Tujina

Zakaj je Iran naročil umor veleposlanika?

Washington, 13. 10. 2011 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški vladni vrh še vedno ugiba, kakšni so morebitni motivi za poskus atentata na veleposlanika Savdske Arabije v ZDA Adela al Džubeirja. Nekdanji iranski predsednik pa svari pred možnostjo napada ZDA na Iran.

Kakšno je ozadje načrtovanega atentata na savdskega veleposlanika, ki naj bi ga izpeljal Mansor Arbabsir?
Kakšno je ozadje načrtovanega atentata na savdskega veleposlanika, ki naj bi ga izpeljal Mansor Arbabsir? FOTO: Reuters

V New Yorku so v torek vložili obtožnico proti 56-letnemu nekdanjemu preprodajalcu starih avtomobilov z ameriškim in iranskim potnim listom Mansoru Arbabsiaru, ker je poskušal v Mehiki najeti domnevnega člana mamilarskega kartela Zetas za bombni napad na veleposlanika.

Obtožnico so vložili tudi proti članu iranskih posebnih enot Kuds Golamu Šakuriju. Vpleteni naj bi bili še najmanj trije pripadniki sil Kuds, vendar pa se je ameriško pravosodno ministrstvo odločilo le za sodni pregon dveh oseb, proti katerima imajo dovolj dokazov za obsodbo.

Na dan prihaja vse več podrobnosti

V zaporu je le Arbabsiar, ki so ga ujeli, potem ko je domnevnemu članu mamilarskega kartela Zetas plačal 100.000 dolarjev za atentat. Na dan prihaja sicer več podrobnosti, ki kažejo, da je šlo za precej amatersko dejavnost. Arbabsiar je za informacijo o mehiških mafijcih vprašal nekdanjo sodelavko pri prodaji avtomobilov v Teksasu, ki mu je priporočila nečaka. Ta pa je bil tajni sodelavec zvezne agencije za boj proti mamilom (DEA), ki je o tem nemudoma poročal naprej. Arbabsiar je plačal na način, po katerem policija zlahka izsledi vir denarja, obenem pa mu ni bilo sumljivo, da se je s članom tolpe Zetas srečal v kraju, kjer vlada rivalski kartel in sta oba preživela.

Nekdanji iranski predsednik Mohamed Hatami je vlado predsednika Mahmuda Ahmadinedžada posvaril pred morebitnim ameriškim vojaškim napadom. "Naši politični predstavniki bi morali paziti, da ne bodo dali ZDA nobenega povoda za napad na našo varnost in ozemeljsko celovitost," je za opozicijsko spletno stran Rahesabz dejal Hatami.

Kljub amaterskemu sklepanju poslov pa imajo Američani dovolj dokazov, da je bil naklep resen in da so vpleteni pripadniki sil Kuds, ki sicer redno izvajajo operacije v tujini, proti interesom ZDA in njenih zaveznic, med katerimi je Savdska Arabija, sicer velik tekmec Irana za vpliv na Bližnjem vzhodu.

Če bo preiskava pokazala, da je Iran načrtoval umor savdskega veleposlanika, pomeni to tudi kršitev konvencije Združenih narodov o preprečevanju in kaznovanju zločinov, storjenih mednarodno varovanim osebam. Po pogodbi, ki jo je Iran podpisal leta 1978, bi moral uradni Teheran soditi Šakuriju po svojih zakonih ali pa ga izročiti državi, ki bi njegovo izročitev zahtevala – tokrat ZDA in Savdski Arabiji, ki sta na spisku s strani Irana osovraženih držav.

Bela hiša načrtuje zaostritev sankcij proti Iranu.
Bela hiša načrtuje zaostritev sankcij proti Iranu. FOTO: Reuters

Možnost novih sankcij proti Iranu

Ameriški diplomati so v sredo o zadevi začeli obveščati veleposlanike držav članic Varnostnega sveta ZN v New Yorku in državna sekretarka Hillary Clinton je namignila na možnost novih sankcij proti Iranu. Naklep je označila za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti ter pozvala druge države, naj se pridružijo ZDA v obsodbi te grožnje. Napovedala je tudi sodelovanje z mednarodnimi partnerji za povečanje osamitve Irana.

Predsednik Barack Obama pa je poklical savdskega kralja Abdulaha. Kot so povedali v Beli hiši, sta se voditelja strinjala, da "zarota predstavlja očitno kršitev moralnih načel in mednarodne zakonodaje". Obenem sta izrazila odločenost kaznovati odgovorne zanjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obama je na novinarski konferenci poudaril, da bodo iranski uradniki odgovarjali za lahkomiselno obnašanje. Zagotovil je še, da bodo ZDA utemeljile vse obtožbe o iranski vpletenosti v poskus atentata.

Za poskus atentata na veleposlanika ni neposredno obtožil vrha iranskih oblasti, ampak le državne uradnike ter dejal, da je sedaj prva naloga kazenski pregon dveh posameznikov proti katerima je bila v New Yorku vložena obtožnica.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je novinarjem povedal, da ima ameriška vojska že dlje časa veliko skrbi zaradi vedenja Irana na Bližnjem vzhodu, vendar pa poskus atentata zahteva diplomatski in pravosodni odgovor. Na vprašanje, ali izključuje vojaški napad na Iran, je odgovoril, da o tem odloča le predsednik ZDA, vendar pa je ponovil, da se primera lotevajo prek pravosodnega ministrstva, kar naj bi bilo pravilno.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je dejal, da na naklep odgovarjajo z ukrepi, ki jih bo Iran občutil in mu bo jasno, da takšno ravnanje ni sprejemljivo. Savdski princ Turki al Fajsal pa je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP v Londonu povedal, da bo moral nekdo v Iranu plačati ceno, ker so dokazi hudo obremenilni. Nihče od vodilnih članov administracije sicer ni neposredno obtožil iranske vlade oziroma predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Zaradi zarote bo Iran doletela kazen, kakšna, pa ZDA še ne razkrivajo. Uradni Teheran obtožbe odločno zavrača.
Zaradi zarote bo Iran doletela kazen, kakšna, pa ZDA še ne razkrivajo. Uradni Teheran obtožbe odločno zavrača. FOTO: Reuters

Neuradno pa kroži več teorij

Sile Kuds so pod nadzorom verskega in dejanskega voditelja Irana ajatole Alija Hameneija in ena teorija pravi, da gre za poskus osramotitve Ahmadinedžada. Druga teorija pravi, da so želeli načrtovalci napada, s katerim bi udarili obenem po ZDA in Savdski Arabiji, odgovornost naprtiti mednarodni teroristični mreži Al Kaidi.

Predsednica senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti demokratka Dianne Feinstein iz Kalifornije je v sredo povedala, da ni nobenega dvoma, da za naklepom stojijo sile Kuds, vendar pa tudi ona nima dokazov o vpletenosti iranskega državnega vrha. State Department je medtem za vsak primer izdal opozorilo Američanom pred potovanji v tujini.

Z domnevno zaroto Irana proti ZDA se poleg Evropske unije, Združenih držav in Savdske Arabije ukvarja tudi Velika Britanija. Zaveznice pripravljajo usklajen mednarodni odgovor na poskus atentata, je v parlamentu povedal britanski zunanji minister William Hague. Kot je zatrdil, kaže v medijih razkrita zarota na dejstvo, da Iran pospešeno sponzorira terorizem izven meja države.

Iran obtožbe odločno zavrača

Predsednik parlamenta Ali Laridžani je v Teheranu povedal, da gre za navadne izmišljotine z namenom odvračanja pozornosti od težav, ki jih imajo ZDA na Bližnjem vzhodu. Iranski veleposlanik pri ZN Mohamed Kazai pa je obtožbe prav tako označil za laž in žalitev zdrave pameti ter pozval generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna, naj razsvetli mednarodno javno mnenje o nevarnosti vojnega hujskaštva ZDA.

Kot poroča uradni Teheran, bi lahko obtožbe ogrozile stabilnost v Perzijskem zalivu, kjer sta Iran in Savdska Arabija močna tekmeca, močno pa so zaliv zastražile tudi ameriške sile. Pretežno šiitski Iran in sunitska Savdska Arabija sta močna tekmeca ter se v javnosti predstavljata kot pomemben branik dveh glavnih ločin islama. Napetosti med Riadom in Teheranom so se letos dodatno zaostrile, ko je Savdska Arabija napotila svoje enote, da bi pomagale bahrajnskemu vodstvu pri obrambi sunitskih vernikov pred šiitskimi protestniki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

o22
03. 11. 2011 11.06
no pa je napoved slepe jasnovidke le prava...do hude jedrske katastrofe bo prišlo,ko bo v vojno vpletena Indija,pa tudi atentati na 4 državnike...Itd...
korintos1
14. 10. 2011 19.57
Dokler ne bodo pozivali, da se naj ameriški državljani vrnejo domov, tako dolgo napada ne bo.
korintos1
14. 10. 2011 19.56
Ameriki več vojne ne dišijo, pa denarja več ni.
upornik_007
14. 10. 2011 19.34
Misija1 oh ti pravljicar pravljicar se vedno zivis v sanjah
Platon23
14. 10. 2011 13.31
Misija114.10.2011, 10:50 Ti že veš kakšni so cilji elite in kaj se bo oz se ne bo zgodilo;) tako kot si imel prav da ne bo finančne krize tako kot si imel prav da je v iraku orožje za množično uničenje..... vedno imaš prav in vedno brcenš v temo!
JezekTekaTeka22
14. 10. 2011 11.42
Iran je umrl skupaj z Šah Rezo Pahlavijem ... to kar vidimo danes je teroristična enklava, ki jo vodi verski obsedenec ... to se bo spremenilo v parih dneh ko jih zagrabi USA !!!
janez6b
14. 10. 2011 11.28
Načrt za napad na iran ima Pentagon že od oktobra 2001 kar vam bo v tv intervjuju lepo priznal tudi sedaj že upokojeni general Wesley Clark, lepo pove v intervjuju koga vse imajo zda nemn napasti in med njimi je tudi iran poleg že napadenih Iraka, Libije. To vam prizna nekdanji ameriški general, torej zakaj bi dvomili, pa vidimo da se njegove napovedi iz tega intervjuja lepo uresničujejo, ne tako hitro kot so želeli, a vendarle. you tube: Wesley Clark truth about middle east.
Misija1
14. 10. 2011 10.50
@ Elias47: Daj no zbudi se. ZDA napadle Iran? To se ne bo zgodilo, ker Iran ni Irak in Afganistan. Imajo mocnejso vojsko in ogromno ozemlje. In napram vsega, ljudje v Iranu, vsaj polovica, je ostro proti rezimu v drzavi. Ce so vzadaj kaksni cilji, so to vsekakor cilji, da se skrega Iran z ostalimi sosedami, to pa je tudi to. Vojna z Iranom bi prinesla kaj vec kot pa samo vojno med 2 drzavama in to ve tudi amerika, zato se to ne bo zgodilo.
Geronemo
14. 10. 2011 10.39
ZDA lažejo na dolgo in široko... Sploh ni potrebno argumentirati zakaj in kako.. to je že absurd kaj počnejo...
Elias47
14. 10. 2011 09.24
"Zakaj je Iran naročil umor veleposlanika?" - Nova teorija zarote. Nekaj kar se sploh nikoli ni zgodilo, ampak ZDA samo iščejo izgovor za napad na Iran, na kar se pripravljajo že najmanj 5 let! To je podoben False Flagg, kot je bil 11. september! Najprej so se izgovarjali na to, da Iran skuša razviti jedrsko tehnologijo, sedaj pa so si izmislili tale "atentat"; in to ravno sedaj, ko so lameričani najbolj nezadovoljni s svojo vlado in javno protestirajo; čisto slučajno, a ne?!! Če bi vedno, ko neka država naroči umor oz. ga naredi, bila potem, v povračilo, tudi napadena, potem bi bilo potrebno ZDA v zadnjih petdesetih letih napasti vsaj milijonkrat!!! Zamislite si kaj nam skušajo tokrat prodati; za nek imaginarni neuspel poskus nekega imaginarnega atentata, naj bi sedaj imeli dovoljenje napasti celo državo in tako sporžiti vojno, ki bo terjala na milijone življenj, iz česar pa je zelo velika verjetnost, da bi se razvila Tretja Svetovna Vojna, v kateri bo izgubilo življenje na milijarde ljudi, tudi Slovencev, planet pa bi bil popolnoma uničen, tako da bi bilo skoraj nemogoče živeti na njem še stotine let, predno bi planet okreval. Pomislite, sedaj celo mislijo, da imajo pravico napasti neko državo celo samo zaradi nekega (domnevnega) neuspelega poskusa! Po tej logiki, ima vsak človek pravico, da zbombandira katerokoli državo, iz katerega je tisti, ki je v kakšni tuji državi nekoga ubil. Torej Iračani, Afganistanci, Pakistanci in Libijci; na juriš na ZDA in vse ostale države, ki so sodelovale oz. še sodelujejo v genocidu v vaših državah, kjer so ti zahodni zločinci pobili na milijone ljudi!!!! ZDA - svetovni terorist No. ! Sedaj se vidi, da je primerjava ZDA s Hitlerjevo Nemčijo čisto opravičena; "isto sranje, samo drugo pakovanje!!!"
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 10. 2011 09.12
@ODIN13.10.2011, 21:191 Prodajalec je tako odlicen profi morilec kot je en jamski arabec pilot enega 737 boinga... In taksni so bili kar trije pred 10 leti...
Feels_good_man
14. 10. 2011 07.38
men je to vse skupi mal sumljivo. kot da iran nima kakih bolj resnih agentov
krtaca15
13. 10. 2011 23.46
Vitez križar, morda veš kdo so dandanes vitezi križarji in zakaj se bojijo petka 13-tega? Libija je skoraj osvobojena in v oblasti Gadafija, v afganistanu amerikancem diši opij da perejo denar, Irak je želja amerike in še bolj Izraela (nafta je samo slepilo). Koliko držav je v zgodovini napadel Iran in koliko amerika? Vidiš, ko bo začel gledat iz tega stališča boš odkril kdo je tvoj resnični sovražnik in upam da se boš po tem preimenoval....
upornik_007
13. 10. 2011 22.50
CrusaderKnight pa se ti zavedas ce amerika napade iran da bo svet v novi svetovni vojni in bos tudi ti *
CrusaderKnight
13. 10. 2011 22.46
krtaca1513.10.2011, 21:422 Ali na podlagi česa je amerika napadla suvereno Lbijo, Irak, Pakistan, Afganistan, zdaj še Iran? Kdo je komu kaj hotel? Hm libiji pomaga nato, v pakistanu se skupaj borijo proti teroristom, v afganistanu tudi, Iraq je pa želja S. arabije, ker ji je Iraq neprestano grozil in nasilno zavzemal naftna polja! Iran pa treba ustaviti ker se bori na vse možne načine da zavlada s svojimi verskimi radikalnimi zakoni celemu BV!
upornik_007
13. 10. 2011 22.37
Obama: Iran must pay for 'reckless behaviour' <to vse pomeni zda bodo napadle iran in sprozile novo veliko vojno
krtaca15
13. 10. 2011 21.42
Ali na podlagi česa je amerika napadla suvereno Lbijo, Irak, Pakistan, Afganistan, zdaj še Iran? Kdo je komu kaj hotel?
upornik_007
13. 10. 2011 21.41
to vse igrce iz strani zda da bi lahko opravicile neizbezen napad na iran
krtaca15
13. 10. 2011 21.39
A se je kdo vprašal kako to da je samo štirinajst dni po tem ko je bil obama izvoljen, dobil nobelovo nagrado za mir? Na podlagi česa? Morda na podlagi fašizma? Kako je že hitler delal? Zgodovina se ponavlja.
Hesus_Hristus
13. 10. 2011 21.29
Pozabimo na posredovanje ameriških obveščevalnih agentov v Gvatemali ki so postavili na oblast predsednika ki je kasneje izvajal genocid nad lastnim narodom, pozabimo na državni udar v Iranu ki so ga prav tako izvedli ti isti agenti ter poskusi atentata na Fidela Castra ter ameriških podtikanj ter vpletanja CIE v Čilske volitve ter kasnejšega državnega udara. Pozabimo na invazijo na Grenado ter Panamo ter pozabimo na podporo diktatorja Hosnija Mubaraka ter Ben Alija le zaradi strateških prednosti. Pozabimo na tiho ter nelegalno bombardiranje Kambodže med Vietnamsko vojno ter zaigran napad takratnega Severa na ameriško mornarico. Pozabimo na sestrelitev civilnega letala 655 nad perzijskim zalivom ter na zdajšnje sodelovanje z Pakistanom ter Savdsko Arabijo ki zvesto zatirata svoje ljudstvo. Vse kar je pomembno je kako je domnevno Iran poskušal ubiti nekega veleposlanika kriminalne države Savdske Arabije.