Tujina

Začel se je hadž

Meka/Ljubljana, 17. 12. 2007 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več kot milijon in pol vernikov z vsega sveta se v Meki udeležuje vsakoletnega romanja. Na hadž se je odpravilo tudi 17 Slovencev.

V Meki, muslimanskem svetem mestu, se je danes začel hadž, romanje, ki naj bi ga vsaj enkrat v življenju opravil vsak musliman. Na romanju se je zbralo že več kot 1,6 milijona vernikov, vendar oblasti v Savdski Arabiji pričakujejo okoli 2 milijona romarjev z vsega sveta.

Letos se je hadža udeležilo tudi 17 vernikov iz Slovenije, so povedali na Islamski skupnosti v Sloveniji.

Verniki Kaabo obkrožijo sedemkrat. Hodijo v nasprotni smeri urnega kazalca, s tem se vračajo k svojemu začetku
Verniki Kaabo obkrožijo sedemkrat. Hodijo v nasprotni smeri urnega kazalca, s tem se vračajo k svojemu začetku FOTO: Reuters


Na začetku obrednega opravila si romarji nadenejo preprosta bela oblačila, ki simbolizirajo enakost med vsemi verniki. To storijo preden vstopijo v Meko, na tako imenovanih štirih mejah, imenovanih mikat. Bela oblačila so obvezna za vse vernike moškega spola, medtem ko za ženske niso. Ženska oblačila se ob moških ponavadi razlikujejo po tem, da so šivana.

'Vsi enaki' se nato odpravijo do črne kocke in tam opravijo tawaf. Verniki v nasprotni smeri urnega kazalca sedemkrat obkrožijo Kaabo, s tem se vrnejo k svojemu začetku, k Alahu.

Po opravljenem tawafu se nekateri peš, drugi pa z avtobusi odpravijo v bližnjo dolino Mina, h gori Arefat. Velja, da verniki tam ostanejo en dan in kdor se na ta hrib ne povzpne, pomeni, da tudi hadža ni opravil.

Med romarji je letos tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, prvi predsednik islamske republike, ki se udeležuje hadža. Ostalim romarjem se bo pridružil pri vrsti verskih običajev. Z navzočnostjo na hadžu naj bi Ahmadinedžad pomagal omiliti napetosti, ki se pojavljajo v odnosih med šiitskim Iranom in sunitsko Savdsko Arabijo.


Romarji bodo danes v Mini preživeli v molitvi, noč pa prespali v šotorih, nato pa se bodo odpravili k vznožju Arefat, kjer naj bi Mohamed po prepričanju muslimanov prejel zadnje poglavje islamske svete knjige Koran. Vrhunec dogajanj ob hadžu bo v torek, ko bodo romarji na Arefatu molili in prosili za milost in odpuščanje. Z gore se bodo spustili v kraj Muzdelifa, kjer bodo opravili džamarat. Simbolično kamenjajo tri stebre, ki predstavljajo hudiča.

Muslimani romanje v Meko vsako leto določijo po luninem oziroma muslimanskem koledarju, tako kot tudi datume vseh ostalih praznikov in čas molitev. Hadž poteka deveti dan zu'l'hidždže, po romanju pa sledi kurban bajram. Molitev ob tem prazniku bodo pripravili tudi pri nas, v dvorani na Kodeljevem bo potekala v četrtek, 20. decembra.

Romanje v Meko, ki se bo končalo v petek, je eden od petih stebrov muslimanske vere. Po islamski sveti knjigi Koran mora vsak musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom zagovarjati pred Alahom za svoja dejanja.

Ob romanju so savdske oblasti tudi letos močno poostrile varnostne ukrepe, saj si želijo preprečiti številne smrtne žrtve, ki so v preteklosti velikokrat zaznamovale hadž. Leta 2006 je tako v paniki ob tradicionalnem kamenjanju hudiča umrlo 364 ljudi.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Celzij
17. 12. 2007 22.31
@ hot-shot69: Moral bi primerjati Vatikan in Meko. Vatikan (ki je država) nima džamije, tako kot SA nima cerkve.
generalpostmail@hotmail.com
17. 12. 2007 18.16
Pišem hitro in iz glave, zato moji komentarji niso slovnično brezhibni. Kar se pa tiče tvoje razlage: sej pravim... se strinjam ampak navedel si samo očitna dejstva na mal zavit način...
Bohem
17. 12. 2007 18.00
@generalpostmail: mi poveš kje sem se zapletel ali spet nepazljivo bereš? Svetuješ drugim naj črkujejo tvoje komentarje, ampak kaj, ko jih prav ti ne pišeš pravilno (...."ampak slovenki državljani...) - pri črkovanju sem opazil, da ti manjka ena črka :D
generalpostmail@hotmail.com
17. 12. 2007 16.39
scoop: Imaš prav, sigurno je kak ki je stopil v islam... tako kot Casius Klay A.K.A. Mohamet Ali...
hot-shot69
17. 12. 2007 16.23
Če govorimo o nestrpnosti...V Rimu je mošeja, v Meki ni cerkve (je veliko diplomatov in Ameriških vojakov v Savdski Arabiji, mogoče si pa kdo želi bogoslužja). Če pridem v Meko s križem za vratom, bi verjetno spet prišlo do stampeda in več 100 mrtvih, ker bi se vsi pognali za mano:)...pa še velik je teh stvari. Priznam smo nestrpni, ampak strpnosti me pa Muslimani ne bojo učil:)
scoop
17. 12. 2007 16.10
Ampak teoreticno gledano... Je lahko tudi slovenc musliman ? Al se motim ? A ni to svobodna odlocitev... ? Tko da, zakaj mogoce ni med temi 17imi romarji, mogoce kak slovenc, ki se je odlocil za muslimansko vero ? ... SAMO teoreticno... In prosim vas, to niso nobeni teroristi... Samo verniki... Prej je nekdo lepo razlozil, kdo so teroristi... Lep pozdrav vsem
generalpostmail@hotmail.com
17. 12. 2007 15.57
@Bohem: he he he se mi zdi da si se sam v svoji razlagi mal zapletel ampak se načeloma strinjam s tem kar si napisal:) Jaz ne mislim da so romarji (SANELA: NE ROMI; ROMARJI) skrajneži. Vero spoštujem vendar ne verjamem da so romarji (Sanela: beri počasi in črko po črko) Slovenci, ampak slovenki državljani. V tem ne vidim nič žaljivega.
Uporabnik113189
17. 12. 2007 15.50
neti, lep pozdrav. Tudi meni se zdi da je skrajnežev v Sloveniji več kot 17. Kar nekaj jih je takšnih ki bi tako imenovane "skrajneže" radi celo uravnotežili, nihče pa ne zna ugotoviti kam kaže tehtnica.
generalpostmail@hotmail.com
17. 12. 2007 15.50
Draga Sanela: prvič, če si v Sloveniji piši po slovensko. Drugič, retardirana si ti ker ne poznaš besede romati, naj ti povem da nima nobene povezave z Romi :) Poglej v SSKJ in si ne delaj sramote. Tretjič, si očiten primer nestrpnosti tujcev do Slovencev v Sloveniji. Četrtič, če ti tukaj ni všeč te noben ne ovira da greš kjer ti bo lepše. @jebi ga: Preberi vsaj naslov potem pa piši bedarije! Piše "Na hadž se je odpravilo tudi 17 Slovencev." Pa še nekaj Sanela: o mojih straših ne govori več, ker to kaže na nivo tvoje kulture (nivo BIH)
ercholin@gmail.com
17. 12. 2007 15.05
Kar se tiče smrtnih zrtev,ki so del vsakoletnega Hadža,je pa tko...statistika umrlih na Hadžu je ista kot v slovenij--300 mrtvih letno/ceste,itd.i,le da je Slovencev vedno manj...in to pelje sej ves kam! Izumrtju,nazalost...ostali bomdo pa se vedno hodili na Hadž!
ercholin@gmail.com
17. 12. 2007 15.01
Manja..verjetno si mislila na balkansko besedo VRLINA,a ne? Glej brezveze je zapravljati energijo na stvari za katere bi rabil veliko casa da ti razlozim in s tem odprem tvoje zaprte oci! Ekstremisti ali teroristi se borijo za svoje ideale in zahteve,katere na diplomatskem področju ne morejo oz.ne dobijo priloznosti predstaviti..Verska svoboda je tudi v ustavi svobodna..v sloveniji so taksni,ki izrazajo versko nestrpnost do drugih--skriti teroristi!In to so se hujsi teroristi,ali pa skrajneži! Za moje pojme so to strahopetci,ki se bojijo svoje sence in zelijo ostati zaprti drugim civilizacijam in kulturi...to pa vodi,sej ves kam....primer Albanije!
neti
17. 12. 2007 14.58
Klasik pozdravljen .. Naša Manja je postavila matematični temelj slovenstva, imamo 17 skrajnežev, jaz pa sem še vedno prepričana, da jih je več .. Lp Neti
manjakranjc@hotmail.com
17. 12. 2007 14.34
ercholin NO NO NO, kar je pa preveč je pa preveč. Verjetno je matematika tvoja slaba varlina, a to ne opravičuje tvojo nerazglednost glede števila Slovencev. Dejstvo je, da je največ skrajnežov ravno muslimanov, sedaj ali je to izjema ali pravilo se boste odločili sami...brez opranih možganov se nagibam k prvemu! Samo peščica, kar je v tem primeru miljarda je v imenu vere zmožna narediti skranje stvari! Nedopustno!
Uporabnik113189
17. 12. 2007 14.29
Hmm, meni ni tolk važno koliko ja katerih, jih je veliko, ki še vedno plezajo po drevesih pa iz tega ne bi delal problema. Bolj me čudi, da rinejo v situacijo, kjer so lani pohodili več kot 300 udeležencev, pa nobenega ne sreča pamet.
ercholin@gmail.com
17. 12. 2007 14.10
Tkole a ne...Tile neizobraženi,nerazgledani,zatupani,glupi kekci iz Dolenjske in vsi ostali nacionalno verski-nestrpneži..prosim da stopite malo dlje od svojega hišnega praga in pogledate u razvit svet!..Vernikov na HADŽu bo glih tok,kolikor je vseh Slovencev na svetu,! Se pravi slab milijon,pa še to je vprašanje..Muslimanov je pa okoli 2 milijarde!!
Bohem
17. 12. 2007 14.06
@generalpostmail: verjami, da sem še kako razumel kaj je napisal evlog2, ampak očitno je, da ti nisi razumel. Tako, da preberi še kaj drugega v njegovem postu, kot samo besedo "Slovenec". Ti bom čimbolj preprosto razložil: Trditev št.1: Slovenec ni enako kot slovenski državljan. Trditev št.2: Hadž-a se udeležujejo muslimanski verniki. evlog2 je rekel, da Slovenci (trditev št.1) niso muslimanski verniki (trditev št.2) in kot jih on žali "neumni muslimanski skrajneži" <-- če to ni žalitev iz busheve pralnice možganov..... v glavnem ne pričakuj opravičila, če sam nizkotno žališ ostale. P.S.: dovolj razumljivo?
hot-shot69
17. 12. 2007 14.01
sanela_d87, vidim da se zelo trudiš, da bi s svojimi komentarji izpadla kot intelektualka, na koncu pa besedo romanje povezuješ z Romi...lol. Je pa res, da se vedno več Slovencev boji Islama, to pa zato ker se zelo trudite, da bi vas sprejeli, vi pa ste do nas vedno bolj nestrpni...
Martin Sonc
17. 12. 2007 13.58
Pa ker ocitno stvar trima daljse 'besede' ... vpisite romati v ...
Martin Sonc
17. 12. 2007 13.57
... zakljucmo debato, kaj ma romanj veze z Romi =) Kar se pa tice Hadz-a ... Ce bi bli slovenci pol toliko zavedni oziroma cutili pol toliko pripadnosti kot jo muslimani, bi bli super narod =) Tko pa itak n znamo druzga ko drug drugemu polena pod noge... Ne vem kaj se je sploh treba oglasat!?
Uporabnik113189
17. 12. 2007 13.48
Da ne bi bilo nesporazumov, popravek za opis besede romar. Če zagledaš na cesti slabo oblečenega, prezeblega, bosega, raztrganega, nepočesanega in umazanega, lačnega in žejnega, potem je to zagotovo "romar" na poti domov.