Tujina

'Zadnja možnost za spremembe'

Koebenhavn, 24. 05. 2009 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslovneži, strokovnjaki in ugledni politiki se na svetovnem poslovnem vrhu trudijo doseči dogovor o čistejšem, bolj zelenem in trajnostnem gospodarstvu.

Al Gore je na vrhu dejal: "Ukrepati moramo sedaj. To moramo narediti letos, ne prihodnje leto. Čas se izteka, saj narava ne pozna reševalnih načrtov." Ob tem je pozval k lobiranju, saj je vse, kar manjka za ukrepe, politična volja.
Al Gore je na vrhu dejal: "Ukrepati moramo sedaj. To moramo narediti letos, ne prihodnje leto. Čas se izteka, saj narava ne pozna reševalnih načrtov." Ob tem je pozval k lobiranju, saj je vse, kar manjka za ukrepe, politična volja. FOTO: Reuters

V danski prestolnici se je začel tridnevni svetovni poslovni vrh o podnebnih spremembah, ki se ga poleg poslovnih voditeljev udeležujejo še številni priznani strokovnjaki in ugledni politiki, kot sta generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Na srečanju želijo doseči, da bo ta nov režim oblikoval delujoč globalni trg z izpusti toplogrednih plinov in učinkovite instrumente za financiranje čiste energije, povečanje energetske učinkovitosti in krepitev vlaganj v nizkoogljične tehnologije, izboljšal tehnološko sodelovanje med podjetji in državami, zagotovil sonaravno upravljanje z gozdovi in zemljo ter podpiral ukrepe za blaženje posledic podnebnih sprememb.

Osrednja tema vrha je, kako naj podjetja s svojimi izkušnjami in pogledi kar največ prispevajo h globalnemu boju proti podnebnim spremembam in s tem prispevajo tudi k oživitvi gospodarske rasti.

Kot so poudarili organizatorji srečanja, skandinavski think tank Monday Morning, gre za zadnjo priložnost, da podjetja vplivajo na pripravo novega globalnega režima za boj proti podnebnim spremembam.

Ta naj bi nadomestil Kjotski protokol k okvirni konvenciji ZN o podnebnih spremembah, ki se izteče leta 2012, in obenem v svetovna prizadevanja vključil vsa svetovna gospodarstva. O novem sporazumu že potekajo intenzivna pogajanja, dokončno pa naj bi ga dorekli na mednarodni konferenci pogodbenic omenjene konvencije decembra letos prav tako v Köbenhavnu.

Ban je v uvodu v srečanje kritiziral pomanjkljivo sodelovanje poslovnega sektorja v prizadevanjih za učinkovit odgovor na izzive podnebnih sprememb, saj naj bi doslej le majhen delež poslovnega sveta in vlagateljev postavil podnebne spremembe na prednostno mesto v svojem delovanju.

Srečanja se med drugim udeležujejo predstavniki podjetij, kot so Intel, British Petroleum, Siemens, Fujitsu, Ericsson, Pepsi, Vatenfall, Alstom, Unilever in Virgin Airways.

"Danes vas želim izzvati. Želim vas videti v ospredju prizadevanj brez primere, da globalno gospodarstvo pretvorimo v bolj čisto, zeleno in trajnostno različico," je poudaril in pri tem omenil, da bo s podporo gospodarstva laže prepričati politične voditelje v korenite korake na decembrski konferenci.

"Kot vodilni predstavniki podjetij igrate ključno vlogo pri zagotavljanju, da bodo pogajalci iz vlad vsega sveta dosegli dogovor na decembrskem podnebnem vrhu v Köbenhavnu," je zbranim še povedal Ban in dodal, da je "sedaj vlaganje v zelene rešitve cenejše in na koncu tudi bolj donosno. Nadaljevati z metanjem milijard dolarjev v subvencije za fosilno energijo je kot vlaganje v vrednostne papirje na podlagi drugorazrednih hipotekarnih posojil," je ponazoril.

Predstavniki podjetij in znanosti, ki so združeni v köbenhavenskem podnebnem svetu, mednarodni mreži za sodelovanje med poslovnim in znanstvenim sektorjem, ki ga je ustanovil Monday Morning, bodo sicer na vrhu do torka razpravljali o najnovejših poslovnih strategijah in rešitvah za boj proti podnebnim spremembam.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
25. 05. 2009 12.20
miha.123, vse so manipulacije, ampak če je alternativa čim več čim večjih porabnikov nafte, potem je tole vseeno boljše...
miha.123
25. 05. 2009 06.45
Pa zlo močno je treba verjet, da je CO2, ki ga "povzroča" človek, vzrok "globalnega segrevanja", in nič drugega (sonce ?)... :-) Pa nič vedet o mega finančnih mahinacijah in transferjih, ki so resnično ozadje Kjotskega protokola,... Pa vegi bit, pa bo vse u redu,... Pa Greeneac-u se mal vec donacij dat, da bodo se bolj "neodvisni" :-)))
Prefekt
24. 05. 2009 23.12
najvec toplogrednih plinov v okolje spusti pridelava mesa iz zivali ki onesnazi vec, kot letalska, avtomobilska, pomorska, zelezniska....skupaj. in tudi ce bi vsi postali vegetarianci bi se vedno uporabljali zivino za pridelavo zita in drugih rastlinskih vrst vendar manj. nadomestiti zivalske surovine z drugimi naravnimi dobrinami bo edino pravo vlaganje v razvoj za prihodnost in cistejse okolje. ce karikiram nas nedeljski zrezek na krozniku stane vec, kot voznja z avtomobilom v restavracijo in nazaj domov.
Abacus
24. 05. 2009 22.10
To mi deli Al gore....sam uspešno pa ni preveč...žalostno
ttoomm
24. 05. 2009 21.53
pac, naftna doba se traja, kako nam bo uspelo peiti v zeleno dobo, je pa drugo vprasanje
manco-capac
24. 05. 2009 19.51
Dokler bodo vladali naftni lobiji bo vse po starem!
debil_my_stil
24. 05. 2009 19.34
Dokler bo nafta, bo use po starem !!
GlasRazuma
24. 05. 2009 19.30
že vidim da bodo lovili manbearpiga