Tujina

Začele so se počitnice. Kje bodo uživali najdlje?

Dunaj, 22. 06. 2012 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodeč po poletnih počitnicah, je najbolje šolo obiskovati v eni izmed držav ob Baltiku ali pa na jugu Evrope. Najmanj naklonjene takim počitnicam pa so nekatere nemške dežele in švicarski kantoni.

Po podatkih informacijske mreže o izobraževanju v Evropi Eurydice imajo šolarji v Estoniji, Latviji, Litvi, Turčiji, Italiji, na Portugalskem in Malti poleti okoli tri mesece počitnic. Tako se lahko pohvalijo z najdaljšim obdobjem poletnih počitnic v Evropi, saj imajo njihovi "kolegi" v drugih državah poleti manj prostih dni.

V Sloveniji imajo učenci poleti okoli 10 tednov prostega časa, med 10 in 11 tednov pa lahko uživajo tudi šolarji v Bolgariji, na Finskem, Islandiji, Hrvaškem, Švedskem, Madžarskem in Cipru ter v Romuniji in Španiji.

Najbolje je biti šolar v eni izmed držav ob Baltiku ali na jugu Evrope, vsaj ko gre za poletne počitnice.
Najbolje je biti šolar v eni izmed držav ob Baltiku ali na jugu Evrope, vsaj ko gre za poletne počitnice. FOTO: Thinkstock

Povprečje se vrti okoli osmih tednov, kolikor imajo šolarji počitnic na primer v sosednji Avstriji. V nekaterih državah so medtem razlike v dolžini počitnic glede na osnovno ali srednjo šolo.

Najslabše pa jo odnesejo učenci v nekaterih nemških deželah in švicarskih kantonih, saj se morajo zadovoljiti z zgolj petimi do šestimi tedni počitnic.

V večini držav se poletne počitnice začenjajo zadnji teden v juniju oz. prvi teden v juliju. Pri nas je ravno danes večina otrok za to šolsko leto zadnjič sedla v šolske klopi. Najdlje pa morajo na začetek počitnic čakati učenci na Bavarskem, kjer bodo lahko šolske torbe odložili šele 1. avgusta.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rexi09
22. 06. 2012 17.07
-4
Zanimivo drzave z najmanj pocitnic imajo najbolj ucinkovite ekonomije
Ofca1A
22. 06. 2012 17.18
+7
zato ka si skos na "pranju mozganov" in se bol posvetis le temu,..