Tujina

Zakaj je Mars postal tako suh in hladen? Se lahko podobno zgodi tudi Zemlji?

Washington, 06. 11. 2015 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nasa je znova presenetila z novimi odkritji na Marsu. Kako je planet, ki je bil v nekaterih točkah tako podoben našemu, doletela tako različna usoda? Ali lahko Zemljo doleti podobna "tragedija"?

Mars je še najbolj podoben Zemlji, tako da se iz njegovega primera lahko veliko naučimo. Kako je torej planet, ki je bil do neke mere topel in vlažen, postal tako suh in hladen?

Nasin projekt preučevanja Marsa Maven, ki poteka od leta 2013, se je že prebil do revolucionarnih odkritij, tokrat pa so strokovnjaki razložili, zakaj se je Marsova atmosfera tako radikalno spremenila. Glavni krivec naj bi bili sončevi vetrovi. 

V tem primeru je Mars utrpel usodo, ki v primeru Zemlje ni možna. Sicer se najdejo nekatere ključne točke in podobnosti, a da nas bo doletela podobna usoda kot je Rdeči planet, pa ni možno. . 

Medtem ko se je na Zemlji začel pospešen razvoj ugodne klime za razvoj življenja, se je Mars začel spreminjati v hladno in suho pokrajino. Čeprav so Nasini znanstveniki pred tedni razkrili, da so na Marsu odkrili vodo, ki jo je bilo v preteklosti seveda veliko več, še vedno velja dejstvo, da je razvoj tega planeta popolnoma drugačen od razvoja Zemlje.

In kaj je ključna točka, ki nas dela tako drugačne? Odnos s Soncem.

Ko so strokovnjaki začeli preučevati in meriti vplive Sonca na Marsu, so prišli do ugotovitev, da je Sonce s svojimi solarnimi vetrovi uničilo atmosfero Marsa. Delci Marsove atmosfere so se izgubili v vesolju, saj jih je dobesedno odpihnilo. Marsovo magnetno polje, ki je planetu nudilo potrebno zaščito, je bilo uničeno, tako da so sončevi vetrovi neusmiljeno bičali planet, s tem pa tudi uničevali delce, ki so bili potrebni za razvoj vode in podobno. Atomi in ioni so se enostavno izgubili v globokem vesolju.

Sončevi veter (hitro gibajoči delci, večino pa predstavljajo protoni) šiba planet Mars s hitrostjo 447.000 metrov na sekundo, kar predstavlja okoli 15 odstotkov svetlobne hitrosti. Na ta način Mars vsako sekundo ostane brez približno 100 gramov svoje atmosfere.

Tako je videti vpliv sončeve nevihte na Marsu.
Tako je videti vpliv sončeve nevihte na Marsu. FOTO: NASA GSFC

Dodatne težave predstavljajo tudi sončeve nevihte in izbruhi, ki občasno vplivajo tudi na Zemljo. In medtem ko se naš planet s svojim magnetnim poljem odbrani pred tovrstnimi napadi, rezultat tega pa so pojavi avrore (Aurora Borealis), pa Mars nima obrambe, saj je njegovo magnetno polje uničeno, kar pomeni, da tovrstni pojavi delujejo na celotno površino planeta. Tako ob sončevi nevihti ali izbruhu avrora prekrije celoten Mars.

Izguba atmosfere na Marsu je bila postopna. Časovno bi to pomenilo nekaj deset oziroma nekaj sto milijonov let. To nas privede do dveh sklepov. Prvi je ta, da so morebitna življenja na Marsu imela dovolj časa, da na planetu odkrijejo in se prilagodijo na nove pogoje življenja. Če bi na Marsu ustvarili umetno atmosfero, bi ta lahko preživela nekaj milijonov let, preden bi jo morali znova zamenjati.

V primeru, da se ljudje odločimo, da na Marsu ne bomo posredovali, potem bo Rdeči planet čez dve milijardi let ostal popolnoma brez zraka, kar bi pomenilo, da bo postal bolj podoben Luni oziroma Merkurju, kot pa Zemlji.

Kako sončevi vetrovi vplivajo na Mars (levo) in kako na Zemljo (desno).
Kako sončevi vetrovi vplivajo na Mars (levo) in kako na Zemljo (desno). FOTO: NASA GSFC

Seveda je lahko prisotnih še kar nekaj faktorjev, ki so vplivali na to, da je Mars danes takšen, kakršen je. Lahko na primer tudi sklepamo, da je bil Mars "zbombardiran" z asteroidi, ki bi povzročili izgubo atmosfere. Na izgubo atmosfere bi lahko tudi vplivali sončevi izbruhi. Dejavnikov je še veliko.

Vse našteto je seveda možno in lahko vpliva, a projekt Maven nam lahko razkrije le to, za kar mi mislimo, da je ključen dejavnik izgube atmosfere.

In zakaj so to tako dobre novice za nas na Zemlji? Zato, ker naš planet ne kaže znakov, da bo njegova zaščita v obliki magnetnega polja izginila ali pa da jo kar koli napada. Takšno stanje naj bi trajalo še vsaj nekaj milijard let. Sicer bi nas nekoč res lahko doletela podobna usoda, kot je Mars, a več je možnosti, da nas bo Sonce prej popolnoma scvrlo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antropozofija
06. 11. 2015 13.46
+3
Prvotni prebivalci Marsa so hoteli ustvariti idealno klimo sušenje pršuta. Vendar so nekaj zaje.. in kontroliran geoinženiring jim je ušel iz rok !
frako
06. 11. 2015 13.19
+21
jah zdej bi mogl naštuderat zakaj mars ne proizvaja večmagnetnega ščita, po vsej vrjetnosti se je jedro shladilo, in potem najt rešitu kako nazaj zalaufat magnetno polje. Pač geo inžiniring oz teraformiranje. Recimo za venero bi mogl sam pogruntat kak se toplogrednih plinou s atmosfere znebit. Sam za take projekte je človeštvo še premlado dokler se bomo pobijal ker vrjame nekdo v napčno pravljico, napčo zastavo ipd nismo vredni da naselmo druge planete v osončju.
frako
06. 11. 2015 16.24
+2
Jah sam to so sto in več letni projekti za katere bi mogelceu svet skupej stopit kar je pa trenutno nemogoče. Ker trenutno človeštvo niti5 let v naprej ne more razmišljat kaj šele 100 in več.
AlternativeFacts
06. 11. 2015 12.51
+2
( V tem primeru je Mars utrpel usodo, ki v primeru Zemlje ni možna. .... Seveda je lahko prisotnih še kar nekaj faktorjev, ki so vplivali na to, da je Mars danes takšen, kakršen je. Lahko na primer tudi sklepamo, da je bil Mars "zbombardiran" z asteroidi, ki bi povzročili izgubo atmosfere. Na izgubo atmosfere bi lahko tudi vplivali sončevi izbruhi. Dejavnikov je še veliko. )..@Nevem no, tole je tako kot da bi prodajali milo za žajfo....
Blue Dream
06. 11. 2015 12.32
+1
Medtem ko se je na Zemlji začel pospešen razvoj ugodne klime za razvoj življenja.v taki obliki kot jo poznamo
u?o
06. 11. 2015 12.30
+2
To niso nova odkritja; to se je predvidevalo že dolgo. Imamo pa sedaj prve dokaze, da teorija o tem drži!
Ramzess
06. 11. 2015 11.38
-5
No ja, njihova resnica pač, čeprav resnična zgodovina našega sistema uči drugače.
NePaNePaNe
06. 11. 2015 11.57
+6
Jaja, povej še kaj več, Samos75! Samo, da si ne boš slučajno pozabil nataknit kapice iz alufolije na glavo. Saj veš, da ti ''oni'' slučajno ne preberejo misli! Vedno rad poslušam tvoja modrovanja, ko si pa ja tako zelo pametnejši od vseh ostalih. Blagor nam, da te imamo in da širiš resnico! Heh....
ADRR
06. 11. 2015 12.44
+1
Cmrlj3
06. 11. 2015 13.31
+0
zakaj bedaki pošiljajo sonde na Mars in zapravljajo denar.. Naj raje obiščejo ta portal in jih bo Samos naučil vsega!
frako
06. 11. 2015 13.41
+3
Oh sej ta naš portal je poln strokovnjakou ki vedo vsaj 100X tolk kt povprečn znanstvenik pa niso niti rabl za to v šolo hodit. Naše mehankarske pa šivlijske šole majo že tako visok izobraževalni standard.