Tujina

Začele so se aretacije zaradi napadov na tuja veleposlaništva

Beograd, 10. 04. 2012 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbska policija je začela akcijo, med katero bodo aretirali 14 osumljencev, ki naj bi sodelovali pri požigih tujih veleposlaništev po razglasitvi neodvisnosti Kosova.

Srbska policija je sprožila aretacije 14 osumljencev, ki naj bi sodelovali pri požigih tujih veleposlaništev med protesti v Beogradu februarja 2008 po razglasitvi neodvisnosti Kosova, je potrdila srbska tožilka Zagorka Dolovac. Po njenih besedah naj bi v 48 urah prijeli vse osumljence, nato pa bodo proti njim sprožili kazenske postopke.

Protesti v Beogradu.
Protesti v Beogradu. FOTO: Reuters

Srbsko tožilstvo je več kot eno leto zbiralo dokaze proti vpletenim v napade, med katerimi so tudi posnetki tujih veleposlaništev v Beogradu, na podlagi katerih so osumljence tudi identificirali. Kot je še dodala Dolovačeva, so med osumljenci tudi huligani, znani po incidentih na športnih prireditvah.

Potem ko je Kosovo februarja 2008 enostransko razglasilo neodvisnost, so v središču Beograda 21. februarja izbruhnili množični protesti, poimenovani "Kosovo je Srbija", ki pa so se sprevrgli tudi v nasilje. Del protestnikov se je namreč znesel nad več tujih veleposlaništev, med drugim ZDA, pa tudi nad slovensko.

Med protesti je bilo poškodovanih več ljudi, nastala je tudi velika gmotna škoda.
Med protesti je bilo poškodovanih več ljudi, nastala je tudi velika gmotna škoda. FOTO: Reuters

Med požarom, ki je izbruhnil na ameriškem veleposlaništvu, je življenje izgubil Zoran Vujović iz Novega Sada, nastala pa je tudi velika materialna škoda.

Na sodišču v Beogradu se je novembra 2009 sicer začelo sojenje Milanu Živanoviću, obtoženemu za požar na ameriškem veleposlaništvu, ki pa se je lani moralo ponovno začeti. Živanović, ki je obtožen povzročitve hudega kaznivega dejanja ogrožanja javne varnosti, za katero je zagrožena kazen od dveh do 12 let zapora, vse očitke zanika.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
11. 04. 2012 01.51
+1
sprejmi satanisticni koncept zivljenja,sprejmi zahodnjaski koncept zivljenja...ta materijalisticni svet! ce ga ne bos te bomo bombardirali,uvedli sankcije,zastrupljali!
delija_90
10. 04. 2012 22.21
+1
Umesto da ljubimo,mi rusimo svoje beograd se ljusti,ispod su sive boje