Tujina

Karadžić: Za svoja dejanja bi moral dobiti nagrado

Haag, 16. 10. 2012 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
387

V Haagu se je začelo sojenje nekdanjemu predsedniku samooklicane Republike srbske krajine Goranu Hadžiću. Prav tako pa se je začel dokazni postopek obrambe nekdanjega vodje bosanskih Srbov Radovana Karadžića, ki trdi, da je naredil vse, da bi se izognili vojni.

Radovan Karadžić pravi, da je blag in toleranten človek.
Radovan Karadžić pravi, da je blag in toleranten človek. FOTO: Reuters
Na Karadžićevo izjavo, da bi moral biti nagrajen za svoja dejanja, se je odzvala tudi Zumra Sehomerović, ki je v pobojih v Srebrenici izgubila sina in moža. "Če je Evropska unija dobila Nobelovo nagrado za mir, kljub temu da je tolerirala genocid v Srebrenici, ne preseneča, da Karadžić verjame, da bi moral biti nagrajen za spodbujanje miru," je dejala.

Pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je svojo zgodbo predstavil nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić, saj se je začel dokazni postopek obrambe. "Sem blag, toleranten človek z veliko razumevanja za težave drugih ljudi," je dejal Karadžić v uvodu svojega zagovora ter dodal: "Naredil sem vse, kar je bilo v moji moči, da bi se izognili vojni. Za svoja dejanja bi moral biti nagrajen."

Dejal je še, da je zaradi njegovih odločitev prebivalstvo med vojno manj trpelo, meni pa tudi, da vojna v Bosni nima nobene povezave z njim. "Ni res, da so Srbi obstreljevali Sarajevo 44 mesecev," se je pridušal 67-letni obtoženec in razložil, da nikoli niso ljudem odvzeli vode, plina in elektrike. Karadžić je tudi prepričan, da bi mu lahko sodili le zaradi "družbene in politične neumnosti", saj je imel preveliko zaupanje v ljudi.

Kot je zatrdil, nima ničesar proti Hrvatom in Bošnjakom, celo njegov frizer pred vojno naj bi bil musliman. Dejal je tudi, da ni nihče predvidel, da bi se v BiH lahko zgodil genocid nad nesrbskim prebivalstvom.

A kot je dodal, so bosanski Srbi verjeli, da Bošnjaki in Hrvati, ki so se po razpadu Jugoslavije leta 1991 začeli oboroževati, načrtujejo genocid nad njimi: "To ni bila nobena skrivnost, to smo lahko videli. Potisnjeni smo bili v kot."

Besede Karadžića so spremljali vzkliki ogorčenja z galerije, kjer se je trlo ljudi. Med njimi so bili tudi preživeli vojne v BiH ter sorodniki ubitih v tej vojni, ki je terjala več kot 100.000 življenj.

Karadžić je na seznam uvrstil 600 prič in zahteval 600 ur za predstavitev dokazov, a mu je sodni senat odobril 300 ur, kolikor jih je imelo na voljo tožilstvo.

Kot prva priča je nastopil nekdanji načelnik štaba sektorja Unproforja za Sarajevo, ruski polkovnik Andrej Demurenko. Povedal je, da prva granata ni bila izstreljena s položajev srbske vojske.

Karadžić, nekdanji predsednik Republike srbske, je obtožen genocida, zločinov proti človečnosti in kršitev pravil vojskovanja v BiH med letoma 1992 in 1995. Karadžića so po 13 letih na begu aretirali julija 2008 kot doktorja alternativne medicine in psihologije Dragana Dabića. Sodni proces proti njemu se je začel leta 2009.

'Gospodar življenja in smrti' je osebno ukazal ubijanje nesrbskega prebivalstva

Goran Hadžić
Goran Hadžić FOTO: Reuters

V Haagu pa se je začelo tudi sojenje nekdanjemu predsedniku samooklicane Republike srbske krajine Goranu Hadžiću, ki je obtožen zločinov v vzhodni Slavoniji od junija 1991 do decembra 1993. Natančneje, obtožen je pregonov, zapiranja, mučenja in slabega ravnanja, deportacij in brezobzirnega uničevanja.

Tožilec Douglas Stringer je Hadžića označil kot "glavnega človeka Slobodana Miloševića na terenu na Hrvaškem", ki je Miloševićevo politiko izvajal tudi na mednarodnih sestankih.

Skupaj s tedanjim srbskim vodstvom je danes 54-letni Hadžić po besedah tožilca sodeloval pri etničnem čiščenju s ciljem vzpostaviti nacionalno čista območja znotraj Hrvaške. Izraz etnično čiščenje "je zdaj tragično povezano z razpadom Jugoslavije", je dejal Stringer in spomnil, da se je le-to začelo prav na Hrvaškem in se nato razširilo drugam.

Hadžić je snoval in izvajal politiko diskriminacije, usklajeval delo lokalnih oblasti ter oboroženih skupin in vojaških enot iz Srbije ter v celoti sodeloval pri načrtovanju vojaških operacij. Poleg tega je neposredno sodeloval pri zločinih in načrtoval množičen pregon nesrbskega prebivalstva z območja, ki je bilo pod njegovim nadzorom, je nadaljeval tožilec.

Hadžića, ki se ga je prijel vzdevek "gospodar življenja in smrti'', so aretirali 20. julija lani, potem ko je bil na begu sedem let. V prvem nastopu pred sodiščem 24. avgusta lani se je izrekel za nedolžnega v vseh točkah obtožnice.

V uvodni besedi je Stringer tudi spregovoril o bitki za Vukovar, "enem najusodnejših in najbolj razdiralnih" spopadov v vojni na Hrvaškem, in z njo povezanimi dogodki na kmetiji Ovčara, kjer so srbske sile pobile več kot 200 Hrvatov. Naštel je še več drugih incidentov, ki so leta 1991 na vzhodu Hrvaške terjali na desetine življenj.

Med drugim je opisal, kako so v centru za urjenje vojakov v Erdutu, ki je služil kot sedež Srbske prostovoljne garde pod vodstvom Željka Ražnatovića Arkana, novembra 1991 mučili in ubili Franja Papa, njegovega sina Mihajla ter še devet Hrvatov in Madžarov. Nekaj dni pozneje so bili ubiti še Franjeva žena Julijana in njun sin.

Opisal je tudi dogodek v Lovasu, ko so kakih 50 nesrbskih zapornikov prisilili, da hodijo po polju, na katerem so srbske sile pred tem nastavile mine. Potem ko je eksplodirala prva mina, so začeli nanje streljati. Ubitih je bilo 21 Hrvatov, ostali so bili ranjeni.

"To so bili prvi zločini, ki so spremljali smrt kulturno bogate in raznolike države, imenovane Jugoslavija," je poudaril Stringer. Kot je zatrdil, je Hadžić, ki je bil takrat na čelu vlade Srbske avtonomne pokrajine Slavonija, Baranja in zahodni Srem (SAO SBZS), vedel za te incidente in ni storil ničesar, da bi jih preprečil, še več, te zločine je odobril.

Po uvodni besedi je tožilstvo začelo zaslišanja prič. Skupno naj bi jih poklicalo 85 in za to porabilo 175 ur.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (387)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
18. 10. 2012 01.37
+1
Ta je še bolj razštelan in trdno zasidran v svojem domišljijskem svetu kot J.J..
Juzni
17. 10. 2012 22.25
+1
Glede na stevilo komentarjev vidim,da je Radovan Karadzic zelo popularen v Sloveniji. :)
Jaka Planinc
17. 10. 2012 08.50
+6
KARADŽIČ BO NAGRAJEN Z 20 LETNIM ZAPOROM. Sicer bi si pa zaslužil JAVNO OBEŠENJE ZA VZGLED IN OPOZORILO TAKIM ZLOČINCEM,KOT SO TI VOJNI ZLOČINCI,MLADIĆ,KARADŽIČ,HADŽIĆ itd.
Braavos
22. 10. 2012 22.54
+1
kaj pa ti sploh veš o vojni ,vojni zločinec ne postaneš zato ker se sam odločiš, ampak zato,ker te takega naredi sama družba,
Alen Norman
17. 10. 2012 07.07
-3
Nobena vojna ni poštena pa tudi ta ni bila!in ja resnico se da ugotovit sam mal volje.
BigLebowski
17. 10. 2012 02.04
-7
Z nalo volje in googlom se da izbrskati pravo resnico o Srebrenici. Mladic je tukaj imel posredno vlogo, Karadzic pa nobene. V Srebrenico so se zatekli klavci Naserja Orica, Srbi so jo obkolili in pobili vse potencialne morilce od 15 let naprej. Oric pa je nekam odmaglil s kufrom denarja.
Nina Nubia 1
17. 10. 2012 12.07
+4
a to ti je povedal sam oric ali mladic??? otrok potencialni morilec?? vas,ki je stela par prebivalcev ali 8 tisoc nedolznih vecina otrok je pa velika razlika,se enkrat te vprasam skom si bil v navezi naserjem ali mladicem,da ves to vse iz prve roke??
Nina Nubia 1
16. 10. 2012 22.07
-3
ce bi veliki sefi pustili,da muslimani odigrajo svojo partijo v vojni bi se ustavili v beogradu!!!pac so morali veliki sefi pokazat,da so oni neki odresitelji,muslimani so stali pred vrati kupus grada a jim veliki sefi niso pustili,da vstopijo v kupus grad.
BigLebowski
17. 10. 2012 01.45
+0
Nina Nubia 1
16. 10. 2012 22.03
+4
obama,EU,drugo leto lahko karadzic poteguje za nobela.
srbin333
16. 10. 2012 20.21
-6
RESNICA JE DRUGAČNA KOKR JO PIŠE ZGODOVINA. ŽE OD NEKDAJ SE KATOLIKI BORIJO PROTI PRAVOSLAVNI VERI IN ZATO SMO SRBI VEDNO NA SLABEM GLASU!!! AMERIKA OZ. ŽIDI NAČRTNO UNIČUJEJO PRAVOSLAVJE!!! RUSIJO SO ŽE ZDAVNEJ GRČIJO JE € UNIČU SRBIJO PA SO AMERIČANI POKRADL!!! BIH, KNIN, CRNA GORA, KOSOVO,... VSE TO SO UKRADLI SRBIJI!!! NA MILJONE SRBOV POBIL PA NIKJER TO NE PIŠE IN NIHČE NE ODGOVARJA ZA TO!!! SVET JE NEPRAVIČEN
Nina Nubia 1
16. 10. 2012 22.02
+0
Alen Norman
17. 10. 2012 07.05
+5
e srbine moj 333....kaj bi ti imel od vsega tega, v hlačah bi te bilo enako kot sedaj in kaj na koncu še vedno ješ moj slovenski kruh...pa ne zdaj, da sem nacionalist sam tolko o tvojem bla, bla...POHLEP
acim
16. 10. 2012 19.51
+8
Kar se Hadžića tiče:definitivno je Hrvaška v prejšnjem stoletju 2x izvedla zločin nad Srbi ki so stoletja živeli na teh področjih.Če napišem genocid,me bo nekdo obrisal.Če je na nekem prostoru živelo 500 000 pripadnkov enega naroda in po dveh vojnah ga živi le še kakšnih 50 000,kako naj to imenujem?Zakaj se dovoljuje bodoči članici EU da nasilno naseljuje neko drugo prebivalstvo na imovino pregnanih Srbov?In še tisoče in tisoče zakaj?
Pepermint
16. 10. 2012 19.38
+10
V Sloveniji vsi pljuvamo čez Srbe, ker so se bojevali proti muslimanom, vsi muslimane podpiramo in se nam smilijo - ko pa beseda nanese na džamijo na slovenskih tleh - jih pa kar naenkrat noben ne mara. Ali povedano drugače: saj jih imamo radi ampak naj se kar Srbi z njimi ubadajo!
PolitKomisar`
16. 10. 2012 18.53
+10
izročit ga srebreničanom in vsem ostalim ki jim je povzročil gorje, pa bo pravici zadoščeno.
dejzi123
16. 10. 2012 20.10
+3
GuerrillaFighter
16. 10. 2012 18.34
+0
The famous Radovan Karadzic speech - English subtitles poglejte si in bo vam vse jasno !
patriot007
16. 10. 2012 16.47
+7
Malo sem spremljal in ugotovil, blagor naši Sloveniji za ljudi kot so (hajduk, ježek), od jutra do večera so aktivni na forumih na račun davkoplačevalcev, da sem delodajalec teh dveh bi po hitrem postopku oba iskala novo zaposlitev, v rudnik s takimi. - Hajduk tebi bo najbrž mogoče oproščeno, glede na to da sem v enem izmed komentarjev zasledil da delaš kot varnostnik :)
:VOY:
16. 10. 2012 16.08
-4
A ma kdo 100€ do 15. 11. za rentat...morm štrom plačat...drgač bo tema..pa to.. Dejte mi pomagat..če pa ne zmoret..pa dejte kakšnga prijatelja nažicat...res si ne želim teme...PLISSSS...PLISSSS Za ugodno rešitev mojega problema...se vam že v naprej najlepše zahvaljujem!! ps.Če pa ima kdo 500€..v kosu...pa ni panike vam zamenjam...kartice VISA..Dainers..Karanta---itd...ni panike imam mobilni čitalec...pa to...
revolucija1
16. 10. 2012 16.41
+10
kr bodi v temi sej teb je vsec ta sistem ki zdj zivimo ave jansa pa te fore hahaha
revolucija1
16. 10. 2012 16.43
+4
al pa rec svojmu kvazi liderju da ti da kej kesa hahahahah
revolucija1
16. 10. 2012 16.59
+3
I G N O R A N T
16. 10. 2012 15.36
+7
Ta clovek je po poklicu psihiater
MISTERIJMISTERIJ
16. 10. 2012 15.39
+2
Baja Mali Kninđa, mi je tulil v uho ko sem ga varoval na koncertu ,, Mene su več kao malog slali kot Rade psihijatra ,, Hehe Baja je model
I G N O R A N T
16. 10. 2012 15.44
-3
Grozno.Enostavno verjamem da je Bog ustvaril satana in zlo
Ksenofont
16. 10. 2012 16.39
-2
Hajduk, spodaj sem ti odgovoril na komentar. V razmislek.
I G N O R A N T
16. 10. 2012 15.26
-4
Clovek je siril na svojevrsten nacin krscanstvo.
lnterReflections
16. 10. 2012 15.30
+4
I G N O R A N T
16. 10. 2012 15.30
+4
Torej vsi so isti.Oblast oblast moc denar je slast
MISTERIJMISTERIJ
16. 10. 2012 15.31
-3
Bi ti dal plus duh, a si mi dal ti tam spodaj minus, tako da ne bo nič iz tega
MISTERIJMISTERIJ
16. 10. 2012 15.24
-2
Karađić se lepo smeji, in dam mu za prav. Konec koncev se mu sodi, ker je kristjan, me zanima zakaj alahovci, ne sedijo v Haagu, tako kot Srbi in Hrvatje. Mar zločin ni zločin, ne glede na to, kdo ga stori? mar so muslimani v Bih bili nedolžni? Hmmmmmm
lnterReflections
16. 10. 2012 15.31
+5
Tudi če je kristjan, je zame isto kot musliman. Ateizem bi moral širiti.
MISTERIJMISTERIJ
16. 10. 2012 15.33
+2
nisi dojel poante, zame je zločin zločin, ampak govorim, da se nekaterim ne sodi, ker so enostavno označeni, kot žrtve. Ni vsak črnogorec len, in tudi vsak musliman ni žrtev duh, je pa vsak Srb in Hrvat klavec za v Haag, in to pomeni PRISTRANSKO SOJENJE
PolitKomisar`
16. 10. 2012 19.02
-3
kdor je začel je kriv za vse. tukaj ni nobene odgovornosti vseh treh udeleženih. srbi so hoteli svojo veliko srbijo in se znebiti ne-srbov, medtem ko so hrvatje in muslimani želeli lastne države z lastno samoodločbo, ne morejo biti vsi enako krivi ker niso. obramba ni isto kot napad!
Nina Nubia 1
16. 10. 2012 22.13
+3
zame je agresor zlocinec!!! napadeni je zrtev!!!! hajduk to so dejstva!!!
Nina Nubia 1
17. 10. 2012 12.08
+3
tisti,ki mi minuse daje bi musvetoval,da se pozanima kdo je agresor in kdo je zrtev.
estelle.r
16. 10. 2012 15.20
+2
Zame noben morilec ni narodni heroj in si ne zasluži nagrade, ne glede na vero in narodnost. Pa niti Karadžić... Ampak vse dokler bodo ljudje bili slepo zaverovani v take ljudi kakor v nekega vodjo sekte, bo svet v takem stanju kot je..pa še slabše nam bo. Lp,
?ole Skopušnik
16. 10. 2012 15.15
-4
Čez petdeset let se bo Slovanski narod združil. Seveda določena skupina Slovencev se prišteva med Avstralce in Argentince.
Nina Nubia 1
16. 10. 2012 22.13
vertex
16. 10. 2012 15.06
-2
jugoslavija = eu, a je kakšna razlika?
MISTERIJMISTERIJ
16. 10. 2012 15.08
-2
je, demokracija, lahko voliš kogar želiš, ne greš v zapor, če se ne strinjaš z vodjem države, ni političnih zapornikov, v bistvu je še vse preveč liberalno, ampak bo pa kmalu ostreje.
vertex
16. 10. 2012 15.15
-4
hajduk: se strinjam ,v primerjavi s celoto je to malo razlik so pa zelo pomembne
?ole Skopušnik
16. 10. 2012 15.16
-1
@ vertex Nobene razlike ni,le @desni tega ne vidijo.
Nina Nubia 1
16. 10. 2012 22.14
+3