to čisto malo zanima. Moramo pa se zavedat,da to, ni potrebno.
lolipoly
27. 04. 2011 08.30
Mene to sploh ne zanima, saj so isto ljudje , kot vsi drugi, razen ,da so rojeni v drugem okolju.
siFBI
26. 04. 2011 20.53
Meno tole aristokracko * popolnoma nič ne zanima in verjamem, da nas je kar nekaj takih.
Scat
26. 04. 2011 20.51
A gdo ve, ali je Damjan Murko povabljen?
julij13
26. 04. 2011 20.37
V glavnem, tako mlad princ pa že plešast...
JurijGrmMlajsi
26. 04. 2011 19.03
Ta Jeklinova je ravno primerna za komentiranje take novice! "Tudi če bi imeli svojega kralja"??? Veselimo se ko se poroči družinski član, ali pa tudi ko diplomira, dobi otroka itn. Mislim da je pri večini iz srca
JurijGrmMlajsi
26. 04. 2011 19.00
Naslednji naslov bo pa "Zakaj nas tako zanima Justin Bieber" ( namesto Bobra lahko vstavite Kardashianke ali kako drugo). Odgovor je isti, zanima VAS (v primeru Bobra tudi precej najstnic, a kompletnega folka sigurn NE!
JurijGrmMlajsi
26. 04. 2011 18.58
"Nas"?? Če v to sodite samo vi na tem portalu in ostali rumeni tisk, pol je to na mestu, če pa pod "nas" mislite vesoljno Slovenijo in vse ostale po svetu, pol ste mimo vsekali. Evo, pred petimi dnevi sem zapustil Britanijo, bilo je zelo lepo in zanimivo, a niti enkrat nisem pomislil na to....pa tudi malo morje drugih turistov je povsem indiferentno šlo mimo nepreglednih vrst kičastih "spominikov" na to "pomebno" temo. Skratka, tudi tisti ki so se tam znašlu blizu tega časa so tam čisto nakljuučno in jim je poroka zadnja stvar ki jih zanima v Britaniji.
binmister
26. 04. 2011 18.47
Ne pišite da nas vse zanima kraljeva poroka .Kaj bomo mi Slovenci imeli od poroke ?A res nimamo kaj drugega pisati kot o poroki v državi katero Slovenija sploh ne zanima .Če avtorji teh brezveznih člankov želijo sodelovati na poroki naj izvolijo in se jim pridružijo , Pišite raje o siromaštvo in propadanju naše države in o lopovih.Lih kraljeva poroka me bo zanimala zanima me kako preživim družino in sebe.Kraljica in njena horda izkoriščajo ljudi
vetlan
26. 04. 2011 17.29
"Zakaj nas kraljeva poroka tako zanima?" Mogoče vas, nas ne.
antitrust08
26. 04. 2011 17.20
dolfi, BRAVO !!
_dolfi_
26. 04. 2011 15.28
zato..ker nam jo vi tukaj prodajate...
kawboy
26. 04. 2011 15.07
Kdo pa je rekel, da me zanima, toliko krivic se dogaja pri nas in revščina, da me sploh ne zanima kakršna koli poroka v teh težkih in negotovih časih. Mi živimo zdaj in tukaj, oni pa ne čutijo pomanjkanja in revščine ter živijo na drug račun in način.
Igor__Zmaj
26. 04. 2011 14.59
Zakaj pa govorite v mojem imenu? Mene to NE ZANIMA. Če si morte komercialni mediji, paparaci in ostali nebodigatreba ustvarit iz tega dohodek in nardit neko umetno evforijo je to vaš problem. Pa bi odprli kurjo farmo in bi samo jajca šteli.
pgdpgd
26. 04. 2011 14.48
Kdo pa pravi,da nas zanima. To bi blo treba že zdavnaj razpustit,ker so dodaten strošek državi,ustvarjajo pa nič.
mashura89
26. 04. 2011 14.46
Sploh mi ni jasno kaj se vsi tle neki pritožujete nad vsakodnevnimi članki o kraljevi poroki....Konec koncev ni edini članek na tej spletni strani in kdor ne ve, da pač neka medijska spletna stran ne more funkcijonirat brez, da zadovolji širšo množico okusov in ne samo vašega, naj si naredi svojo spletno stran in tam širi svoje interese... Pa to ne pišem, ker bi bila velika fenica te poroke, sploh ne.......gre se samo zato, da pač članki ki me ne zanimajo, jih pač ne odpiram.......in pika...Torej,če vam kaj ni všeč....ne berite!!!!
dddoi
26. 04. 2011 14.45
mene to sploh ne zanima...se te plemiči poročajo je ful zanimiv po useh tv postajah k se pa navadn človek ženi pa je.bi se nekam...nikogar ne zanima
junglemania
26. 04. 2011 14.41
mene ZELO zanima
LaStellaRossa
26. 04. 2011 14.17
Eno je TRADICIJA naroda, ki jo pri vsakem SPOŠTUJEM. Tu pa gre za navadno ARISTOKRATSKO, neokusno in nespodobno zapuščino !
x94
26. 04. 2011 13.51
tolk nas spet ne ampak nemormo mem da je nebi vidl novice na 24ur vsak dan