Tujina

Začetek sojenja belgijskemu pedofilu

Bruselj, 01. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V mestecu Arlon se je začelo dolgo pričakovano sojenje Marcu Dutrouxu, ki je s še tremi obtožen umora štirih deklic in ugrabitve še dveh.

Marc Dutroux je nabolj osovražen človek v Belgiji
Marc Dutroux je nabolj osovražen človek v Belgiji FOTO: Reuters

Okrutnost zločinov ter domneve, da so obtoženi le člani širše pedofilske mreže, ki naj bi segala v sam vrh države, so pretresle Belgijo. Zločini, ki so se zgodili v letih 1995 in 1996, so jeseni leta 1996 pripeljali do največjega protestnega shoda v belgijski zgodovini, saj se je na bruseljskih ulicah na t. i. belem pohodu zbralo 300 tisoč ljudi, zgroženih in nezadovoljnih z razreševanjem afere. Ta je terjala tudi vrsto odstopov in je življenje v državi trajno zaznamovala.

Avgusta 1996 se takrat štirinajstletna Laetitia ni vrnila domov, zato je policija začela z iskalno akcijo. Teden dni pozneje so Laetitio drogirano in večkrat zlorabljeno našli v kleti električarja Marka Dutrouxa, kjer je bila tudi nekaj mesecev prej izginula Sabine. V naslednjih tednih je Dutroux policijo pripeljal do grobov petih žrtev - štirih deklet, starih od osem do devetnajst let, in svojega sodelavca. Pošast iz Charleroija, kot so ga poimenovali mediji, se je skupaj s tremi sodelavci skoraj osem let kasneje le znašla pred sodiščem.

"Obstaja dovolj dokazov, da so štirje obtoženi sestavljali skupino hudodelcev in da so sodelovali skupaj," je povedal Jan Fermon, odvetnik ugrabljene deklice. Dokaznega gradiva je namreč kar za 400 tisoč strani. Dutrouxov odvetnik pa je prepričan, da sojenje ne more biti pošteno. "Ali je mogoče zadostiti pravici, ko so vsi že vnaprej obsodili mojega varovanca?" se je pred kamerami vprašal Ronny Boudwijn, Dutrouxov odvetnik.

Celoten proces bo varovan skorajda tako, kot bi v državo prispel kakšen izmed najpomembnejših svetovnih politikov (Foto: Reuters)
Celoten proces bo varovan skorajda tako, kot bi v državo prispel kakšen izmed najpomembnejših svetovnih politikov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

47-letni Dutroux je obtožen ugrabitve, posilstev in umora osemletnih Julie Lejeune in Melisse Russo ter 17-letne An Marchal in 19-letne Eefje Lambrecks, katerih trupla je policija našla zakopana na njegovem vrtu poleti leta 1996, ter ugrabitve in posilstev še dveh, takrat 12-letne Sabine Dardenne in 14-letne Laetitie Delhez, ki sta bili iz kleti Dutrouxove hiše v vasi Marcinelle rešeni živi, prav tako pa tudi umora svojega sodelavca Bernarda Weinsteina, katerega truplo je policija tudi našla zakopano na njegovem vrtu.

Dutroux je policistom sam pokazal zakopana trupla štirih deklic na svojem vrtu. Dve deklici je izstradal do smrti. Eno od dveh deklic, ki so ju rešili iz celice v njegovi kleti, je Dutroux zlorabljal kar 80 dni.

Dutrouxova 45-letna bivša žena Michelle Martin je obtožena sodelovanja pri vseh zločinih, 32-letni Michel Lelievre je obtožen ugrabitev, posilstev in posedovanja mamil, 62-letni Michel Nihoul pa ugrabitve.

Sojenje v Arlonu bo predvidoma trajalo približno deset tednov. V ponedeljek so najprej izbrali 12 porotnikov in njihovih namestnikov, v torek pa bo prebrana obtožnica. V sredo bodo zaslišani Dutroux in njegovi trije sodelavci, v četrtek pa se bodo začele izpovedi 486 prič. Najprej bodo spregovorili sodelujoči v sedemletni preiskavi afere, nato pa bo po kronološkem redu steklo opisovanje grozljivih dogodkov o ugrabitvah, posilstvih in umorih, v okviru katerega bo svojo zgodbo povedala tudi ena od preživelih deklet. Po vsem tem bo sledil zagovor obrambe.

Belgijci ogorčeni nad nesposobnostjo policije

Potem, ko so Dutrouxa končno aretirali, se je izkazalo, da je bil že dalj časa pod policijskim nadzorom in daje že presedel šest let v zaporu zaradi posilstva otroka. Ta ključna informacija se je nekako "izgubila" med različnimi službami. Policija je celo preiskala njegovo hišo, medtem ko je imel v kleti zaprti dve deklici, ki sta kasneje umrli zaradi lakote. Dutrouxa pa so nato aretirali zaradi čisto drugega razloga – kraje avtomobila.

Naslednje ponižanje je policija doživela leta 1998, saj je Dutrouxu obvladal paznika in za tri ure pobegnil. Zaradi pritiska javnosti sta odstopila ministra za notranje zadeve in pravosodje.

Belgijci se vprašujejo, kako je mogoče, da je do začetka sojenja tako hudemu zločincu trajalo kar osem let.

Sojenje se bo v belgijsko zgodovino zapisalo kot najbolj razvpito, najdražje in najbolje varovano. Obtoženi se bodo zagovarjali izza neprebojnega stekla, celotna zadeva pa bo stala skoraj šest milijonov evrov, za varnost in njegov nemoten potek pa bo skrbelo 330 policistov. Za njegovo spremljanje je akreditiranih tudi 1300 novinarjev iz 250 medijskih hiš z vsega sveta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou