Tujina

Začela se je druga faza operacije zoper tihotapce ljudi

Ljubljana, 07. 10. 2015 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sredozemsko morje je še naprej prizorišče grozljivih tragedij in dram. EU je zato sprožila misijo proti tihotapcem ljudi. Misija Sophia je poimenovana po somalijski deklici, ki se je rodila na ladji operacije EUNAVFOR Med, ko je ta pred obalo Libije 22. avgusta rešila njeno mater.

EU je začela drugo fazo operacije proti tihotapcem ljudi v Sredozemskem morju. Cilj operacije, poimenovane Sophia, je z odkritjem in uničenjem sumljivih ladij narediti konec tihotapljenju migrantov in beguncev. V operaciji z do 12 pripadniki in večnamensko ladjo Slovenske vojske Triglav s pripadajočo posadko sodeluje tudi Slovenija.

Kaj so počeli v prvi fazi?

Misijo EUNAVFOR Med, ki so jo konec septembra preimenovali v Sophio, je v prvi fazi predvsem zbirala informacije, v drugi pa bodo lahko sodelujoče države z osebjem, ladjami in letali tudi v mednarodnih vodah uničevale in zasegale ladje tihotapcev. Slednjim grozi aretacija.

Zakaj ime Sophia?

Ime Sophia je misija s sedežem na vojaškem letališču v Rimu dobila po somalijski deklici, ki se je rodila na ladji operacije EUNAVFOR Med, ko je ta pred obalo Libije 22. avgusta rešila njeno mater. V drugi fazi, ki so jo članice EU odobrile sredi septembra, sodeluje 14 držav, med njimi Slovenija.

Kako v misiji sodeluje naša država?

Sredozemlje
Sredozemlje FOTO: Reuters

V enoletni misiji Slovenija sodeluje z večnamensko ladjo Slovenske vojske Triglav s pripadajočo posadko ter z do dvanajstimi pripadniki v okviru operativnega poveljstva operacije, poveljstva sil in mobilne vojaške bolnišnice (ROLE 2).

Vlada v Ljubljani je ob potrditvi sodelovanja v Sophii sicer sprejela tudi določene nacionalne omejitve v primeru, da bi se tako imenovana skupina za vkrcanje v okviru posadke Triglava soočila z aktivnim odporom. V tem primeru ji je prepovedano, da izvede postopek vkrcanja in pregled plovil.

Triglav bo v operaciji sodeloval do štiri mesece brez rotacij, vendar z možnostjo ponovne napotitve po operativnem premoru, ki ne bo krajši od šestih mesecev.

Kdo vse sodeluje v misiji?

V Sophii sodelujejo še Italija, Velika Britanija, Nemčija, Grčija, Francija, Luksemburg, Španija, Belgija, Finska, Madžarska, Litva, Nizozemska in Švedska.

Usklajevala jih bo posadka italijanske ladje Cavour. Na čelu misije pa je italijanski admiral Enrico Credendino. Poleg ladij bodo sodelujoče države za Sophio namenile tudi letala, helikopterje, brezpilotnike in podmornice.

Triglav v operacijo v drugi polovici oktobra

Ladja Triglav bo v operacijo Sophia predvidoma odplula v drugi polovici meseca, po pričakovanjih 16. oktobra.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik vojske Simon Korez, je bilo sprva predvideno, da bo ladja na misijo odšla do 10. oktobra, a bo zaradi priprav in pregleda oborožitve odplula kasneje. "Dolžni smo, da ladjo pošljemo kot vojaško ladjo, opremljeno z vsemi sredstvi," je še dejal in dodal, da so remont Triglava opravili v Italiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1