Tujina

'Zahod hoče izvajati toplogredni kolonializem!'

Koebenhavn, 09. 12. 2009 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna konferenca o podnebnih spremembah se odvija po pričakovanjih: napetost med bogatimi državami in državami v razvoju ne popušča.

Tuvalu
Tuvalu FOTO: Reuters

Pogajanja na mednarodni podnebni konferenci v Koebenhavnu so se dramatično prekinila, potem ko so se države razdelile na tiste, ki podpirajo osnutek novega protokola, in druge, ki so bolj naklonjene nadaljevanju politike kjotskega sporazuma.

Tihomorska otoška državica Tuvalu je tako predlagala nov protokol, ki bi prinesel odločnejše zmanjševanje emisij toplogrednih plinov. Nasprotujejo pa mu države v razvoju, saj bi prav one morale 'žrtvovati' največ izpustov.

Tuvalu je sicer takoj podprla vrsta drugih malih otoških držav, vključno z Grenado, Trinidadom in Tobagom in nekaj drugimi afriškimi državami. Hkrati pa je predlogu ostro nasprotovalo 15 pomembnih razvijajočih se sil, med njimi Kitajska, Savdska Arabija in Indija. Ker več ur niso uspeli doseči konsenza, so pogajanja o tem začasno ustavili.

Strokovnjaki pravijo, da so zadnji dogodki presenetljivi, glede na to da so male otoške države in Afrika navadno delovale v sodelovanju s Kitajsko in skupino 132 držav v razvoju G77.

Medtem so Velika Britanija, Mehika, Norveška in Avstralija predlagale razpravo o ustanovitvi novega klimatskega fonda. Sredstva bi namenjali predvsem najrevnejšim in najbolj ranljivim državam, ki jih bodo podnebne spremembe najbolj prizadele. Za fond bi bil zadolžen poseben odbor, ki bi ga določila organizacija ZN.

Danski tekst razburil države v razvoju

Onesnaževanje
Onesnaževanje FOTO: Reuters

Že pred tem pa je v javnost pricurljal osnutek končnega sporazuma konference, znan tudi kot Danski tekst. V tajnosti naj bi ga pripravila skupina, v kateri naj bi bili tudi predstavniki ZDA in Danske. Glavni pogajalec ZN na konferenci Yvo de Boer je ob tem dejal, da gre za "neformalni dokument, ki so ga razdelili številnim sodelujočim, zato da bi se lahko o njem pogajali".

Vendar pa skupina G77 nad tem niti zdaleč ni bila navdušena. Njen predsedujoči Lumumba Di-Aping je namreč prepričan, da hoče razviti zahod z omenjenim predlogom nad revnimi državami izvajati 'toplogredni kolonializem'. "Besedilo razvijajoče države ropa njihovega pravičnega dela atmosfere. Bogate in revne države obravnava kot enake in jim nalaga enake obveznosti," pojasnjuje Di-Aping.

Osnutek, ki bo najverjetneje umaknjen, tudi predlaga fond, namenjen pomoči revnim državam, ki bi letno dobile 10 milijard dolarjev. Vendar pa tudi glede tega ostajajo zadržki. Države v razvoju in veliko humanitarnih organizacij se namreč boji, da omenjenega fonda ne bi nadzoroval ZN, ampak Svetovna banka ali katera druga organizacija, ki jo vodi profit.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
10. 12. 2009 16.43
Prav so povedali. Že pred enim mesecem sem napisal, da bivše socialistične države postale sodobne kolonije zahoda in amerike. Naše vlade na vsak način želijo ugoditi zahodu,ne glede na interese državljanov. Vse kar zahteva EU moramo narediti za vsako ceno, tudi če crknemo.
didlos
10. 12. 2009 03.11
veselo-na-delo
10. 12. 2009 01.18
Napisal da naravo imamo za sovražnika pa je nekdo pritisnu minus pa to nemorem verjet,totalni razpad. Ja kaj nam pa počne narava???????? A nas boža in hvali kako smo prijazni do nje! Ali nam uničuje imetje in povzroča žrtve!!!!???
tsdafsdfsfgjhtz
10. 12. 2009 01.10
in seveda... tukaj se vidi kaj demokracija je in kaj demokracija bo in kaj pomeni socializem.... in kje je klark kent?????
DedekLakai
10. 12. 2009 00.48
Planet je dal že ogromno skozi. Od velikega bombandiranja meteorjev in kometov. Do ogromnih izbruhov vulkanov, mega potresov itd. Tako da naše onasneževanje nebo prizadelo zemlje veliko. Narava bo lepo poskrbela da se nas bo odtresla kot pes bolh. In bo lepo dalje brez nas se vrtela. Ni se treba bat za zemlo, bojte se za nas =)
nintendo64@email.si
10. 12. 2009 00.47
Sicer pa smo za okoljske težave manj razvitih krivi predvsem mi, ki hočemo imeti izdelek čim cenejše. Zaradi nas se seli proizvodnja na Kitajsko, v Indijo ...
nintendo64@email.si
10. 12. 2009 00.45
Butasti Evropejci pa tem nerazvitim nosimo vreče denarja...
NENORMALEN
09. 12. 2009 23.54
jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
NENORMALEN
09. 12. 2009 23.40
neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
livelife
09. 12. 2009 23.38
Sedaj, ko so "razvite drzave" razvite in so zasvinjale cel planet (na racun vseh ostalih), ne dovoljujejo revnim drzavam, da bi se razvile, kajti dolker so revne drzave "revne" so "bogate" bogate.
Nad.oblaki
09. 12. 2009 23.36
klerik: zanimiv tvoj zadnji komentar, glede na to, da imaš za avtar diktatorja, ki deluje po mnogih enakih konceptih, kot tvoj NWO. Sem prepričan, da sploh ne veš kaj pišeš. :)
wwpixel@yahoo.com
09. 12. 2009 23.31
če bi se kitajci postavili v vrsto, z razmikom 1 meter, bi 32krat obkrožili svet :) A po drugi strani, če bi vsak od njih zasedel 1 kvadratni meter prostora, bi jih lahko zložili v kvadrat s stranico 36km :) Kar hočem reči je, da imamo še dovolj prostora na tem planetu in če se le malo bolj organiziramo, nas je lahko komot tudi par 100 miljard.
NENORMALEN
09. 12. 2009 23.24
ZAČELO SE JE, NOVA DOBA SUŽENJSTVA!!! BILDERBERGI SO PRIČELI Z USTANAVLJANJEM NWO-JA, IN MI VSI SMO LE KMETJE NA ŠAHOVNICI!!! KONEC JE!!! PREVEČ SMO BILI LENI, PREVEČ PASIVNI, TAKO DA SEDAJ IMAMO, KAR SMO VES ČAS VEDELI DA BO, A SE NIHČE NI PREMAKNIL!!! NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Synchro
09. 12. 2009 23.15
Če v Kopenhagnu pride do sporazuma, kjer bo Svetovna banka nadzorovala vse skupaj, bo to popolni propad civiliziranega sveta. Z drugimi besedami to pomeni da mi mali ljudje nimamo več ničesar kar bi lahko ohranilo naše dostojanstvo, naše zahteve in hkrati pravice. V bistvu mi ostanemo brez vsega, oni pa odločajo o vsem. Malo morgen! Do takšnega sporazuma ne sme prit! NWO naj si tak sporazum raje vtakne nekam,kjer sonce ne sije.
akaloki
09. 12. 2009 23.15
bedaki, saj pa mora biti za vse enako... ne bodo zdaj največje onesnaževalke še naprej onesnaževale klko lahko in še dodatno služle zravn... naj bodo tud NA TEM PODROČJU ENAKOVREDNE, če želijo biti tudi vsepovsod drugod... ni čudno, da so težave s podnebjem in da je finančna kriza, če svetu vladajo takšni bedaki...
veselo-na-delo
09. 12. 2009 23.04
Pozabil sem še to!!! Naš sovražnik bo pa počasi narava katero počasi uničujemo.!
kura.
09. 12. 2009 23.00
Okolje vedno bolj obremenujemo zaradi porasta prebivalstva in zaradi vedno večjih potreb. Prvo bi morali nekaj narediti na tem . Neodgovorno je da ima posameznik več kot enega otroka.
veselo-na-delo
09. 12. 2009 22.59
Vsaka žival ima nekega sovražnika- edijno človek ne, razen med sabo če smo sovražniki? Bilo katera žival ko se preveč namnoži v naravi, doživi zmanjšanje,a pri človeku pa tega ni množimo se kot če bi imeli več sovražnikov hkrati kateri bi nas sproti pobijali mi bi pa spet nadoknadili da nas nebi zmankalo. zato mi ni čudno kako je lahko ljudi z leta v leto vedno več to pa vse skup močno obremenjuje naš bogi planet na katerem živimo.
NENORMALEN
09. 12. 2009 22.44
Ljudje, mene je strah!!! Jaz bom dal gor liter kofeta pa bom celo noč pokonc, pa še vse bom poklical, ki jih poznam in ki sem jih nekoč poznal, pa jim bom povedal tisto, kar jim nisem utegnil prej povedati, saj ne vemo, če bo jutro sploh prišlo!!! Gremo živet, ljudje, vsak trenutek šteje!!! GREMO ŽIVET!!! RAD VAS IMAM VSE!!! RAD VAS IMAM!!!
dori_
09. 12. 2009 22.30
Volvo in Jaguar sta od Forda (USA), Opel pa od GM, tudi USA....tu ni nobene Kitajske vmes. Če že govoriš o nekem ovčerejstvu, potem pa raje kaj bolj konkretnega napiši, ne pa samo nekih posplošenih teorij brez repa in glave. Tvoji podatki tudi izvirajo iz enakih medijev kot moji...ali si slučajno iz Rockefellerjeve familije, da lahko govoriš iz prve roke. Saj ne pravim, da se motiš ali karkoli drugega....mogoče pa je kaj na tem, sem slišala že marsikatero zarotniško teorijo. Še vedno pa imamo svobodo govora, tako da se ne rabiš počutit ogroženega, če ima kdo drugačno mnenje:) Pa lep večer še naprej...meni se več ne da, imam drugo delo:)