Tujina

FOTO in VIDEO: Fiziki težko dočakali zadnji polet Endeavourja

Cape Canaveral, 16. 05. 2011 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
14

Raketoplan Endeavour je na svojo zadnjo pot v vesolje ponesel detektor fizikalnih delcev, šestčlansko posadko in potrebščine za mednarodno vesoljsko postajo, ki jo bodo poslej oskrbovali Rusi in Evropejci.

Raketoplan Endeavour je na svojo zadnjo pot v vesolje poletel iz vesoljskega centra Cape Canaveral na Floridi ob predvideni uri, se pravi ob 14.56 po srednjeevropskem času.
Raketoplan Endeavour je na svojo zadnjo pot v vesolje poletel iz vesoljskega centra Cape Canaveral na Floridi ob predvideni uri, se pravi ob 14.56 po srednjeevropskem času. FOTO: Reuters

Zadnji polet Endeavorja, ki je prvič poletel v vesolje leta 1992, je 134. v zgodovini poletov ameriških raketoplanov, preden se bodo ti ''upokojili''. Nasa za julij načrtuje še eno pot do mednarodne vesoljske postaje z vesoljskim plovilom Atlantis, ki bo šlo zadnje v pokoj.

Prvi raketoplan Discovery se je ''upokojil'' marca letos. Nasa se je odločila ukiniti program poletov z raketoplani zaradi visokih stroškov delovanja in tudi zato, da prihrani sredstva za razvoj novega vesoljskega plovila, ki bi lahko letelo onkraj orbite mednarodne vesoljske postaje, ki je 354 kilometrov visoko nad Zemljo.

Za Endeavour, najmlajši Nasin raketoplan, je to 25. polet. Nasa ga je začela uporabljati po nesreči plovila Challenger, ki je eksplodiralo kmalu po vzletu leta 1986. V takratni nesreči je umrlo sedem astronavtov.

Uresničile so se napovedi inženirjev ameriške vesoljske agencije Nasa, ki so dan pred izstrelitvijo izrazili prepričanje, da bo popravljeni raketoplan tokrat uspešno poletel. Za 29. april napovedano izstrelitev so namreč le nekaj ur pred izstrelitvijo zaradi tehničnih težav na raketoplanu morali preložiti. Napako so odkrili pri napajanju grelne linije, ki preprečuje, da bi gorivo zamrzovalo.

Najmanj tri ure je trajalo polnjenje rezervoarja s skoraj dvema milijonoma litrov tekočega kisika in vodika. Raketoplan je rezervoar izpraznil v osmih minutah in pol, kolikor traja njegova pot do orbite.

V šestčlanski posadki na Endeavourju je pet Američanov in Italijan Roberto Vittori. Na mednarodno vesoljsko postajo so odpeljal rezervne dele in drugi material ter tudi dve milijardi dolarjev vredno fizikalno napravo za analizo kozmičnih žarkov.

Spektrometer, ki ga bo Endeavour ponesel v vesolje, nalagajo v letalo ameriške vojske na letališču v Ženevi.
Spektrometer, ki ga bo Endeavour ponesel v vesolje, nalagajo v letalo ameriške vojske na letališču v Ženevi. FOTO: Reuters
Endeavour je seboj v vesolje ponesel dve milijardi ameriških dolarjev vreden alfamagnetni spektrometer. Detektor delcev je plod sodelovanja 600 fizikov iz 60 raziskovalnih organizacij, njihovo sodelovanje pa vodi Nobelov nagrajenec Samuel Ting iz MIT. Detektor bo na vesoljski postaji analiziral kozmične žarke visokih energij, da bi na ta način odkril znamenja temne snovi, antimaterije in drugih eksotičnih fizikalnih fenomenov.

Mednarodno vesoljsko postajo bodo v bližnji prihodnosti s hrano, vodo in tehničnimi potrebščinami oskrbovali Evropejci in Rusi, a je tudi Nasa najela dve zasebni podjetji – Space Exploration Technologies in Orbital Sciences Corp., ki bosta od prihodnjega leta na vesoljsko postajo dovažali tovor. Za prevoz posadke na postajo bo skrbela izključno Rusija.

Posadko Endeavourja vodi astronavt Mark Kelly, ki je poročen s kongresnico Gabrielle Gifford, ta okreva od januarskega poskusa umora v arizonskem Tusconu, v katerem je bilo ubitih šest ljudi. Giffordsova je prisostvovala izstrelitvi plovila, ki bo njenega moža za 16 dni popeljalo v vesolje.

Posadka Endeavourja, levo Makr Kelly
Posadka Endeavourja, levo Makr Kelly FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

charon
16. 05. 2011 23.35
flamenko! In delodajalci so jih pri delu podpirali, tako da so jih prosvetlili s kresom kakega heretika :-) MAlo si preberi še kako drugo knjigo kot od Ratzija požegnano!
SuperVeloce
16. 05. 2011 21.29
@stric_joze... NASA pri razporejanju finančnih sredstev nima besede !!!
klemenju
16. 05. 2011 20.28
stric_joze Žalostno je to, da je Nasa (in še marsikdo) večino denarja, ki bi ga lahko namenili razvoju vesoljske tehnologije, namenila razvoju vojaške opreme, namenjene pobijanju in uničevanju ------- žal ljudje v času mira srbimo za sebe in vrčujemo oziroma razvoj praktično stagnira. In kot kaže zgodovina je edini spodbujevalec razvoja vojna oziroma grožnja z vojno (po padcu SZ je razvoj stevilnih sredstev praktično zastal). Vojne so na žalost zelo dobre za razvoj (primer 1 in 2 SV) še bolj koristna je pa grožnja z vojno (hladna vojna), ker očitno se denar za razvoj sprosti samo ko je resna grožnja. Pa ne narobe zastopit, ker ne podpiram vojn sam taka je realnost in tudi v vesolju je tak, da je vojska gonilo razvoja
Golcar
16. 05. 2011 16.51
xelA
16. 05. 2011 16.35
sem spremljal v živo preko neta. res izjemen dogodek
Martian
16. 05. 2011 15.23
stric_joze . v kolikor bi človek funkcioniral tako, bi že mnogo let nazaj imeli vikende na Marsu in Luni. ---- in danes..bi bila Mars in Luna že orenk onesnažena...
Audy
16. 05. 2011 15.04
Izstrelitev shuttla je še vedno nekaj neverjetnega. Zelo testosteronski dogodek
flamengo
16. 05. 2011 14.54
libra, tvoja trditev je smešna, ker potem ne bi bilo znanstvenikov katoličanov, ki spadajo med največje znanstvenike. Kopernik je bil celo poljski duhovnik, globoko veren je bil tudi isaac newton kot morda 2 največja. Malo si preberi še kakšno drugo knjigo kot od Partije požegnano.
Celtia
16. 05. 2011 14.12
TISTI ki jih zanima izstrelitev ki bo 14:56 napišite v google NASA TV in lahko spremlate v živo =)
Libra77
16. 05. 2011 13.39
stric_joze - tako je, morda si pozabil le največjo žalost za človeštvo in to je pobijanje modrecev, mislecev in raziskovalcev, katere je cerkev 1950 let razglaševala za čarovnike in nevernike in s tem upočasnevala razvoj človeka in raziskovanje vesolja.
a1b2c3d4e5f6
16. 05. 2011 12.43
Žalostno je to, da je Nasa (in še marsikdo) večino denarja, ki bi ga lahko namenili razvoju vesoljske tehnologije, namenila razvoju vojaške opreme, namenjene pobijanju in uničevanju, predvsem zdaj med vojno v Iraku, Afganistanu... žalostno je tudi to, da je človek prišel v vesolje zaradi rivalstva in sovraštva med dvema svetovnima velesilama, in ne zato, ker bi ga usmerjala želja, da odkrije nekaj več, da se razvije, izboljša... v kolikor bi človek funkcioniral tako, bi že mnogo let nazaj imeli vikende na Marsu in Luni. Tako pa svojo vrsto peljemo v propad.
boeing7
16. 05. 2011 11.44
Ukinitev shuttla, je bila načrtovana že zadnjih par let, saj so hoteli izdelati novo generacijo shuttla, ki naj bi se imenoval Orion. Ker je pa cel svet prizadela recesija, je Nasa izgubila velik del financ, ki jih je prisilil, da so ukinili izdelavo Oriona. Ampak so potem kljub temu, rekli da bodo shuttle ukinili, ker so stari in z leti čim manj zanasljivi, čeprav so bili nadgrajeni. Tako, da Američani bodo še izdelali shuttle vendar ne prej kot leta 2020. Do takrat pa bodo koristili tuje prevoznike.
Krimsky
16. 05. 2011 11.27
I dok su Pišonju nosili u hitnu on ugleda mjesec iznad sebe i reče Bože, kako neki mogu gore a ja i Žuga ni na more ... (Zabranjeno pušenje, Pišonja i Žuga)
RagingPixel
16. 05. 2011 11.25
mi res ni jasn zakaj Američani naenkrat odstopajo od tolikih vesoljskih projektov, zdej al prpravljajo neki res pomembnga al bojo pa sami sebe *...