Tujina

'Spolni odnosi so bili soglasni'

London, 07. 02. 2011 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustanovitelj WikiLeaksa se pred sodiščem v Londonu bori proti švedski zahtevi po izročitvi. Assange, ki je na Švedskem obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja, se boji, da bi ga Švedi izročili ZDA, ti pa obtožili vohunstva.

Na Švedskem zahtevajo izročitev Juliana Assanga, ki sta ga dve ženski tožili zaradi posilstva in nadlegovanja. Kazniva dejanja, ki jih Assange zanika, naj bi se zgodila avgusta lani.

Assange se boji, da ga bodo Švedi izročili ZDA.
Assange se boji, da ga bodo Švedi izročili ZDA. FOTO: Reuters

Assangeva obramba se sklicuje na dejstvo, da bodo lahko, če bo izročen Švedski, tudi Združene države Amerike (ZDA) zahtevale izročitev. S tem pa bi tvegali, da bi Assanga zaprli v Guantanamo ali pa ga obsodili na smrtno kazen. V skladu z evropsko zakonodajo osumljenci ne smejo biti izročeni državi, v kateri bi jih lahko obsodili na smrt.

Švedsko državno tožilstvo je zagotovilo, da bo 39-letni Avstralec zaščiten in pod nobenim pogojem ne bo izročen ZDA. Švedske oblasti namreč zavezujejo stroga pravila, ki veljajo za vse evropske države. V primeru da bi ZDA zahtevale izročitev, bi morali Švedi najprej pridobiti dovoljenje Združenega kraljestva.

Assangevi odvetniki se bodo proti izročitvi borili s trditvijo, da njihova stranka ni pravnomočno obsojena za kazniva dejanja, ampak jo hočejo le zaslišati. V skladu z zakonom o izročitvi pa sum ne more biti osnova za zahtevo po izročitvi.

V imenu švedskega tožilstva je Clare Montgomery pojasnila, da evropski nalog za prijetje dovolj jasno kaže namero o pregonu Assanga. Dejstvo, da bo potrebno zaslišanje, ne izključuje glavnega namena. "Ni razloga za dvom o namenu naloga za prijetje, ki je bil izdan zaradi pregona," je pojasnila na sodišču.  V švedskem sistemu je zaslišanje pred pregonom v takih primerih običajno.

Montgomeryjeva je razložila še, da so dejanja, ki naj bi jih Assange storil, kazniva tudi po angleškem zakonu. Zagotovila je, da bo v primeru izročitve osumljenec deležen pravičnega sojenja. Izročitev ZDA pa naj bi bila samo "predpostavka", ki ni dokazana kot resnična nevarnost, je še dodala.

Assangev odvetnik Geoffrey Robertson je uvodoma povedal, da njegova stranka ne bo imela pravičnega sojenja, saj so na Švedskem obravnave zaradi posilstev zaprte za medije in javnost.

Assange še ni bil pravnomočno obsojen, zato pravne podlage za izročitev naj ne bi bilo.
Assange še ni bil pravnomočno obsojen, zato pravne podlage za izročitev naj ne bi bilo. FOTO: Reuters

V zvezi z obtožbami je Robertson pojasnil, da je šlo za soglasne spolne odnose. Ena izmed žensk je to potrdila in dejala, da je Assangu rekla, naj uporabi kondom, kar je tudi storil, je dodal odvetnik.

Glede primera druge domnevne žrtve je Robertson razložil, da organi pregona opisujejo dejanje posilstva z nasprotujočimi si trditvami. Kot posilstvo "nižje stopnje" opredeljujejo spolni odnos brez prisile, kar ni v skladu z zakonodajami drugih držav.

Obravnavo vodi sodnik Howard Riddle. Kako se bo odločil, bo najbrž znano šele čez nekaj tednov, a na odločbo se bosta obe strani lahko pritožili.

Po prvem dnevu zaslišanj je Assange predstavnikom medeijem dejal, da je v njegovo življenje prišla črna skrinjica. "Na njeni zunanji strani piše posilstvo. Upam, da bomo kmalu videli, da je ta skrinjica prazna," je povedal in se podpornikom ter odvetnikom zahvalil za pomoč.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

superdonleon
08. 02. 2011 11.25
Prav je da se preganja, kako bi se pa vi počutili da bi vaša zasebna pisma ljubicam in ne vem komu vse pišete pojavila v javnosti, to kaj je naredil ni pravilno ker potem res več ni nihče varen pred vdorom v zasebnost. So stvari ki so za javnost morajo pa bit stvari ki ne smejo bit nikoli razkrite. Vsi ki ga branite pomislite kaj bi bilo z vami če bi se razkrilo vse kaj ste kdajkoli komu napisali, pa ga ni človeka ki bi lahko rekel da lahko vse razkrije.
vetlan
07. 02. 2011 20.35
Vohunstvo he he Potem je vsak kriminalist, novinar ipd., ki raziskuje prevaro, lopovščino, afere itd. je vohun. Česa pa se boji ta pravična(?) in demokratična(?) Amerika? Mislim, da je napad na Assange napad na resnico, demokracijo in pravico svobodnega razmišljanja in odločanja. Po domače rečeno lažejo nam, perejo možgane, pijejo nam kri in živijo na naših žuljih, vendar želijo da bomo ob tem ponižno tiho in se pustili voditi brez oporekanja. Želijo vpeljati novodobno suženstvo in če pomislimo smo že na polovici poti do njega. Pa saj je to na nek način navadni stalinizem oz. diktatura.
pbx
07. 02. 2011 20.05
indal 07.02.2011, 13:59 17 Ja kaj pa drugega kot pa 'Spolni odnosi so bili soglasni' ! Kdor verjame, da je Julijan res kakšno žensko proti njeni volji posilil je pa res ovca! Heh mi tukaj na spletu večinoma nismo ovce. Veš kdo pa? Tisti, ki jim je edini vir televizija. Ne vidijo komentarjev drugih ljudi kot tukaj, vidijo in slišijo le to kar pove TV. In takih poznam žal ogromno...
Kiwich
07. 02. 2011 19.31
drži se Assange.! v youtube napište: Jesse Ventura
Kiwich
07. 02. 2011 19.27
drži se Assange. v youtube napište: Jesse Ventura
pheonix1
07. 02. 2011 19.13
uuufff....dobra bjonda;)))
armand_hammer
07. 02. 2011 18.19
feminizem in CIA z roko v roki uničujeta poštenega človeka.
indal
07. 02. 2011 13.59
Ja kaj pa drugega kot pa 'Spolni odnosi so bili soglasni' ! Kdor verjame, da je Julijan res kakšno žensko proti njeni volji posilil je pa res ovca!
Frane Šajn
07. 02. 2011 13.31
KOLIKO SO PODPLAČALI POČEPAČO ZA TAKO GNUSNO PODTIKANJE!
Frane Šajn
07. 02. 2011 13.30
NAJ SE TO NE ZGODI ČLOVEKU HEROJU NI TEGA VREDEN NAJ MU DAJO DOSMRTNO RENTO IN ALIBI IN SPODBUDO ZA NADALJNJE RAZKRIVANJE BLATA POD PREPROGO TEH SVETOVNIH BARAB!
janez20000
07. 02. 2011 13.22
"Naj se Švedska res drži zakonodaje in spoštuje svoja pravila . Kraljestvo nima pri tem nič , amerikanci pa bi iz tega primera naredili pomembno dramo kot je IZDAJA IN NAPAD NA NJIHOVO DEMOKRACIJO!!! Drugače je pa verjetno tema že dovolj zrela za Hollyvudske ustvarjalce ampak ga ni junaka ,ki bi napisal zgodbo v slabšalni obliki za AMERIKO ?" Fil o Assangeu je že v produkciji.
PirateCerealGuy
07. 02. 2011 12.58
Zame je on heroj. Tragično, da če dan danes govoriš resnico, da postaneš zločinec in si kot on, obsojen na smrt, ker mislim, da vsi vemo kaj se bo zgodilo z njim če gre v ZDA.
Niko_
07. 02. 2011 12.52
@bigy007 V ZDA je že bilo sproduciranih veliko filmov, ki njihovo lastno državo prikazujejo v precej neslavni luči. Npr. filmi Michaela Moore-ja. Michael Moore je še vedno zelo cenjen, tako v ZDA kot drugje. Torej? Ali to je demokracija in svoboda govora ali ne. Jaz mislim, da je.
PowRider
07. 02. 2011 12.40
In kje so zdaj tisti šokantni dokumenti ki naj bi bili objavljeni?? Čudno, zdaj je pa vse tiho o tem!
G-i-z-m-o
07. 02. 2011 12.24
vcasih kar ne morem verjeti s kaksnimi stvarmi se ukvarjamo... to naj bi bila neka cvetoca civilizacija? pokvarjena do konca in se naprej
bigy007
07. 02. 2011 12.00
Naj se Švedska res drži zakonodaje in spoštuje svoja pravila . Kraljestvo nima pri tem nič , amerikanci pa bi iz tega primera naredili pomembno dramo kot je IZDAJA IN NAPAD NA NJIHOVO DEMOKRACIJO!!! Drugače je pa verjetno tema že dovolj zrela za Hollyvudske ustvarjalce ampak ga ni junaka ,ki bi napisal zgodbo v slabšalni obliki za AMERIKO ?