Tujina

Zadnji Dianini posnetki

London, 03. 10. 2007 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanci, ki znova preiskujejo smrt princese Diane, so objavili posnetke, ki so nastali tik pred nesrečo.

Po eni teoriji je bila Diana žrtev zarote, po drugi pa je bil za nesrečo kriv šofer, ki naj bi bil močno vinjen.

Nova preiskava o smrti princese Diana, ki je stekla včeraj, je v polnem zagonu. Predvidevajo, da bodo podatke zbirali okoli šest mesecev, nato pa bo morala porota – sestavlja jo šest žensk in pet moških – odločiti, ali se je v pariškem predoru 31. avgusta 1997 zgodila nesreča ali umor. Takrat sta poleg princese umrla tudi njen spremljevalec Dodi al Fayed in njun šofer Henri Paul.

Zadnja Dianina fotografija
Zadnja Dianina fotografija FOTO:
Mohamed al Fayed trdi, da bi morali na pričanje povabiti britansko kraljico Elizabeto II., njenega moža princa Philipa in prestolonaslednika ter Dianinega nekdanjega moža, princa Charlesa.

Kmalu po tragični smrti lady Di so začele krožiti različne teorije zarote. Po eni od njih naj bi valižansko princeso ubili, da bi prikrili njeno nosečnost. Prav to trdi tudi oče Dianinega spremljevalca, Mohamed al Fayed, ki je poleg tega prepričan, da kraljeva družina ni želela sprejeti dejstva, da bo musliman očim prestolonaslednika. Pred začetkom že tretje preiskave dogodka je novinarjem dejal, da je umor naročil mož britanske kraljice, princ Philip, izvršile pa so ga britanske varnostne sile.

Sodnik Scott Baker bo naslednji teden obiskal prizorišče nesreče. Prepričan je, da dokazov o domnevni princesini nosečnosti ne bodo dobili. Tudi če je bilo to res, lady Di novice ni delila z nikomer. Na njenem truplu tudi niso opravili testa nosečnosti, ne glede na to pa sta dva britanska patologa dejala, znakov nosečnosti ni bilo opaziti.

Objavili zadnjo fotografijo

Varnostna kamera je v dvigalu hotela Ritz ujela nasmejano princeso Diano
Varnostna kamera je v dvigalu hotela Ritz ujela nasmejano princeso Diano FOTO:
Postopek bo na sodišču spremljalo kar 140 reporterjev z vsega sveta, članom porote pa so zagotovili policijsko zaščito, da jih mediji ne bi 'raztrgali'.

Članom porote so pokazali tudi zadnjo fotografijo princese Diane. Posneli so jo, ko je sedela na zadnjem sedežu avtomobila, le nekaj minut pred tragično nesrečo. Na fotografiji princesa gleda nazaj, proti paparacom, ki so zasledovali njen avto, zato ji obraza ni videti. Sta pa naravnost v kamero gledala njen šofer Henri Paul in telesni stražar Trevor Rees-Jones, ki je edini preživel nesrečo.

Objavili pa so tudi posnetke nadzornih kamere iz hotela Ritz, od koder sta se princesa in njen spremljevalec odpeljala. Par so posnele, ko se je še zadnjič iz hotela podal do avtomobila.

Prvi dve preiskavi: Kriv je šofer

Princesa Diana
Princesa Diana FOTO:

Prvo preiskavo so že 2. septembra 1997 sprožili v Franciji. Izsledki so pokazali, da je 41-letni voznik Paul izgubil nadzor nad mercedesom, ker je vinjen vozil prehitro, pred tem pa je zaužil tudi tablete proti depresiji. V zvezi z nesrečo so osumili deset fotografov, ki so jih oblasti leta 1999 uradno oprostile obtožb uboja, so pa bili trije kasneje obsojeni zaradi kršenja francoske zakonodaje o zasebnosti.

Nekdanji načelnik londonske metropolitanske policije John Stevens pa je konec lanskega leta predstavil dolgo pričakovano poročilo britanske policijske preiskave, v katerem je zavrnil teorijo, da bi Diano umorila britanska obveščevalna služba, in potrdil izsledke francokse preiskave. Prav tako je zavrnil, da bi bila princesa ob smrti noseča.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.cyber@email.si
04. 10. 2007 13.01
pravzaprav nikoli ne bomo zvedli, kaj tocno se je dogajalo tiste noci, kaj sele kdo je kriv za nesreco-ce je to sploh bila nesreca....se strinjam z mariborskim, da je sofer videti mocno pijan, un zraven ni pa nic boljsi...
bonsai9@email.si
04. 10. 2007 12.31
Nagravžne fotke.
mirtic@siol.net
03. 10. 2007 17.02
Saj vem da ne rabim brat takih reci, ce me ne interesirajo, vendar po vseh teh letih bi pa ze lahko dali mir, fu** it, face it!
Raztura?
03. 10. 2007 16.28
-1
Zaj šele sem skapiral, zakaj so se zakantali, pa sem vedel, da je neka poceni fora. POGLEJTE VENDAR ŠOFERJA, KAK MU FACO ŠPANA! Pa toti je ja na dva litra viskija gram koke vseko!
hot-shot69
03. 10. 2007 15.59
+1
A sem samo jest opazil svetniški sij okrog nje na fotografiji??? :) ;P