Tujina

Zahtevajo spremembo zakona, ki ščiti posiljevalce

Rabat, 17. 03. 2012 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zagovorniki pravic žensk so protestirali pred maroškim parlamentom. Zahtevajo, da se spremeni sporni člen zakonika, ki posiljevalcem omogoča, da se poročijo s svojimi žrtvami in tako izognejo zaporni kazni.

Protestniki zahtevajo več zakonskih pravic žensk.
Protestniki zahtevajo več zakonskih pravic žensk. FOTO:

Pred maroškim parlamentom v Rabatu se je zbralo več sto protestnikov, ki zahtevajo, da zakonodaja bolje zaščiti pravice žensk. Najbolj sporen se jim zdi 475. člen kazenskega zakonika, ki posiljevalcu omogoča, da se lahko izogne kazni, če se poroči z mladoletno žrtvijo.

Ogorčenje aktivistov se je povečalo po tem, ko je 10. marca po posilstvu in prisilni poroki 16-letnica Amine Filali storila samomor. "Priča smo škandaloznim zgodbam. Tega imamo dovolj. Spremeniti moramo kazenski zakonik,“ pravi predsednica Demokratične lige za pravice žensk Fouzia Assoul in dodaja, da bi s črtanjem 475. člena naredili velik korak naprej v spremembi nazadnjaškega pogleda na položaj žensk v maroški družbi. Aktivistke si želijo, da se spoštujejo pravice žensk, ki jih mora v primerih zlorab ščititi tudi zakon.

Na spletni strani Facebook je bila ustanovljena stran Vsi smo Amina Filali, na kateri zahtevajo pobudniki zaprtje sodnika, ki je poroko dovolil, kot tudi aretacijo posiljevalca.

V Maroku je sicer zakonsko določena meja poroke pri 18 letih, če ne gre za "izredne razloge“, kar je lahko tudi posilstvo. Čeprav lahko sodnik v takšnih primerih le predlaga poroko, družine žrtev velikokrat pristanejo k poroki, da bi se izognili izgubi časti. V Maroku je sicer za posilstvo določena zaporna kazen od pet do deset let, če pa je žrtev mladoletna, je posiljevalec za zapahi med 10 in 20 leti.

Maroške oblasti doslej niso upoštevale predlogov zagovornikov pravic žensk. Pravosodni minister tako na primer ni želel uvesti preiskave glede smrti Amine Filali. Maroška vlada je leta 2004 v želji, da bi izboljšala položaj žensk, prenovila družinsko zakonodajo, a so aktivisti prepričani, da so potrebne še bolj korenite in odločne spremembe ter izboljšave.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

killer1971
18. 03. 2012 06.41
-1
angelina,če se srečava v maroku,veš kaj sledi!
Staropramen
17. 03. 2012 21.28
+11
Od revolucionarnega leta v Evropi 1789 je minilo 223 let. Približno toliko tudi zaostaja pravo nekaterih modernih držav v Afriki in na Orientu..
unity
18. 03. 2012 08.25
-3
res je....sam vsi ti narodi in plemeni so veliko bolj v stiku z naravo kot mi....mi smo na enih podrocjih naprednejsi, oni pa v drugih...le zakaj toliko ljudi iz razvitih drzav "bezi" v revne drzave 3. sveta