Tujina

Začelo se je sojenje novinarju, ki je razkril bogataše

Atene, 01. 11. 2012 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Atenah se je začelo sojenje novinarju in uredniku, ki je objavil imena s seznama Grkov z bančnimi računi v Švici. Če bo spoznan za krivega kršitve pravice do zasebnosti, mu grozijo do tri leta zapora. V Mednarodni federaciji novinarjev so prepričani, da je sodni proces "absolutna farsa".

V Atenah se je danes začelo sojenje novinarju in uredniku Kostasu Vaksevanisu, ki je objavil imena s seznama Grkov z bančnimi računi v Švici. Ob prihodu na sodišče ni dajal izjav, je pa pred tem zavrnil vsakršno krivdo.

Vaksevanisa so aretirali v nedeljo, potem ko je v soboto v svoji reviji Hot Doc objavil imena s kontroverznega seznama lastnikov bančnih računov pri banki HSBC. Šlo naj bi za več kot 2000 Grkov, ki naj bi se z nakazovanjem denarja v Švico izogibali plačilu davkov doma.

Grški novinar se je na sodišču znašel zaradi objave imetnikov računov v Švici.
Grški novinar se je na sodišču znašel zaradi objave imetnikov računov v Švici. FOTO: Reuters

Skrivnostni seznam je v Grčiji v preteklih mesecih postal predmet intenzivne razprave. Potem ko je grška javnost zahtevala, da vlada seznam uporabi za spopad s potencialnimi davčnimi goljufijami, so namreč predstavniki oblasti trdili, da je izvorni dokument izginil.

Ta seznam je sicer prvi iz banke poslal eden od zaposlenih, leta 2010 pa je v Grčijo prišel s pomočjo tedanje francoske finančne ministrice in današnje generalne direktorice Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde.

"Mi bomo zdržali. Bodo oni?"

Vaksevanisovi odvetniki, ki obtožbe zavračajo kot "nejasne", so sporočili, da bo v njegovo obrambo na sodišču pričalo več ljudi s seznama.

Grške oblasti Vaksevanisu očitajo, da je z objavo kršil pravico imetnikov računov do zasebnosti, kar sam zavrača. "Tožilstvo želi zaščititi utajevalce davkov. Jaz samo opravljam svojo dolžnost," je v torek novinarjem dejal 46-letni Vaksevanis. Danes pa je na družbenem omrežju Twitter sporočil: "Mi bomo zdržali. Bodo oni?"

V prispevku, ki ga je danes objavil britanski Times, je Vaksevanis, ki je objavil imena s seznama, ne pa tudi stanja na njihovih bančnih računih, grško državo obtožil hipokrizije. Grški pravosodni sistem se namreč po njegovem mnenju klanja skorumpiranemu političnemu sistemu.

Na dogajanje so se odzvali tudi v Mednarodni federaciji novinarjev. Kot je sporočil njen predsednik Jim Boumelha, je pričal v korist Vaksevanisa, sicer pa je sodni proces označil za "absurdno farso".

Grški novinar Kostas Vaksevanis
Grški novinar Kostas Vaksevanis FOTO: Reuters

Celotna zgodba je medtem vendarle dobila tudi širšo politično razsežnost, saj je grški tožilec, pristojen za gospodarska vprašanja, od parlamenta danes zahteval preiskavo o tem, ali bi lahko nekdanji finančni ministri nosili odgovornost za to, da se v zvezi s seznamom ni ukrepalo.

Na pričanje v zvezi s tem bi lahko poslanci vpoklicali tudi vodjo socialistične stranke Pasok Evangelosa Venizelosa, ki je bil pred nekaj časa finančni minister. Venizelos je sicer pristojnemu parlamentarnemu odboru že povedal, da je finančni policiji ministrstva odredil preiskavo v zvezi s seznamom, kar pa človek, ki je bil tedaj na njenem čelu, zanika.

Nekdanji finančni minister George Papakonstantinu, ki je leta 2010 kot prvi prejel seznam, pa je dejal, da ne ve, kaj se je zgodilo z originalom, kar je sprožilo ugibanja, da bi ga lahko spreminjalo. Zaradi tega je sedanji finančni minister Janis Surnaras Francijo zaprosil, naj seznam Grčiji posreduje še enkrat.

Sicer je grška policija v sredo aretirala še enega novinarja, ki je trdil, da ima dokumente finančnega ministrstva, ki so jih domnevno ukradli hekerji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightangel
01. 11. 2012 22.02
+2
Kaj pa naši novinarji? Saj vem,da moraš imeti za takšno stvar ja.jca,ampak vseeno..a si bo kdo vzel vzgled in dregnil v osje gnezdo?
Skdesni
01. 11. 2012 20.01
+2
Sistem isti kot pri nas, samo razlika da si pri nas nihče ne upa to objavit.
ni_mi_vse_eno
01. 11. 2012 18.53
+11
Tu se jasno vidi kdo vlada. Finančna elita naroči, vlada pa izpolni zahteve finančne elite. Mislite, da se je nek policist iz svojega vzgiba odločil in vzel prostost novinarju? Zakaj je vlada zamolčala seznam in lagala, da ga je izgubila? Se ji ni dalo preganjat miljonarjev, ampak 70 letno ženico, ki je dolžna 60€ bo pa preganjala? Mislite, da imajo miljonarji v grčiji krizo? (Vir: Allan Greenspan; We can always print more money) "Pozabite na politike. Politiki so tam, da bi vam dal idejo, da imate svobodo izbire ... ne, nimate svobodne izbire. Imate lastnike. Imate lastnike, ki imajo v lasti vse. So lastnik vseh Pomembnih zemljišč, vse pomembne družbe, vse pomembne medije. Že zdavnaj so kupil in plačali za senat, kongres, državni hiše, mestne dvorane, sodnike. Za lobiranje porabijo milijarde dolarjev na leto ... lobiranje lobiranje, da bi dobili tisto, kar hočejo ... No, vemo, kaj hočejo. Hočejo več zase in manj za vse ostale, pa ti bom povedal, kaj si ne želijo ... ne želijo prebivalcev državljanov, ki lahko kritično razmišljajo. Ne želijo dobro obveščenih, dobro izobraženih ljudi, ki so sposobni kritičnega razmišljanja. To je proti njihovim interesom. Tako je. Ne želijo ljudi, ki so dovolj pameten, da bi sedeli okoli kuhinjske mize in bi razmišljali o tem, kako močno jih je že za je bal sistem. Veš, kaj hočejo? Želijo poslušne delavce ... poslušnega delavce, ljudi, ki so ravno dovolj pametni, da opravljajo stroje in to dokumentacijo. In tako vsak dan bolj pasivno sprejemajo vse te bolj shittier delovna mesta z nižjo plačo, več ur, manj ugodnosti, konec plačanih nadur in izginevanje pokojnine, ki izgine v trenutku, ko gredo v pokoj. Želijo si vaš dobro zaslužen pokojninski denar, želijo ga nazaj. Tako, da ga bojo lahko delili s prijatelji iz Wall Streeta in veš kaj? Dobili ga bojo.... To je velik klub in tebe ni v njem. Ti in jaz, nisva v velikem klubu. Mimogrede, to je enako velik klub, ki ga uporabljajo vsak dan na vas, da vam povejo, kaj morate misliti. Ves dan vas bije po glavi s svojimi mediji vam govori, kaj verjeti, kaj naj si mislim in kaj moram kupiti. Dobri in iskreni, težko delovni ljudje še naprej živijo s skromnimi sredstvi, ... še naprej volijo te bogate co ck su ck ers, ki ne dajejo nič na vas. Sploh jih ne skrbi za vas. In nihče se zdi, da tega ni opazil, vsakemu je vseeno. To je tisto, kar lastniki računajo. Dejstvo, da se Američani verjetno še vedno zavestno ne zavedajo. Zato se imenuje American Dream, ker moraš spati, da bi verjel ... " Georg Carlin
Domen Lorencin
01. 11. 2012 23.45
mailer
01. 11. 2012 16.46
+5
Če ga bodo obsodili naj v naslednjo številko izdaje doda še stanje na računih in objavi vse na wikileaks-u.
Jimi1
01. 11. 2012 16.46
+6
Farsa še kako podobna vsemu kar se okoli slovenske "informcijske zamaščenke" dogaja. Sistem, kot naš, ki tolče po siromakih in ščiti lopove, ki so s svojimi dejanji potopili državo....
stepi_me
01. 11. 2012 16.05
+12
Neverjetno hitro se bo zacelo sojenje...le zakaj
22345
02. 11. 2012 08.09
ISTO KOT PRI NAS, NO PRI NAS ŠE MALO HITREJE, DA BREZIGARKA POSKRIJE VSE DOKAZE V PRIMERU ČE JANŠA PADE
Bavcb
01. 11. 2012 15.06
+25
Narobe svet , namesto da bi dobil medaljo , ampak ne , križat ga je treba.
tali?ni tom
01. 11. 2012 15.05
+25
evo bruseljske demokracije! bogatuni lahko kradejo in če jih razkriješ te obsodijo in zelo verjetno spravjo pod ključ , če pa navaden državljan ki nima kaj nest na račun v švico pozab plačat pet evrov davka mu država zarubi bajto,avto pa podobno ! jst mislim da navadni in večinski narod ne rab take demokracije in fašizma evropske unije !
DeBill
01. 11. 2012 14.53
+15
A je mogoče kdo pričakoval kaj drugega. Tisti ki so pokradli si sčitijo rit. Izgubili so dokument in so mislili, da je konec, sedaj pa en spielferderber. Če bi bilo to pri nas bi BB gladko pozabila, kako se izgubljajo pisalni stroji in bi dokument enako izginil. Levi in desni lopovi z roko v roki!
tao3
01. 11. 2012 14.59
+12
A ni smešno to z Barabo Brezigar, kako je ves čas sedela v tožilstvu in nič naredila, govorijo pa da so levi kradli. Desni so pa potem kaj? Zakaj ni kriminalistov v bankah? Kaj pravita Gorenjak in Janša? Zakaj nista poslala kriminalistov v banke? Zakaj hočete zataškati preko slabre banke vse? Aja RKC ima luknjo 800 mio evrov.