Tujina

Zahtevajo ustavitev množičnih posilstev

Kinšasa, 17. 10. 2010 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ženske iz DR Kongo zahtevajo ustavitev množičnih posilstev, ki se sistematično uporabljajo kot orožje v vojni. Po nekaterih podatkih naj bi bilo samo lani posiljenih 15.000 moških, žensk in otrok.

Ženske iz DR Kongo
Ženske iz DR Kongo FOTO: Reuters

Kakih 1700 žensk se je v mestu Bukavu v Demokratični republiki Kongo udeležilo shoda proti spolnemu nasilju na vzhodu te afriške države, ki jo že vrsto let pretresajo vojne in nasilje. Ženske so na shodu, na čelu katerega je bila prva dama DR Konga Olive Lembe Kabila, zahtevale ustavitev množičnih posilstev.

Udeležba na demonstracijah je pomembna, saj se spolno nasilje nad ženskami sistematično uporablja kot orožje v vojni, je ob tem povedala Miriam Nobre iz organizacije World March of Women, ki je organizirala današnji shod.

Posiljevanje na pragu baze modrih čelad

Pripadnik upornikov FDLR v DR Kongu
Pripadnik upornikov FDLR v DR Kongu FOTO: Reuters

Med 30. julijem in 2. avgustom je ob napadu oboroženih milic na 13 vasi na območju Valikale na vzhodu države prišlo do množičnega posilstva 303 civilistov, in sicer tako moških, žensk kot otrok. Samo 20 kilometrov od vasi so bile nameščene modre čelade, a vaščani so se bali maščevanja in indijskih pripadnikov modrih čelad niso obvestili o dogajanju. Dva meseca po množičnih posilstvih so pripadniki sil ZN aretirali enega od vodij oboroženih milic Mai-Mai, Sadoke Kokunda Mayele.

Lani 15.000 posilstev

Po podatkih Združenih narodov je na vzhodu DR Konga letno posiljenih na tisoče žensk, moških in otrok, za katere so odgovorni uporniki in tudi vojska. "Problem je resen," je v petek v Varnostnem svetu ZN v New Yorku opozoril posebni odposlanec ZN za DR Kongo Roger Meece. "Če verjamemo podatkom, se je samo lani zgodilo 15.000 posilstev."

Mirovna misija ZN v Kongu (Monusco) po besedah Meecea zaradi velikosti in neprehodnosti države ni sposobna zagotoviti zaščite prebivalstvu pred nasiljem. Monusco ima na voljo kakih 18.000 pripadnikov modrih čelad in policistov, vendar svoj kontingent na željo kongovske vlade zmanjšuje. Kinšasa kljub težki situaciji na vzhodu države namreč zahteva, da se število modrih čelad tam drastično zmanjša, ti, ki bi ostali, pa bi bili tam izključno za urjenje kongovskih vojakov.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

koala_pleza_plazi
09. 08. 2011 19.45
osvald-nam vsem je prirojeno kot ostalim živim bitjem,da se morajo samci potegovati in šopiriti pred samicami,da jih sprejmejo.Pri nas ljudeh tega ni.Kar rabiš si pač vzameš,kajne?In pol sami sebi pravimo,da smo inteligentniNak!Še daleč od tegaVčasih me je sram,da sem človek,a ne morem pomagati.Sem kar sem.Tako pa bi se morali vsi truditi,da bi imeli mir,bolje živeli in da bi skrbeli za naravo.Ampak vsak gleda le na svoje koristi.In vidim da si eden takih tudi ti.Zato pa gre cel svet vragu v rit....
k8rc
18. 10. 2010 01.22
v ZDA je letno večl kot 10 000 posilstev da ostale države kjer ne vodijo evidence ne omenjam krut je ta svet
Abacus
17. 10. 2010 20.40
Saj kolikor vem so te modre celade v Afriki s posebej v Kongu in Nigeriji iz vrst enot AU (Afriske unije) in vseh ostalih narodov ni zraven od belcev ,indijcev ,azijcev. Tako ,da bi se lokalno prebivalstvo nanje lazje privadilo. Dejansko pa so ti vojaki slabo placani in zelo nagnjeni k izbiranju strani v konfliktu in tudi h korupciji.
Osvald
17. 10. 2010 20.21
Sedaj pa jokajte po američanih ko jih rabite, saj modre čelade brez amerov niso sposobne prav nič.
dostmamsranja
17. 10. 2010 20.08
Koga pa to briga, americane? Kje pa, saj nimajo nafte!
goso
17. 10. 2010 20.04
Osvald
17. 10. 2010 19.13
To je njihova kultura, zato jo je potrebno spoštovati sploh med priseljenci.